Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Postări Recomandate

• Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Acum 2 ore, Costa a spus:

Cu o aplicație Android am reușit sa aud tonul generat intre 20hz și max 13000hz.Wow asa sa fie?

Ai grija! Eu de la experimente de genul acesta am ajuns sa modific și apoi să-mi fac boxe. Eram cu un prieten mai tinar și ne jucam cu un generator de asta (pe calculator - REW) și la un moment dat el mai auzea dar eu nu și am dat stația tot mai tare pina am topit efectiv tweeterul (peste 100W într-un tweeter ce duce maxim 5-10W continu). 

Link spre comentariu

Nu am exagerat, nimic periculos.

Daca pt mine e asa 20-13000hz atunci de ce zbaterea pt 20-20000hz?

Desigur,exista argumente-pot asculta si altii mai tineri -ori banda mai larga pt a avea auditie de calitate in zona mai ingusta de interes.

Link spre comentariu

Pt ca exista o oarecare perceptie si la frecvente pe care aveam impresia ca nu le auzim. 

Se poate proba imediat limitand banda la 13khz cu un filtru abrupt. Veti simti ca parca lipseste ceva din sunet - daca sursa de semnal este corecta.

Tweeterele moderne scumpe urca la minim 50khz, tipic 100khz si unele spre 150khz.   Probabil si distorsiunile la 18-20khz le au f f mici.

Link spre comentariu

Logic tot ce spuneti .

M-am gandit si eu cum ar suna o piesa muzicala cu limita superioara la 13000hz sau ascultata pe un sistem care doar atata poate-nu prea bine.

Totusi concluzia ar fi ca un tw care urca doar la 18000hz e f bun.

-Va intreb pt ca inca ascult pe dotarile existente:-acel filtru de ordinul 1 de la tweeter(un cond de 4,7uF) introduce o defazare fata de woofer? (90gr?)

-Daca da,se poate compensa prin deplasarea tw fata de woofer?

-Pot experimenta cat de cat efectul BR doar folosind decuparea pt tweeter?

NU renunt la modificari,doar mai invat cate ceva asteptand ajutorul promis.

Link spre comentariu

Nu prea puteti compensa defazajul de 90grd, dar nici nu este deranjant.  La defazaje de 90 si 270grd se incearca legarea tweeterului in ambele polaritati, si se observa cum suna mai bine/echilibrat (la frecventa de taiere).

Nu stiu cat este gaura/decupajul  de la Hertz.  Daca este mult mai mica decat 7,5cm,  lungimea tubului trebuie sa fie sensibil mai mica.  Primul test este sa scoateti tw deasupra boxei si ascultati doar cu gaura.  Apoi faceti un tub din carton lipit cu scotch si incercati cu el.  La putere putin mai mare este probabil sa suiere aerul prin el dar faceti abstractie de asta.

4,7uF pe tw actuale inseamna o taiere cu 6dB la 42ooHz;  este probabil ok ca sunet la puteri mici dar devine periculos la puteri mai mari.

Link spre comentariu

Am facut acum ceva timp niste simulari pt Tweeter cu filtru de ordinul I folosind masuratori reale pe boxa, si pt FR + Tweeter taiat sus peste 6Khz megea legat direct.

Dar tu @Costa de legi de fineturi fara sa rezolvi problema de baza: anulaea prin filtru bine ales a rezonantelor wooferului. Am explicat si eu dar si Shambala cum trebuie sa alegi filtrul pt woofer. Pina nu scapi de rezonantele de la woofer orice tweeter pui si oricum il legi tot va suna urit.

Link spre comentariu

Cu ajutorul vostru si cu ce citesc zilnic am inteles destul de bine ce este de facut.

Nu pot sa comand acum tw pt ca trebuie sa plec pt o sapt -probleme personale neprevazute-apoi am sa revin aici sa continuam.

Link spre comentariu

Avand putin timp am continuat sa experimentez cu softuri de genul

XSim(@sesebe) ,VituixCad2,BoxSim.

Pasul cel mai greu gasirea fisierelor .frd .zma sau crearea acestora cu softul

FPGraphTrace.

Am reusit obtinerea fisierelor pt Visaton w170s nu si pt tw Hertz ori tw Monacor.

In schimb pt Dayton audio se gasesc pe PartsExpress.

Iata inca un posibil criteriu pt decizia de a cumpara un anumit model.

Link spre comentariu

Nu prea.

Hai ca la tw poate merge sa folositi fisierele producatorului - nu cred ca se pot schimba prea mult lucrurile.  Dar la o medie si mai ales un woofer este vorba despre raspunsul acustic in cutie, asa ca pt o simulare realista ar trebui masurate in boxa in care vor functiona. A mai scris si Sesebe asta.

Observati ca sfaturile tuturor sunt inspre insusirea unor elemente si reguli fundamentale, si abia apoi spre utilizarea softurilor.  Sau oricum, nu neglijati primul aspect,  pt ca softurile sunt dfoar instrumente, si trebuie sa  stii ce vrei sa obtii si cum se face asta. In caz ca nu stii bine teoria poti ajunge sa te joci cu valori [eventual] gresite si sa nu-ti dai seama.  Si apoi te intrebi de ce nu sta in picioare strutocamila.

Link spre comentariu

@Shambala

E vorba inca de la inceput de niste boxe modeste la care sa incerc cateva imbunatatiri si care in final nu au cum sa fie decat tot slabute.

"Raspunsul acustic" -nu stiu cum se face dar am citit despre asta.

Microfon prof.,camera speciala,grafice- parca zice pe un alt subiect plus ca sa stii ce sa faci.

Nu am vorbit despre asa ceva pe acest subiect pana acum in ceea ce am stabilit impreuna sa experimentez.

Din ce am mai citit mereu se insista pe customizare prin ascultarea cu "urechiile proprii"chiar si pt boxele construite dupa manual.

Si am pomenit de softuri doar ca raspuns pt @sesebe care mi-a spus despre Xsim.

Pt mine e o mica victorie sa pot experimenta "doar teoretic" cu acel soft ajutat,corectat de voi.

E inca un pas pt o mai buna intelegere.

Solutia ramane cea stabilita cu filtru calculat de d-l Shambala.

Link spre comentariu

Eu ti-am sugerat SW ala pt ca este foarte vizual si  usor de utilizat, dar nu ca sa-ti concepi tu filtrele ci ca sa intelegi mai bine cum lucreaza niste filtre pt difuzoare.

Incarca fisierele de la niste difuzoare, nu conteaza ca-s difuzoarele tale sau nu (poti lua de la Dayton pt ca vei gasi fisierele la toate difuzoaree lor pe site-ul lor, si sa alegi din toata gama de difuzoare) si fa simulari. 

Ca ideie, calculezi filtrele cum vrei tu cu calculatoare online de exemplu, pui valorile in simulator unde incarci fisierele originale ale difuzoarelor, si apoi vezi cit de aprape de raspunsul dorit esti. Eu sint sigur ca vei fi cam departe de ceea ce vrei sa obti si ai si calculat. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări