Ovidanie Postat Mai 11, 2023 Partajează Postat Mai 11, 2023 Un amic de-al meu are acum posibilitatea sa-si faca stoc de motorina, m-a rugat sa aflu cat timp poate stoca motorina pana sa-si piarda din proprietati. Motorina va fi stocata in recipiente de 1 metru cub, din alea pe paleti, cred ca se numesc containere IBC, care la randul lor vor fi stocate intr-o magazie neclimatizata. Timpul de stocare estimat ar fi de 16 luni. Exista ceva documentatie in acest sens? Link spre comentariu
merck Postat Mai 11, 2023 Partajează Postat Mai 11, 2023 Se poate stoca intre 6 si 12 luni dar intr-un mediu rece, uscat si la intuneric. Oxidarea fiind fenomenul care deterioreaza motorina stocata. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 11, 2023 Autor Partajează Postat Mai 11, 2023 Nu-i furaciune, e doar o mica omisiune care genereaza o situatie convenabila. Amicul asta al meu are 7 silozuri de cereale, mari cat un bloc cu 13 etaje si 9 silozuri mai mici, conectate cumva cu cele mari. Silozurile astea, ca sa functioneze, au nevoie de curent electric si amicul nu are bransament electric, nu a apucat sa-si faca propria liniie de medie tensiune, vreo 8 km... si nici panourile solare nu erau sosite atunci cand a primit cererea sa stocheze cerealele aduse din Ucraina. Asa ca a cumparat rapid un grup electrogen mare cat un container TIR si motorina o sponsorizeaza Uniunea Europeana. Intre timp a instalat, pana acum, pe persoana fizica, 250 panouri solare imense, si in apropiere, la vreo 2Km functioneaza o statie de cogenerare, foloseste gunoiul menajer sa produca gaz metan care alimenteaza generatoarele de curent electric. Panourile solare produc ziua, de la ¨cogenerare¨ ia noaptea, asa a reusit sa economiseasca, intr-un an, 18 metri cubi de motorina. Asta e motorina primita cu acte...singura problemă e ca in acte figurează ca a fost consumată. Trebuie stocată pană incep lucrările agricole, arăturile de toamnă si primăvară. Amicul meu are și tractor, plug si inca un accesoriu cred ca se numeste freză. Ce nu consumă, probabil va vinde. Edit: Am intrebat in PECO cat pot stoca motorina. Nu au știut sa-mi raspundă dar au intrebat mai deoarte și chiar acum am primit răspuns: maximum 90 zile. Pomeneau ceva și de o rată de depreciere, dar nu am retinut amănuntele. Link spre comentariu
core Postat Mai 11, 2023 Partajează Postat Mai 11, 2023 Daca ce spun e adevarat, inseamna ca daca nu mai alimentezi timp de 90 de zile ai ramas blocat cu masina diesel, sau cum? Si rezervorul stocheaza motorina, nu? Link spre comentariu
validae Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 Cred că adevărul e pe la mijloc, ar însemna și că generatoarele Diesel care au motorină în rezervoare mai veche de 3 luni trebuie s-o golească și să pună proaspătă.Lucru greu de crezut... Știam de benzină că dacă o ții în rezervor timp îndelungat nefolosită, se separă tetraetilul de plumb și se depune.Dar există și benzină fără plumb.La motorină se mai separa parafina și făcea probleme pe timp friguros. Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 S au sters mesaje. Am scris ca am vazut cu ochii mei un generator care a stocat ani buni motorina in rezervorul propriu. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Mai 12, 2023 Autor Partajează Postat Mai 12, 2023 Angajatul de la benzinarie pomenea ceva și de o rată de depreciere, nu a intrat in amanunte. Probabil dupa 90 zile exista riscul ca motorina sa nu se mai incadreze in normele de calitate. Armata avea stocuri imense de motorina, stocate cu anii, in rezervoare imense, la temperatura mediului ambiant. Trebuie sa caut in cursurile celor de la ''Petrol -Gaze'' Ploiesti, poate gasesc un referat pe aceasta tema.Mai simplu ar fi sa sun direct la rafinarie, dar nu am nici un contact... Oricum amicul meu stocheaza motorina, va fi folosita pentru lucrari agricole. Daca dupa un an inca s-ar incadra in parametri motorina va merge in rezervoarele a doua tractoare Fendt 300, de alea noi, daca nu, va fi vanduta celor care au Universal 650, alea nu sunt asa pretentioase. In 1993 aveam rezerva 4 butoaie de 220 litri, cu motorina, pot sa confirm ca parafina se aduna deasupra si la fundul butoaielor se aseza un fel de mal, dar nu era gelatina, era cumva nisipos...Asta se intampla cu motorina de atunci. Link spre comentariu
draku Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 (editat) Acum 5 ore, validae a spus: ... Știam de benzină că dacă o ții în rezervor timp îndelungat nefolosită, se separă tetraetilul de plumb și se depune. ... Benzina fara plumb nu mai exista cam de multisor prin zona noastra .... Cat despre motorina, conform fiselor tehnice de la distribuitori, acesta este stabila chimic in conditii normale de depozitare si manipulare, atata vreme cat se depoziteaza ferita de lumina solara si in recipiente din materiale recomandate de producator, adica oţel cu conţinut scăzut de carbon (moale) sau oţel inoxidabil. Aceasta este teoria, ca practica.... PS Fisele tehnice sunt publice si se gasesc pe internet. Editat Mai 12, 2023 de draku Link spre comentariu
Sharky Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 Alta treaba. Am avut benzina bagata în decembrie 2021 rezervor plin, tinuta pana cand s a golit in martie 2023. Masina a mers fara probleme. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 Exista stabilizatori pentru benzina si motorina care asigura pastrarea pe durata mai lunga de timp. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 Echivalentul fainosagului din industria alimentara... Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 Ati incercat cumva la motorina asaceva sau doar din obisnuinta comentam ca pe stadion? Link spre comentariu
Kreator Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 (editat) Acum 1 oră, draku a spus: Benzina fara plumb nu mai exista cam de multisor prin zona noastra .... Si eu care credeam ca alimentez numai cu benzina fara Pb.... Ce netrebnici astia de la benzinarii sa-mi vanda benzina cu Pb, imi strica masina domnule!!! Hooo UE, jos COVIDUL!!! Editat Mai 12, 2023 de Kreator Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 Acum 29 minute, Ion_Bumbu a spus: Ati incercat cumva la motorina asaceva sau doar din obisnuinta comentam ca pe stadion? Daca la mine va referiți, da, am incercat. Stabilizatorii din industria alimentara, denumiti popular si fainosag, maresc durata de valabilitate a unui produs si de 10 ori. Asta fac in general stabilizatorii. La motorina e fix la fel, chiar daca formula chimica a lor e diferita de cea din industria alimentara. Asta tot de pe stadion am aflat. Link spre comentariu
Kreator Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 (editat) Acum 17 ore, Ovidanie a spus: a primit cererea sa stocheze cerealele aduse din Ucraina. Asta e motorina primita cu acte...singura problemă e ca in acte figurează ca a fost consumată. Trebuie stocată pană incep lucrările agricole, arăturile de toamnă si primăvară. Amicul meu are și tractor, plug si inca un accesoriu cred ca se numeste freză. Ce nu consumă, probabil va vinde. Ajutorul se acorda doar producătorilor agricoli romani afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina. Daca el depoziteaza cereale aduse din Ucraina si cere plata ajutorului de stat pentru ele atunci ... si ne mai miram ca fermierii se plang ca nu-si pot vinde recolta!!! Subventia pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură se acorda doar producatorilor agricoli iar sumele se încasează pentru lucrari efectuate pentru culturi agricole, pășuni, zootehnie, apicultură și îmbunătățiri funciare nu si pentru depozitare. Deh! Asta-s unii fermieri romani, gainari!!! Editat Mai 12, 2023 de Kreator Link spre comentariu
Postări Recomandate