Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Date bobinaj transformator pistol de lipit Radioprogres 100w

adriandumi65

Postări Recomandate

stie cineva datele de bobinaj pentru transformatorul pistolului de lipit radio-progres cel vechi(bachelita).As vrea sa rebobinez primarul si daca se poate cu sirma de cupru originala.v-as fi recunascator.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

6

• Romflora

4

• adriandumi65

2

• adydep

1

Top autori în acest subiect

E un topic vechi dedicat acestui pistol de lipit.Am la serviciu datele originalului într-un carnet, dar sigur sunt mulți colegi care le au.De exemplu @flomar60 cred că e unul care sigur le are...o să caut topicul și pun link.

Carcasa e din ebonită, nu bachelită....

Link spre comentariu

@adydep   diametrul conductorului se dă în milimetri, nu milimetri la pătrat ca secțiunea.

Datele pistolului original sunt:

Număr spire primar= 1680sp. diametru 0,24mm fără izolație.Cu izolație 0,275 mm.

Numărul de spire poate fi ceva mai mic dacă sârma ce o ai la îndemână e puțin mai groasă, se poate ajunge la 1300 spire fără probleme.

Link spre comentariu

La (primul meu) pistol de lipit RadioProgres, acela cu schimbătorul de tensiune în mîner,

am găsit în primar 3 bobine :

1. - 665 spire, diametrul cu izolație 0,3 mm, corespunzător tensiunii de 110 V ;

2. - 631 spire diametrul cu izolație 0,3 mm, corespunzător tensiunii de 104,6 V ;

3. - 34 spire, diametrul cu izolație 0,3 mm, corespunzător tensiunii de 5,4 V,

de aici se alimentează becul de 6,3 V, 0,3A. 

L-am rebobinat (prin anii ”86-”87) cu 1350 + 45 spire, am schimbat carcasa cu una fără

schimbător de tensiune. Funcționează și în prezent.

La acesta pachetul magnetic este complet, tolele sînt prelucrate îngrijit, sînt drepte,

fără bavuri, nelăcuite.

- - - - - - - - - - - -

La un pistol de lipit RadioProgres, cumpărat în ”86-”87 (cît a fost defect primul) am găsit

în primar 1490 + 44 spire, diametrul cu izolație 0,28 mm, corespunzător tensiunii de 220 V.

La acesta am găsit mai puține tole în pachet, au diferite nervuri, au bavuri, lăcuite în exces

și este (cu puțin) mai ușor decît precedentul.

L-am rebobinat cu același număr de spire și aceeași tip de sîrmă. Funcționează și în prezent.

- - - - - - - - - - - - - - - -

Pentru ansă, la ambele, folosesc sîrmă din cupru cu diametrul 1,8 mm (secțiunea de 2,5 mmp)

din conductor pentru instalații electrice și cu lungimea totală de 125 mm. Din aceeași

bucată fac și inelele pentru șuruburile de prindere.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 06.05.2023 la 19:51, validae a spus:

@adydep   diametrul conductorului se dă în milimetri, nu milimetri la pătrat ca secțiunea.

Datele pistolului original sunt:

Număr spire primar= 1680sp. diametru 0,24mm fără izolație.Cu izolație 0,275 mm.

Numărul de spire poate fi ceva mai mic dacă sârma ce o ai la îndemână e puțin mai groasă, se poate ajunge la 1300 spire fără probleme.

deci sa inteleg ca acestea sint valorili(datele) originale..tensiunea pentru bec care ar fi? 6, 9, 12 ?

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Orice atelier de bobinaj ar trebui să poată face asta, tehnic vorbind.Doar să aibă bunăvoință și timp.Erau două doar prin Bariera Vâlcii...dar cred că mai sunt și altele.

Eu am rebobinat mai multe dar din păcate nu mai am sârmă. Am zis de multe ori că merg la Charlie Comat să iau vreo juma de kil pentru orice eventualitate, dar n-am ajuns practic niciodată la ei...

Link spre comentariu

Eu il stiu doar pe cel de pe Caracal, langa Medicina Veche. O sa i iau la rand cand vin la Craiova, eventual iau eu de la Charlie sârma de bobinaj. Multumesc mult pentu ajutor, poate mai apelez pentru datele exacte ale atelierelor din Barieră.

Link spre comentariu
Acum 15 minute, modoran a spus:

Ar fi interesant ce cantitate in kg de cupru intra la bobinajul ala si cat e pretul manoperei, sa nu ajungi la concluzia ca e mai ieftin altul nou sau sh.

Da, si asta e de luat in seamã...

Link spre comentariu

https://www.niden.ro/sarma-bobinata/3677-sarma-bobina-cupru-03mm-025kg.html

Văd că prețul sârmei sare de 100 lei/kg. Dar într-un pistol Radioprogres nu se folosește mai mult de 100g.Să zicem că ar fi 30 Lei sârma pentru un pistol, cu TVA cu tot.

Deci rebobinarea cu prețul sârmei inclus nu cred că ar trece de 80-100 Lei fiindcă mai mult de o oră nu ar trebui să dureze cu tot cu dezasamblare și reasamblare.

Luăm în considerare cazul în care carcasa bobinajului e intactă.Altfel manopera crește, construirea unei carcase de la zero i mai mult timp decât însăși bobinarea.

Cel mai ieftin ai ieși dacă bobinatorul ar face lucrarea în afara orelor de serviciu deci fără taxe și impozite, sau apelezi la un meseriaș ,,universal,, care să-l bobineze cu sârma ta.

Dacă vi se pare că nu se justifică reparația, se găsesc pistoale la fel de bune și de construcție modernă.Un exemplu doar, la un preț foarte rezonabil:

https://www.emag.ro/pistol-de-lipit-pentru-costior-fludor-putere-100w-alimentare-230v-ac-391-002/pd/D53TS9MBM/?ref=graph_profiled_similar_fallback_1_1&provider=rec&recid=rec_49_c07d39aa6af9809f9ca71a717f3a71624e3f7d9521c9bb75eea7e9948dcc81c9_1703872046&scenario_ID=49

Link spre comentariu
Acum 13 ore, validae a spus:

https://www.niden.ro/sarma-bobinata/3677-sarma-bobina-cupru-03mm-025kg.html

Văd că prețul sârmei sare de 100 lei/kg. Dar într-un pistol Radioprogres nu se folosește mai mult de 100g.Să zicem că ar fi 30 Lei sârma pentru un pistol, cu TVA cu tot.

Deci rebobinarea cu prețul sârmei inclus nu cred că ar trece de 80-100 Lei fiindcă mai mult de o oră nu ar trebui să dureze cu tot cu dezasamblare și reasamblare.

Luăm în considerare cazul în care carcasa bobinajului e intactă.Altfel manopera crește, construirea unei carcase de la zero i mai mult timp decât însăși bobinarea.

Cel mai ieftin ai ieși dacă bobinatorul ar face lucrarea în afara orelor de serviciu deci fără taxe și impozite, sau apelezi la un meseriaș ,,universal,, care să-l bobineze cu sârma ta.

Dacă vi se pare că nu se justifică reparația, se găsesc pistoale la fel de bune și de construcție modernă.Un exemplu doar, la un preț foarte rezonabil:

https://www.emag.ro/pistol-de-lipit-pentru-costior-fludor-putere-100w-alimentare-230v-ac-391-002/pd/D53TS9MBM/?ref=graph_profiled_similar_fallback_1_1&provider=rec&recid=rec_49_c07d39aa6af9809f9ca71a717f3a71624e3f7d9521c9bb75eea7e9948dcc81c9_1703872046&scenario_ID=49

Multultumesc mult pentru precizari, Dl. Vali, dar, ca si la multi alti membri ai forumului, exista si o componenta afectivă in luarea acestei decizii ( pistolul l-am primit de Craciun, la 14 ani, acum am peste 50 ). Sunt sigur ca întelegeti.

Link spre comentariu

Sigur, încă mai am și eu primul pistol, chiar dacă doar transformatorul și trăgaciul mai sunt cele originale.

Îl folosesc aproape zilnic, nu am reușit să-l ard și probabil va rezista mai mult decât mine ca să spun așa...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări