Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Solutie imbunatatire boxe facute acasa

Postări Recomandate

• Răspunsuri 335
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Multumesc si pe aceasta cale d-lui @Shambala ,este un om de cuvant, am primit schema filtrului .

Este primul meu filtru ,am cautat componentele si am gasit inclusiv bobinele.

Ca sa nu gresesc va intreb daca  o toleranta de 5% e admisibila de la valoarea pieselor,mai ales a bobinelor.

Iar despre calitatea condensatorilor am gasit la poweraudio.ro gama "convair" si nu stiu daca echivaleaza cu mkt,mkp.

Editat de Costa
adaugare text
Link spre comentariu

Bun atunci.

Verificarea pt bobine am sa o fac cu aparatul cumparat de la "TaxDoru"(?) Arad.

Va rog,e important sa aflu si raspunsul referitor la condensatorii de la firma mentionata mai sus ,nu pun link ca sa nu fie considerata reclama.

Acolo zice ca sunt speciali pt filtrele audio.

Ampliful cel nou trebuie sa fie gata in cateva zile.

Link spre comentariu

Shambala a mai spus si altele - importante, care vad ca au fost trecute cu vederea.

"pt teste condensatorii se pot pune cei mai ieftini gasiti, chiar si recuperati (dar buni),  si la tensiuni mult mai mici (ex. 25-30V)"

Am obosit de cate ori am scris  incepatorilor SA NU SE GRABEASCA  sa comande piese scumpe, ci sa faca un singur exemplar de filtru, cu piese ieftine.  Pe care sa il testeze si sa tatoneze diverse valori in anumite puncte.  Si abia dupa ce se ajunge la o solutie considerata optima sa se cumpere condensatori mai scumpi.

Valorile corecte [finale] ale condensatorilor sunt de 10x mai importante decat tipul constructiv al acestora.

In al doilea rand era mai bine (si mai util pt dvs) sa cautati pe net ce inseamna "mkt" si "mkp" si ce diferente sunt intre ei decat sa intrebati de vreun magazin sau vreo marca.

Daca dvs nu stiti ce ce inseamna MKT si MKP raspusnul este unul singur - NU CUMPARATI absolut nimic, luati si cititi ce este si cum functioneaza un condensator INAINTE de a va apuca sa montati piese.

Si mai inseamna ca diferenta de fapt nu conteaza, pt ca sunteti inca FOARTE DEPARTE de a sti cum  trebuie sa sune un difuzor, o boxa sau un filtru - nu mai spun de vreo componenta anume.

Imi pare rau dar acesta este situatia.

Link spre comentariu

@Shambala

Am citit TOT cu atentie inclusiv partea la care faceti referire.

Pretul cond ar fi de 147lei deci 30e .

Am inteles ca trebuie "testat,tatonat" si asta am de gand sa fac cu sanse de reusita corespunzatoare nivelului meu de pricepere si nivelului modest am boxelor.

Am spus asta din primul post ,eu mi-am asumat.

Un rezultat slab(nu ar fi primul...) ar fi compensat de experienta castigata si n-am sa-l consider vre-un dezastru.

Am sa va ascult si am sa iau ceva ieftin ,sotia o sa fie bucuroasa ca scad cheltuielile .

Va multumesc pt ajutor.

Link spre comentariu

Trebuie inteles ca diferentele de pret intre condensatori ieftini si "scumpi" sunt de pana la 2500% 

Un condensator ieftin este 50 de bani - 1 leu, iar unul "scump" in jur de 3-5 euro.

"MKP for audio"  insemna  Mundorf, Audyn, Obbligato, Solen, ClarityCap sau Jantzen (sau multe alte firme prestigioase). 

Dintre MKP de uz industrial s-ar putea folosi  Wima, Siemens, Vishay sau mai vechii ERO sau ROE, dar practic un Jantzen albastru este mai ieiftin si suna mai bine.

Niciodata nu am sugerat cuiva condensatori scumpi, de 20-50+ euro bc,  sau "exotici" de 200-1000 euro bc.   

Link spre comentariu

@Costa

Și vrei sa dai 150 lei pe un condesator care probabil nici nu are valoarea necesara în loc sa dai 10-20 max 30 de lei pe unul care ca sune absolut identic? 

Te-ai scumpit pt citiva zeci de lei la difuzoare adică exact acolo unde acei citiva lei ar fi contat iar acum arunci banii pe componente haudiofile pt filtre ?!? 

Pot pune pariu pe cit vrei tu ca nu vei auzi ever diferențe între un filtru făcut cu acei condesatorii de 150 lei și exact aceeași valoare la condesatorii dar la numai 10-20 lei bucata. Foarte puține persoane ar auzi acele diferențe deși multe se vor lauda ca le aud. 

Și încă ceva, nu ai nevoie ca acei condesatorii sa fie la sute de volti, contrar la ce vor spune mulți de aici de pe forum, ci este suficient sa reziste la 50V - 100V maxim. Sînt o mulțime de boxe vechi de 30-50 de ani ce au condesatorii de 30-40-50V în filtre și deși au mii sau zeci de mii de ore de funcționare eu nu am găsit nici unul defect sau ieșit din tolerante în nici un filtru pina acum. Și am cumpărat multe filtre pt a refolosi în principal bobinele. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Uite aici ceva absolut la pret "comestibil"... de la 3.6 lei

Oricum NUMAI dupa ce ai filtrul adus la stadiul ca suna boxa asa cum ati place merita sa cumperi cele definitive.

Pana si firma aia renumita care face boxe de 70 000 euro scrie ca : dupa realizarea filtrului dupa calcule  se trece la schimbari de valori pana se ajunge prin ascultare la sunetul dorit.....

https://www.partysound.ro/audio/accesorii-audio/accesorii-filtre-rezistente-condensatoare-transformatoare/condensator-de-putere-monacor-mkpa-10/30210?gclid=CjwKCAjwyeujBhA5EiwA5WD7_QCMj3lLmdUGx_m5xdZSJ8HppiT-iorW4JU310nxmqR2en-VO7zdfhoCyYUQAvD_BwE

condensator-de-putere-monacor-mkpa-10.jp

Daca tine punga ...exista si bunatati...dar nu cred ca fac miracole..

https://www.lautsprechershop.de/hifi/duelund_cast_capacitors.htm

duelund.jpg

* A rating is only part of the story. A capacitor is one of many parts in a hifi system. It’s all about the right combination! This means that it is very well possible that in a certain system a capacitor rated 8 points can sound better than a capacitor rated 10 points. Please read the full Cap Test for more information about each capacitor. Capacitors marked with a black dot are my personal favourites.

Cap-Test-Ratings.jpg

https://www.humblehomemadehifi.com/Cap.html

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Era pe undeva pe internet un articol in care cineva a masurat condensatorii cu echipament Audio Precision dar nu-l mai gasesc acuma. Imi aduc aminte ca distorsiunile la condensatorii ceramici si electrolitici erau in unele cazuri destul de mari, dar distorsiunile la condensatorii cu film de polipropilena erau in jur de -120...-130dB sau chiar mai mici decat putea masura echipamentul AP.  Eu nu cred ca  cineva poate auzi diferente la   ceva cu distorsiuni atat de mici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări