Sorin2015 Postat Mai 7, 2023 Partajează Postat Mai 7, 2023 Un radioreceptor de buzunar rusesc, Selena RP-306 (ulterior redenumit Selena RP-406). Unde medii AM si unde scurte banda de 25 metri. Sensibilitate si selectivitate foarte bune. Claritate audio fara fasait. Alimentare cu baterie 9 volti, 16 mA consum la volum minim. Cam repede se duce bateria, mai ales cea Zn-C. Am golit continutul bateriei si am introdus in interior doi acumulatori Li-ion in serie (recuperati din tigari electronice nereincarcabile aruncate pe strada). Mijlocul legaturii seri apare la baza bateriei si foloseste la verificarea si la incarcarea individuala a fiecarui acumulator din gruparea serie. Am rezolvat astfel problema bateriei, durata de viata. Desigur, nu am 9 volti, insa radioul functioneaza bine pana la tensiunea de alimentare minima 5 volti (verificat). Insa in circuitul radioreceptorului am constatat ceva foarte suparator: orice frecare cu degetele a carcasei la utilizarea radioului, orice trepidatie produce efect de microfonie (ca atunci cand bati cu degetul in microfon, sa probezi daca esti conectat la statie), dar si un efect mai aparte, ca la chitara electrica cu pedala). Vinovatii erau condensatorii ceramici C24=33nF (spre potentiometru de volum) si C26=33nF (de la cursor spre preamplificatorul audio). Subtiri ca foaia de carticica, protapiti pe terminalele nescurtate, puteau vibra ca o lama elastica prinsa in menghina. I-am inlocuit cu condensatori miniatura cu film plastic, pusi cu carcasa direct pe placa. Microfonia a incetat. Schema spune ca acolo este preluat semnal audio de doar 20 mV, deci amplificatorul audio este facut destul de sensibil, putand sa apara aceasta perturbatie. M-am uitat pe net la fotografii cu acest radioreceptor si toate aratau acesti condensatori montati cu terminalele scurtate. Link spre comentariu
franzm Postat Mai 7, 2023 Partajează Postat Mai 7, 2023 De vina este, pe lânga proprietatile dielectricului ceramic, si forma constructiva (placheta subtire). Rusii nu stiau pe atunci sa fabrice multistrat. Link spre comentariu
Sorin2015 Postat Mai 7, 2023 Autor Partajează Postat Mai 7, 2023 (editat) Am lucrat pe genunchi "prototipul" Li-ion 7.4V in carcasa unei baterii clasice Zn-C 6F22. La baza, sunt accesibile bornele intermediare + - pentru masurarea / incarcarea fiecarui acumulator, asa cum am scis si mai sus, la care am lipit fir subtire (calibrat) pentru siguranta termica la scurtcircuit. Peste baza se lipeste apoi un plasture izolator. Trebuie pus neaparat firul - siguranta termica deoarece un scurtcircuit la bornele gruparii serie de acumulatori duce la explozie si incendiu. Cum poti face scurtcircuit? Bajbaind cu mana tremurata sa cuplezi bornele acestui acumulator pack la conectorul de acelasi tip al aparatului pe care doresti sa-l alimentezi: bornele sunt apropiate si poti sa le scurtcircuitezi, adica borna - (cea lata) a conectorului sa atinga o clipa intre bornele + - ale acumulatorului. Editat Mai 7, 2023 de Sorin2015 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum