Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Costa

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

104

• Shambala

61

• sonic11

43

• sesebe

39

Top autori în acest subiect

20230628-093848.jpg

Stiu ca arata f modest,am pus totusi imaginea ca sa arat ca nu am deschis subiectul acesta aiurea.

Este varianta nr 2 la primele mele boxe construite in totalitate acasa.

Ca referinta cealalta boxa nemodificata.

Ramforsarile facute in lateralele wooferului,lipirea atenta si holsuruburile  distantate la max 6cm ,garnituri de carton ,inlocuirea conectorului ,au dus la o mult mai buna etansare.

Absorbant pus pe toate suprafetele interioare inainte de lipirea ultimei fete.

Din cauza intariturilor este f complicat sa mai mesteresti la interior.

Asa cum am fost sfatuit de data asta n-am sa ma grabesc sa-i dau aspectul final,filtrele sunt in probe si  mai sunt necesare multe auditii .

Ce aud acum suna mult mai bine atat pe bas cat si pe medii .

Cu ajutorul primit de la voi aici si cu sustinerea permanenta pro bono a lui...(nu mai repet numele ca nu-i place) mi-am depasit limitele.

Nu am avut noroc in privinta incintelor VTP dar am avut norocul sa gasesc doi oameni speciali pe forum si acum am un amplif si in curand si 2 boxe construite de mine.

Link spre comentariu

Majoritatea tweeterelor sunt demontabile ,remontabile,din cele 4 suruburi.Iese calota cu tot cu terminale intruna ,se maseaza cu atentie din partea din spate si ...gata...

Link spre comentariu

Tw a venit in stare perfecta,ce vedeti e un accident ,neglijenta la manevrare.

Adevarul e ca nu aveam habar ce importanta are acea parte lasata de fabricant atat de vulnerabila .

Credeam ca e o protectie si atat.

Chiar se vede ca acea calota se aseaza pe o membrana mobila.

Primul meu tw Hertz DT24.3 este f mic,complet capsulat si partea frontala este cu o sita metalica.

Alt tw nu am mai avut,cunoscut pana acum.

Am sa incerc o remediere cum spuneati voi .

Multumesc pt ajutor.

Puteti sa-mi dati un exemplu,link,cu o protectie exterioara pt tw? (Monacor dt300) alfel e mereu vulnerabil la accidente casnice .

Link spre comentariu

20230629-191720.jpg

Remediat partial,un tub de plastic si vid facut de mine tragand aer cu grija.

Mai are cateva zone de deformatie de dimensiuni mai mici .

Sa-l desfac poate sa fie riscant ?-are un magnet destul de mare,va dati seama ca nu ma pricep.

Neaparat protectie daca-mi spuneti ce si cum.

Editat de Costa
completare
Link spre comentariu

Eu am desfacut tweetere clasice (fara ferofluid) si n-au fost probleme.

Desfa usor suruburile care fixeaza flansa de plastic pe magnet (de preferinta putin cate putin la fiecare, desi ma indoiesc ca se va deforma ceva daca scoti complet fiecare surub, pe rand).

Ridici flansa drept in sus (drept in sus, nu o inclini, nu o misti in lateral). Calota (ansamblul mobil de fapt) raman de obicei pe magnet.

Pui flansa deoparte, ridici ansamblul mobil (DREPT in sus), cu mare grija bagi varful degetului pe interior si impingi usor spre exterior pana "indrepti" calota. Tii contra pe partea cealalta cu alt deget. Ai grija sa nu agati cumva bobina.

Pui ansamblul mobil la loc, pui flansa peste (atentie sa nu apese pe calota din greseala), pui pe rand suruburile si infiletezi maxim 1mm (in punctul asta te intereseaza doar sa centrezi flansa si ansamblul mobil). Cand toate 4 suruburile sunt pe pozitie incepi sa le infiletezi (pe rand si urmarind sa nu se deplaseze ceva). 
Eu suplimentar trag o dunga cu un marker pe magnet, terminalul pozitiv si flansa imediat deasupra terminalului. In felul asta daca exista vreo "cheie" stiu ca toate cele trei se vor alinia cum trebuie.

Edit: daca e cu ferofluid nu stiu cat de indicat e sa-l desfaci. Nu stiu ce model e, verifica in specificatii intai.

Editat de bmwh548
Link spre comentariu

Am remarcat ca sunt pe forum pareri diferite chiar pasionale despre sfera audio.

Eu prefer pe cât posibil echilibrul .

Tw arata urat cu acea deformație.

Nu stiu daca si altele mărci, modele sunt la fel de vulnerabile dar acea zona trebuie protejata cumva.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, antemir a spus:

Dacă auditia o faci intr-o camera de bloc mobilată, calota aia semisferică poate să fie si plată sau deformată. Nu-i nici o diferență sesizabilă de urechea umană.

Nu cunosc acel tweeter, poate este intradevar atat de prost incat sa nu se simta o deformare totala a membranei.  Caz in care ar fi trist ...

Dar te asigur ca la un tweeter bun se simte imediat diferenta intre o membrana intacta si una botita atat de tare cum era cea din poza.

(Ii las lui Sesebe placerea sa explice de ce  (daca o avea chef), ca tot a pus el un subiect pe aceasta tema   :) )

La tweeterele taiate f sus se simte intradevar mai putin o deformare a membranei.

Link spre comentariu

O solutie temporara (pana se finalizeaza incinta) ar fi o grila de difuzor auto (cred ca una de 13cm diametru). Poate ca acustic ar produce niste "deranjamente", dar ar proteja excelent tweeterul de accidente. Asta pana la varianta finala a incintei si realizarea unor plase de protectie.

Link spre comentariu

Nu mai rețin exact la ce subiect se refera Shambala, dar ii dau dreptate parțială. La unele tweetere avind calota textila diferența de sunet este nesemnificativa pina la inaudibila, mai ales dacă deformarea nu este foarte mare, dar la cele cu membrana metalica (și la cele cu membrana folie plastic) se simte mai întotdeauna și de cele mai multe ori foarte enervant. 

Tweeterele folosesc membrana sub forma de calota pt ca forță generata de bobina în cimpul magnetic sa se aplice uniform asupra aerului și sa se reducă cit mai mult undele staționare. Dacă membrana/calota este deformata aceste unde staționare încep sa fie din ce în ce mai puternice fiindcă energia reflectata în loc sa se distribuie uniform se concentreaza pe anumite direcții și în jurul anumitor frecvente. 

Nu (prea} se folosește membrana calotă la difuzoare mai mari din cauza ca acestea au o singura suspensie (cele calota) și pe măsură ce cresc dimensiunile nu se mai poate păstra alinierea în cimpul magnetic membrana avind tendința ca nu se miște paralel cu intrefierul din ansamblul magnetic. La cele cu membrana conica exista 2 suspensii ce acționează ca un parallelogram deformabil menținând paralelismul.

Legat de îndreptare, eu nu recomand metoda cu aspiratorul pt ca este prea brutala și greu de controlat dar poate avea efect. Eu le desfac întotdeauna iar sfatul cu desfacerea de mai sus este foarte bine explicat. Dar eu am și ceva experienta practica pt ca în perioada studenției am reparat (majoritatea rebobinat) sute de difuzoare de mai toate tipurile (electrodinamice). 

Ps, dacă este cu ferrofluid este mai dificil de desfăcut pt ca poți atinge cu degetul pelicula de ferrofluid (teoretic ar trebui sa fie doar urme pe bobina) și sa întinzi reducind și din volumul de ferrofluid ce mai ramine inauntru după reasamblare. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări