Shambala Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 Sunt multe feluri de distorsiuni si inca mai multe tipuri de rezultante acustice. Dar subiectul depaseste cu mult aria de interes a topicului. Oricum, nu luati de bune orice teste sau masuratori de pe net, exista cond. cu polipropilena care pusi pe semnal (si mic si mare), suna mult mai prost decat unii electrolitici - de ex. Audiophiler. Cu testele audiofile ale lui humble man eu nu mai sunt de acord. De ex. diferentele acustice intre Wima mkp si mks sunt MULT mai mari decat le evalueaza el. Monacor mkp sunt mai mult decat ok pt acele Visatoane. (Cei serie.) Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2023 Confuzie datorata explimarii mele neclare, TOTI CONDENSATORII necesari la schema primita costa acei bani, NU unul singur! Cu tot cu tw ar costa aprox 650lei inclusiv bobinele cumparate. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 Acum 18 ore, Costa a spus: am primit schema filtrului Acum 18 ore, Costa a spus: daca o toleranta de 5% e admisibila Va salut, As dori, pentru propria curiozitate, sa fac o simulare statistica de tip Monte Carlo cu tolerante ale componentelor de 1%, 5% si 10%. In acest sens, as putea primi schema filtrului propus de @Shambala? Public sau privat, nu conteaza. Daca exista interes, pot posta rezultatele simularii pentru a fi discutate de colegi. Multumesc Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 3, 2023 @cirip -Schema este proprietatea d-lui Shambala eu nu am dreptul sa o fac publica , apelati la dumnealui sau alegeti ceva de pe net. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 (editat) 1 oră în urmă, Costa a spus: Schema este proprietatea d-lui Shambala Am inteles si de aceea am si si formulat rugamintea incluzand optiunea "privat". Dl. @Shambala, puteti va rog sa-mi transmiteti si mie schema filtrului? Daca nu se poate, nu e nicio suparare. 1 oră în urmă, Costa a spus: sau alegeti ceva de pe net. Ideea era sa simulez statistic chiar filtrul propus. Sigur ca pot sa "aleg" ceva de pe net, dar rezultatele vor fi mai putin relevante. Diverse tipuri de filtre (Butterworth, Cebashev, Bessel) au sensibilitati mai mari sau mai mici la toleranta componentelor. Oricum, pentru mine nu e decat o simpla curiozitate. Am facut simulari din astea de mi s-a strepezit procesorul. Editat Iunie 3, 2023 de cirip Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 D-le Cirip, nu v-ar ajuta la nimic. Nu exista o schema a filtrului, ci doar o propunere pt un punct de plecare. In functie de rezultatele practice, ea va fi modificata si rasmodificata, pana va suna pe placul d-lui Costa. Abia la final - dupa cateva saptamani sau poate luni, se va putea vorbi despre o schema [finala]. Si aceea va fi probabil influentata de camera in care sunt ascultate boxele. Iar acel "punct de plecare" l-am conceput strict pt a il ajuta concret pe dl. Costa. Daca doriti sa faceti analize statistice ar trebui sa introduceti in calcul si influenta cutiilor si mai ales a difuzoarelor. Intre difuzoare exista intotdeauna diferente constructive masurabile de cel putin 10-15-20% la multi parametri. Iar pe acestia nu ii puteti avea decat daca cineva isi masoara difuzoarele (si vrea sa ofere datele). Poate va ofera domnii Cimpoesu sau Sesebe date de la difuzoarele si filtrele lor. Cel putin Sesebe a facut, refacut si modificat filtrele de cateva zeci de ori Din pdv acustic, o ureche antrenata observa imediat ca acelasi filtru suna adesea usor diferit in boxa A fata de boxa B - datorita diferentelor constructive dintre difuzoare (cu boxele postate in acelasi loc). Eu am construit destul de multe filtre, si de fiecare data am masurat componentele si le-am imperechiat cam la 1%. Nu din vreo fitza, ci pt ca era f simplu - pt siguranta masuram toate piesele cumparate si notam valorile pe fiecare. De cele mai mute ori condensatorii veneau din fabrica cu o imprastiere a valorilor sub 3-4%, iar bobinele le faceam eu si le incheiam pe aparatul de masura. De curiozitate am testat de cateva ori, si diferente de 15% intre componente nu prea se simt la ureche iar curbele de raspuns acustic sunt cvasiidentice. Acum depinde si unde sunt plasate acele componente in schema. La bas sau in circuitul Zobel greu se simt si diferente de 20%. Depinde si de calitatea difuzoarelor si de tipul incintei. Mai importanta se dovedeste - de multe ori - pozitionarea filtrelor in boxe, respectiv apropierea bobinelor de magnetii difuzoarelor (in special a bobinelor cu miez). Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 La 15.05.2023 la 20:07, Mircea Crisan a spus: Va ajunge pe mana lui Shambala sa-i "ajusteze" filtrele la un pret meserias. Misto. Si a ajuns.... Atentie ca difurile nu sunt rodate! Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 3, 2023 Partajează Postat Iunie 3, 2023 @Shambala, Am inteles. Va multumesc pentru precizari. Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 4, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2023 @Shambala Am citit cu atentie tot comentariul dv-stra atasat schemei. Ca sa nu fac mai multe comenzi - nu am astfel de piese ,nu au fost necesare pana acum- si sa am cu ce sa experimentez va rog daca puteti sa-mi spuneti daca pe langa valorile specificate clar acolo e bine sa mai am cateva valori de rezerva si care ar fi acestea. Am sa merg unde se poate pe varianta ieftinica iar condensatorii pusi in paralel pot sa fie insumati din doua sau mai multe valori mai mici. Link spre comentariu
Shambala Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 @ Mircea Crisan - ai grija ca te paste o banare. Intrucat atat schema cat si explicatiile pt filtre au fost oferite gratuit consider cometariile tale insultatoare. @ Costa - pt teste, pt valorile mai mari de C puteti folosi cate 2 electrolitici identici legati in serie (+ la +), ajustati eventual de un neelectrolitic de valoare mica. Ex 2 de 22uF in serie fac 11uF; 2 de 47uf fac 23uF. Evident ca puteti folosi un 11uF in loc de 10uF. Asa cum am mai scris, in faza de testare puteti folosi condensatori si la 16-25V (mai ales la electoliticii inseriati). Daca chiar nu aveti vreun mic stoc de piese, pt teste pot sa va trimit o mana de condensatori de tip film de valori mici, la mine s-au adunat multi. Nu sunt grozavi pt audio dar pt teste sunt f buni. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Acum 1 oră, Shambala a spus: @ Mircea Crisan - ai grija ca te paste o banare. Intrucat atat schema cat si explicatiile pt filtre au fost oferite gratuit consider cometariile tale insultatoare. La ce pagina e schema? Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Scoate banii dacă vrei schema! I-a fost oferita celui care a cerut-o pt ca avea nevoie, nu pt a fi discutata pe forum. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Acum 18 minute, sesebe a spus: Scoate banii dacă vrei schema! I-a fost oferita celui care a cerut-o pt ca avea nevoie, nu pt a fi discutata pe forum. Pai... nu trebuia sa fie o discutie privata? Mai sesebe! Eu te-am mai intrebat cate primaveri ai? Link spre comentariu
sesebe Postat Iunie 4, 2023 Partajează Postat Iunie 4, 2023 Dece te legi de virsta mea? Crezi că-i relevanta? Chiar tu demonstrezi ca deși lași sa se subinteleaga ca ai mult mai multe te comporți ca și cum ai avea mult mai puține. Link spre comentariu
Costa Postat Iunie 4, 2023 Autor Partajează Postat Iunie 4, 2023 @Mircea Crisan -Nu stiu care e substratul aici , pot doar sa spun ca am primit schema promisa pe PM fara nici o plata ! Totusi cred ca e firesc sa existe si servicii platite. Cum o sa am un amplif f bun platind pretul corect asa doream sa rezolv si cu boxele. Eu eram dispus si la o colaborare rezonabila care sa presupuna plata dar nu am gasit nici o oportunitate in discutiile purtate. @Shambala-Multumesc pt generozitate dar nu e cazul, e vorba despre sume f mici pt cateva piese. Mai complicat cu bobinele mai ales ca magazinele au ceva zile libere si nu stiu daca pot sa am incredere ca voi primii exact valorile necesare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum