Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Postări Recomandate

• Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acum 11 ore, Costa a spus:

20230629-191720.jpg

Remediat partial,un tub de plastic si vid facut de mine tragand aer cu grija.

Mai are cateva zone de deformatie de dimensiuni mai mici .

Sa-l desfac poate sa fie riscant ?-are un magnet destul de mare,va dati seama ca nu ma pricep.

Neaparat protectie daca-mi spuneti ce si cum.

Cel mai bine lasati-l asa, nu va mai complicati viata degeaba. Mai ales ca nu ati mai desfacut alte tw.

Decat sa-l stricati de tot.

Sau incercat cu ceva banda adeziva cu lipici mai puternic, lucrat foarte gentil, poate reusiti.

Iar problema cu protectia... Aveti copii mici pe care ii roade curiozitatea sa apese pe membrana?

La final dupa ce este terminata boxa faceti o grila de protectie pe toata fata boxei din panza, luati exemplu de la boxe construite de firma.

Link spre comentariu

Solutia cu aspiratul este una buna ca idee, doar ca nu se foloseste aspiratorul de praf (cel mare) decat in rare cazuri.

Pt membrane mici si moi se foloseste succtiunea umana, mai slaba si mai usor de controlat.  Se foloseste  o ventuza de la o fisa FIT de la un tv crt la care sa adauga un tub moale si se absoarbe "cu gura".  Reparatorii profesionisti au adunate mai multe ventuze, de diferite marimi.

Solutia se foloseste la indreptarea calotelor si la difuzoarele de medii sau chiar unele midwoofere.

Membranele metalice si cele din plastic rigid evident ca nu se pot indrepta prin succtiune.

Link spre comentariu

Cata teorie pentru o calota tw....:rade:

...

Acum 14 ore, sesebe a spus:

Tweeterele folosesc membrana sub forma de calota pt ca forță generata de bobina în cimpul magnetic sa se aplice uniform asupra aerului și sa se reducă cit mai mult undele staționare. Dacă membrana/calota este deformata aceste unde staționare încep sa fie din ce în ce mai puternice fiindcă energia reflectata în loc sa se distribuie uniform se concentreaza pe anumite direcții și în jurul anumitor frecvente. 

Nu (prea} se folosește membrana calotă la difuzoare mai mari din cauza ca acestea au o singura suspensie (cele calota) și pe măsură ce cresc dimensiunile nu se mai poate păstra alinierea în cimpul magnetic

Motivul este doar rezistenta sferei și unghiul de dispersie care se reduce o data cu creșterea frecventei, restu e folclor.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sonic11 a spus:

Cata teorie pentru o calota tw....:rade:

...

Motivul este doar rezistenta sferei și unghiul de dispersie care se reduce o data cu creșterea frecventei, restu e folclor.

Probabil doar pt tine. 

Undele stationare sint o realitate chiar daca de cele mai multe ori nu se aud si chiar daca tu nu vrei sa le recunosti prezenta.

De unde crezi ca apare "cone break-up"-ul? Care este real si recunoscut de mai toata lumea ce lucreaza in domeniu?

Link spre comentariu

Am terminat 1 buc urmeaza montarea la al doilea......a necesitat si ceva timp de uscare .Nu mai rebobinez ,cateodata timpul pierdut nu merita....mai ales ca ochii si mana nu mai merg ca pe vremuri....cand rebobinam orice....

am pus o membrana cu bobina ,cumparata de pe Noiz.ro la numai 22 lei/buc.Am testat ,suna bine sunt multumit,cu toate ca membrana este total alt material.....un fel de textolit (Diafragna de rezerva cu membrana fenolica 1 inch).

210.jpg

Link spre comentariu

Multumesc pt solutiile propuse .

In tinerete am incercat si eu sa experimentez cu cateva vechituri de difuzoare.

Acum poate cu doua perechi de ochelari , nu are rost, sansa sa-l stric e f mare.

Si apoi functioneaza zic eu normal deci de ce sa risc?

Protectie este necesara ,stiti ,gospodina casei mai sterge praful ,nepotelul mai vine in vizita...

Nu stiu cum se poate confectiona simplu si practic o plasa de protectie si cum se fixeaza -trebuie sa caut solutii.

Link spre comentariu

Protectia este un subiect diferit si este importanta.

Ca protectie impotriva prafului si a atingerilor accidentale [usoare] se folosesc masti din panza subtire si rara (ciorap de dama).

Ca protectie impotriva degetelelor harnice de copil sau a animalelor de companie se foloseste plasa metalica.

Confectionarea ramelor pt masti este simpla, fixarea lor poate fi mai diicila.

O solutie sunt dopurile speciale din plastic, o alta prinderea magnetica. 

Magnetii se monteaza ingropat in  fata incintei si apoi se acopera cu materialul de finisare (folie, furnir,  insa exclus mocheta).

ex.  https://www.partysound.ro/audio/accesorii-audio/elemente-de-fixare-balamale-inchizatoare/cep-soclu-prindere-panou-fata-difuzor-monacor-mbf-85/28085

https://www.partysound.ro/audio/accesorii-audio/elemente-de-fixare-balamale-inchizatoare/cep-soclu-prindere-panou-fata-difuzor-monacor-mbf-83/28084

Link spre comentariu

Multumesc pt informatii.

Aspectul,materialele ca sa nu influenteze in rau auditia si fixarea.

Mai ales prinderea f buna ca sa nu devina o sursa de zgomote prin vibratii .

O masca care sa cuprinda toata fata e o solutie dar pare mai complicata , poate masti locale rotunde speciale pt boxe din plasa de sarma .

Interesanta solutia cu protectie locala gen ciorap de dama.

Speram sa aflu ca producatorul are o protectie exact pt acest model de tw si la un pret accesibil.

Link spre comentariu
Acum 16 ore, sesebe a spus:

Probabil doar pt tine. 

Undele stationare sint o realitate chiar daca de cele mai multe ori nu se aud si chiar daca tu nu vrei sa le recunosti prezenta.

De unde crezi ca apare "cone break-up"-ul? Care este real si recunoscut de mai toata lumea ce lucreaza in domeniu?

Te afunzi în chestii mult prea stufoase și uiți esentialul, ai impresia ca te afli la cine știe ce concurs audiofil....tatuțu aici nu se concep prototipuri de j'de mi de euro unde conteaza și ce culoare este ciorapi prezentatorului.

Te contrazici singur, spui ca la cele din mătase nu e perceptibil și ca doar cele cu calota de metal...polipropilena au probleme, pai să-ți spun si de ce...

Calotele din materiale de genu în zonele unde sunt înfundate, materialul nu mai are rezistenta data de construcția tip sfera și va vibra necontrolat în acel loc pe când cele din mătase mult mai "moi" va amortiza foarte bine acest lucru.

Toate aceste modificări în "sound" sunt minore...infirme, asa ca lasa filozofiile supra terestre.

Link spre comentariu

Protectiile cu plase inelare sunt in general considerate URATE si au putina cautare, asa ca doar putine sunt oferite. Totusi se gasesc.  Din pacate plasele inelare adesea au raportul de obturare mare (gaurile cam mici), cam este de cautat. In extremis se pot folosi plase recuperate de la boxe auto sau radiocasetofoane vechi, dar taierea si indoirea lor trebuie facuta cu f multa grija.

Solutia cu plase metalice este considerata cea mai rea dpdv acustic, si se foloseste doar in cazurile extreme.

In cazul incintelor mari pt sonorizari (pro) se folosesc plase f solide, fixate direct cu suruburi.

Ramele cu ciorap de dama f bine intins sunt o solutie atat estetica cat si f putin deranjanta acustic.  Fireste ca exista o multitudine de materiale de acel tip, vedeti la AA Cj.

Pentru auditii pretentioase pur si simplu se scot ramele de protectie.

LE - nu uitati sa montati plasele suficient de departe de membranele difuzoarelor, asa incat sa nu poata fi atinse de acestea  (la Xlim) - mai ales in cazul wooferelor.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sonic11 a spus:

Te afunzi în chestii mult prea stufoase și uiți esentialul, ai impresia ca te afli la cine știe ce concurs audiofil....tatuțu aici nu se concep prototipuri de j'de mi de euro unde conteaza și ce culoare este ciorapi prezentatorului.

Te contrazici singur, spui ca la cele din mătase nu e perceptibil și ca doar cele cu calota de metal...polipropilena au probleme, pai să-ți spun si de ce...

Calotele din materiale de genu în zonele unde sunt înfundate, materialul nu mai are rezistenta data de construcția tip sfera și va vibra necontrolat în acel loc pe când cele din mătase mult mai "moi" va amortiza foarte bine acest lucru.

Toate aceste modificări în "sound" sunt minore...infirme, asa ca lasa filozofiile supra terestre.

Vezi ca ma tratezi cam de sus fara a avea motiv, si tine cont ca inc nu am inceput ca altii pe forum sa intreb de virsta.

Mai intii spui ca nu am dreptate si apoi explici dece tot eu am dreptate.

Stiu ca aici nu se discuta despre high-end audiofil dar asta nu inseamna ca anumite fenomene nu exista, ca pot fi trebute cu vederea este alt ceva dar in nici un caz nu poti nega existenta lor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări