Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Postări Recomandate

Un amic de-al meu are acum posibilitatea sa-si faca stoc de motorina, m-a rugat sa aflu cat timp poate stoca motorina pana sa-si piarda din proprietati. Motorina va fi stocata in recipiente de 1 metru cub, din alea pe paleti, cred ca se numesc containere IBC, care la randul lor vor fi stocate intr-o magazie neclimatizata.  Timpul de stocare estimat ar fi de 16 luni. Exista ceva documentatie in acest sens?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Nu-i furaciune, e doar o mica omisiune care genereaza o situatie convenabila. Amicul asta al meu are 7 silozuri de cereale, mari cat un bloc cu 13 etaje si 9 silozuri mai mici, conectate cumva  cu cele mari. Silozurile astea, ca sa functioneze,  au nevoie de curent electric si amicul nu are bransament electric, nu a apucat sa-si faca propria liniie de medie tensiune, vreo 8 km... si nici panourile solare nu erau  sosite atunci cand a primit cererea sa stocheze cerealele aduse din Ucraina. Asa ca a cumparat rapid un grup electrogen mare cat un container TIR si motorina o sponsorizeaza Uniunea Europeana. Intre timp a instalat, pana acum, pe persoana fizica, 250 panouri solare imense,  si in apropiere, la vreo 2Km functioneaza o statie de cogenerare, foloseste gunoiul menajer sa produca gaz metan care alimenteaza generatoarele de curent electric. Panourile solare produc ziua, de la ¨cogenerare¨ ia noaptea, asa a reusit sa economiseasca, intr-un an, 18 metri cubi de motorina.

 

Asta e motorina primita cu acte...singura problemă e ca in acte figurează ca a fost consumată. Trebuie stocată pană incep lucrările agricole, arăturile de toamnă si primăvară. Amicul meu are și tractor, plug si inca un accesoriu cred ca se numeste freză. Ce nu consumă, probabil va vinde.

 

Edit: Am intrebat in PECO cat pot stoca motorina. Nu au știut sa-mi raspundă dar au intrebat mai deoarte și chiar acum am primit răspuns: maximum 90 zile. Pomeneau ceva și de o rată de depreciere, dar nu am retinut amănuntele.

Link spre comentariu

Cred că adevărul e pe la mijloc, ar însemna și că generatoarele Diesel care au motorină în rezervoare mai veche de 3 luni trebuie s-o golească și să pună proaspătă.Lucru greu de crezut...

Știam de benzină că dacă o ții în rezervor timp îndelungat nefolosită, se separă tetraetilul de plumb și se depune.Dar există și benzină fără plumb.La motorină se mai separa parafina și făcea probleme pe timp friguros.

Link spre comentariu

Angajatul de la benzinarie pomenea ceva și de o rată de depreciere, nu a intrat in amanunte. Probabil dupa 90 zile exista riscul ca motorina sa nu se mai incadreze in normele de calitate. Armata avea stocuri imense de motorina, stocate cu anii,  in rezervoare imense,  la temperatura mediului ambiant.

Trebuie sa caut in cursurile celor de la ''Petrol -Gaze'' Ploiesti, poate gasesc un referat pe aceasta tema.Mai simplu ar fi sa  sun direct la rafinarie, dar nu am nici un contact... Oricum amicul meu stocheaza motorina, va fi folosita pentru lucrari agricole. Daca dupa un an inca s-ar incadra in parametri motorina va merge in rezervoarele a doua tractoare Fendt 300, de alea noi, daca nu, va fi vanduta celor care au Universal 650, alea nu sunt asa pretentioase.

In 1993 aveam rezerva 4 butoaie de 220 litri, cu motorina, pot sa confirm ca parafina se aduna deasupra si la fundul butoaielor se aseza un fel de mal, dar nu era gelatina, era cumva nisipos...Asta se intampla cu motorina de atunci.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, validae a spus:

...

Știam de benzină că dacă o ții în rezervor timp îndelungat nefolosită, se separă tetraetilul de plumb și se depune.

...

 

Benzina fara plumb nu mai exista cam de multisor prin zona noastra ....

 

Cat despre motorina, conform fiselor tehnice de la distribuitori, acesta este stabila chimic in conditii normale de depozitare si manipulare, atata vreme cat se depoziteaza ferita de lumina solara si in recipiente din materiale recomandate de producator, adica oţel cu conţinut scăzut de carbon (moale) sau oţel inoxidabil.

 

Aceasta este teoria, ca practica....

 

PS

Fisele tehnice sunt publice si se gasesc pe internet.

Editat de draku
Link spre comentariu
Acum 1 oră, draku a spus:

Benzina fara plumb nu mai exista cam de multisor prin zona noastra ....

:scarpin Si eu care credeam ca alimentez numai cu benzina fara Pb.... Ce netrebnici astia de la benzinarii sa-mi vanda benzina cu Pb, imi strica masina domnule!!! Hooo UE, jos COVIDUL!!!

Editat de Kreator
Link spre comentariu
Acum 29 minute, Ion_Bumbu a spus:

Ati incercat cumva la motorina asaceva sau doar din obisnuinta comentam ca pe stadion?

Daca la mine va referiți, da, am incercat. Stabilizatorii din industria alimentara, denumiti popular si fainosag, maresc durata de valabilitate a unui produs si de 10 ori. Asta fac in general stabilizatorii. La motorina e fix la fel, chiar daca formula chimica a lor e diferita de cea din industria alimentara. Asta tot de pe stadion am aflat. 

Link spre comentariu
Acum 17 ore, Ovidanie a spus:

a primit cererea sa stocheze cerealele aduse din Ucraina. 

Asta e motorina primita cu acte...singura problemă e ca in acte figurează ca a fost consumată. Trebuie stocată pană incep lucrările agricole, arăturile de toamnă si primăvară. Amicul meu are și tractor, plug si inca un accesoriu cred ca se numeste freză. Ce nu consumă, probabil va vinde.

Ajutorul se acorda doar producătorilor agricoli romani afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina. Daca el depoziteaza cereale aduse din Ucraina si cere plata ajutorului de stat pentru ele atunci ... si ne mai miram ca fermierii se plang ca nu-si pot vinde recolta!!!

Subventia pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură se acorda doar producatorilor agricoli iar sumele se încasează pentru lucrari efectuate pentru culturi agricole, pășuni, zootehnie, apicultură și îmbunătățiri funciare nu si pentru depozitare.

Deh! Asta-s unii fermieri romani, gainari!!!

 

Editat de Kreator
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări