Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Costa

Postări Recomandate

De multe ori nu fac o placa de filtru,ci fac stilul " imprastiat" bobinele si condensatorii vin langa /pe ,difuzorul aferent,asa nu se influenteaza.Merge la boxele care au spatele sau fața detasabila .

Placile sunt mai usor de folosit in fabrici ,pe linia de productie.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

104

• Shambala

61

• sonic11

43

• sesebe

39

Top autori în acest subiect

Da dar daca nu le fixezi mecanic bine risti sa se rupa de la vibratii si in plus este pretabil doar la filtre simple, de ordin mic si faca circuite notch si/sau contur.

Link spre comentariu

Multumesc mult ,este o sinteza excelenta intr-o singura imagine.

Pana la primirea celor necesare imbunatatirii boxelor (tw, componente filtre) ar fi util pt mine sa reiau dintre intrebarile de inceput ramase fara raspuns :

"absorbant interior vatelina de 2cm in trei straturi amplasata sus jos si pe peretele din spate"

si mai spun acum- pusa in graba ,fixata f aproximativ.

Am citit despre antifonare dar sfaturile vostre ar fi mult mai utile mai ales ca provin si din cunostinte teoretice dar si din experienta acumulata.

Cat de mult influenteaza lipsa ori proasta antifonare calitatea finala audio?

Era mai bine sa fie captusite TOATE suprafetele interioare cu un strat minimal de vatelina (in acest caz) grosime 2cm fixand  prin lipire,cuie,holsuruburi?

Exista calcule pt grosimea si dispunerea materialului fonoabsorbant ?

De unde va aprovizionati cu astfel de materiale ?

Ce diferente sunt intre antifonare boxa inchisa si boxa BR?

Pt mine chiar daca ar fi solutiile perfecte(bitum,vata minerala,...etc) nu as agreea decat materiale textile care se pot gasi la mag online(pasla,vatelina)si care rezista bine in timp (nu lana).

Link spre comentariu

Bitum ?  Pe bune ?  

Eu am facut asa ceva si nu sfatuiesc pe nimeni sa urmeze exemplul.

Am lipit cu antifon auto membrana bituminoasa groasa (3mm), in doua staturi.  

Dureaza cateva saptamani si trebuie lucrat intr-un loc care se poate aerisi f bine si f rapid, si unde sa nu deranjeze vecinii.  Apoi va dura cateva luni (3-6) pana vor iesi toti vaporii din el.  Abia apoi poti monta difuzoarele.

https://postimg.cc/4nWfj3mx  ;   https://postimg.cc/0MgMMyps

Calcule pt antifonare nu prea exista, si daca exista nu prea se pot aplica pt ca in 99% din cazuri nu stii parametrii materialului pe care il ai / obtii. 

In general e bine de ramas in jurul recomandarilor producatorilor difuzoarelor - uneori dau solutii sau exemple de incinte, dar asta nu este o regula.

Pana la urma se fac incercari, tinand seama de experienta altora - multe sute de ore de lecturi pe forumuri, si f mult de filtrat, 99% din informatie este "balast"; cu timpul capeti ceva experienta.  

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Shambala a spus:

Bitum ?  Pe bune ?  

Eu am facut asa ceva si nu sfatuiesc pe nimeni sa urmeze exemplul.

Am lipit cu antifon auto membrana bituminoasa groasa (3mm), in doua staturi.  

Dureaza cateva saptamani si trebuie lucrat intr-un loc care se poate aerisi f bine si f rapid, si unde sa nu deranjeze vecinii.  Apoi va dura cateva luni (3-6) pana vor iesi toti vaporii din el.  Abia apoi poti monta difuzoarele.

https://postimg.cc/4nWfj3mx  ;   https://postimg.cc/0MgMMyps

Calcule pt antifonare nu prea exista, si daca exista nu prea se pot aplica pt ca in 99% din cazuri nu stii parametrii materialului pe care il ai / obtii. 

In general e bine de ramas in jurul recomandarilor producatorilor difuzoarelor - uneori dau solutii sau exemple de incinte, dar asta nu este o regula.

Pana la urma se fac incercari, tinand seama de experienta altora - multe sute de ore de lecturi pe forumuri, si f mult de filtrat, 99% din informatie este "balast"; cu timpul capeti ceva experienta.  

Exista foi bituminoase autoadezive speciale pentru asa ceva, nu asa se procedează!?

Link spre comentariu

Ba da, daca ar fi unele speciale pt lipit pe material lemnos, desi si acolo exista riscul ca iin 1-2 ani sa se deslipeasca si sa cada peste difuzoare sau macar sa fluture.  Cele pe care le-am gasit eu sunt pt lipit pe metal, ceramica, plastic, adica materiale pe care ar avea o buna aderenta.  In plus nu garanteaza nimeni ca vor ramane lipite perfect macar 50 de ani.

In al doilea rand, cele cu adevarat bune sunt vandute fantastic de scump, practic nerealist.  Acum vreo 15 ani era peste 100 de lei  - la banii si preturile de atunci o foaie de cauciuc bituminos cam cat o A4 (cam cu 2-3cm mai lunga).  Intradevar era foarte, foarte grea.   

Poate acum sunt mai ieftine, dar trebuie sa fie din cele grele - de mare densitate, altfel le puneti degeaba.

Link spre comentariu

@sonic11 -Multumesc e bine de stiut si ca sa fie informatia completa ar fi bun ca ex si un furnizor.

Pt boxele mele am folosit doar vatelina,asta am gasit la noiz.ro din Tm.

Link spre comentariu

Mai trebuie facuta o precizare importanta - foile de cauciuc bituminos au rolul de a absorbi vibratiile parazite ale peretilor incintei.  Ele nu modifica  miscarea aerului din incinta, spre deosebire de fonoabsorbantul usor - melana, vatelina, burete, etc.

Practic este o solutie complementara fonoabsorbantului, si nu are sens in absenta unei bune ranforsari a peretilor incintei.

In plus, fiind un material dens, consuma din volumul util de aer, deci trebuie tinut cont de asta la proiectare.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Costa a spus:

@sonic11 -Multumesc e bine de stiut si ca sa fie informatia completa ar fi bun ca ex si un furnizor.

Pt boxele mele am folosit doar vatelina,asta am gasit la noiz.ro din Tm.

Nu are rost sa te complici cu asa ceva, este scump și rezultatele vor fi sub produsele tradiționale...vatelina lână sa altele

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am primit cele comandate ,tw noi Monacor DT300 tuburi BR si toate componentele filtrelor.

Experimental am demontat o boxa si am inlocuit fata montand toate elementele noi intr-o varianta provizorie improvizata.

Filtrele lipite pe masa ,am putut sa fac in graba probe.

D-l @Shambala este pt mine o surpriza placuta  uriasa, am avut parte de un ajutor f amplu cu explicatii in detaliu si cu raspunsuri la intrebarile mele .

Sincer este mult peste asteptarile mele, multumesc mult si pe acesta cale.

Graba sa ascult este cu rezultate neconcludente odata ce am aflat ca fara sa realizez  niste ranforsari minime si fara o etansare ff buna nu sunt la maxim ce se poate obtine.

La prima impresie am mai mult bas ,pe medii e mai bine si am pastrat tw Hertz Dt24.3 ca supertw-tot ajutat de d-l Shambala altfel nu stiam eu ce inseamna "supertweeter".

Deci mai e de lucru, posibil sa ajung la final la concluzia ca la asa difuzoare asta e maxim ce se poate  dar nu regret pt ca numai experimentant poti sa inveti cate ceva- mai ales ca-mi si place.

Link spre comentariu

D-le Costa, va rog sa nu imi mai multumiti - mai ales public, pt ca ma faceti sa ma simt prost.  Ati facut-o odata in privat, este de ajuns.  

Oricum am sa va critic lucrarea daca ceva nu va fi bine    :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări