Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

capacititati in domeniul audio

ionut20

Postări Recomandate

O intrebare am si eu: In domeniul audio, ce este mai bine pentru partea de alimentare, indiferent de tensiunea de alimentare .... sa se foloseasca capacitati mari si putine ca si numar, sau capacitati mai mici dar mai multe ca si numar, puse in paralel ? de exemplu ce e mai bine? 3 * 10.000 micro farazi sau 1 * 33.000 micro farazi ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut20

7

• Badman

1

• Depanatoru

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

Vizitator NGZ

Ionut, uite cum stau lucrurile:...- condensatoarele electrolitice permit obtinerea unor capacitati foarte mmari, au insa un inconveniet : nu pot filtra tensiunile de frecventa mare;...- pentru a rezolva acest lucru se monteaza in paralel condensatoare ceramice (sau alte tipuri care sa functineze bine la frecvente ridicate);...- in masina exista o serie de echipamente care pot genera semnale de inalta frecventa care se pot transmite prin circuitul de alimentare;...- capacitatea condensatoarelor ceramice va fi in jur de 0,1-1 micro;...- nu are nicio importanta daca folosesti 3 condensatoare de 10 000 sau unul de 33 000.

Link spre comentariu

ma gandeam in principiu la amplificatoare de casa/sonorizari unde frecventa ridicata nu e cea mai mare problema ... in auto intradevar se folosesc capacitati mai mici, si oricum frecventa este mare, deci nu trebuie valori foarte mari.La amplificatoarele de putere mare de casa sau de sonorizari s-ar pune problema timpului de incarcare. de asta am intrebat ce ar fi mai ok .... se incarca mai repede 10 cond. de 10.000 de micro, sau un cond de 100.000 :)Merci de raspunsuri:)Si eu cred ca voi merge totusi pe valori mai mici si mai multe.

Link spre comentariu
Vizitator NGZ

Ionut, problema nu este pentru condensator.

Condensatorul de mare capacitate are un mare avantaj si anume o filtrare de buna calitate. Dar vine si cu o mare problema: la conectare, curentul de incarcare al condensatorului are o valoare foarte mare. Acest curent poate sa distruga puntea redresoare.

Valori de 5 000 - 10 000 micro sunt suficiente pentru amplificatoare pana la 50 W.

Link spre comentariu
Vizitator NGZ

Un amplificator de 600 W presupune o sursa de alimentare speciala. Pentru nivelul tau de cunostinte nu ti-as recomanda un amplificator mai puternic de 5 W. Pe masura ce capeti cunostinte si experienta sigur ca vei putea aborda si scheme pretentioase.

Link spre comentariu

Spune-mi te rog de unde reiese nivelul meu de cunostinte? :smt031 :smt102 Ca alta idee, discutia am deschis-o la modul general, dar cauza initiala a fost ca azi noapte, un amplificare facut in urma cu 3 ani, de 2x200 a cam "obosit" la capitolul filtraj, care e facut din 20 de cond de 2200uF ... deh cand l-am facut aveam o sursa bune de astfel de cond, recuperati dar aproape noi :d Acum ca a trecut anul, statia va suferii un upgrade, la corectorul si la carcasa .... dar vreau sa ii schimb si filtrajul, depasit si cel mai probabil devalorizat.Aaa si ca idee nu am facut nicioada amplificatoare de 5W :))) In clasa a 9-a am facut primul de 10W :))

Link spre comentariu

In principiu este mai bine sa se conecteze mai multe condensatoare in paralel pentru a obtine o capacitate mare . Un condensator prezinta asa numita rezistenta parazita serie ( ESR ) care creste odata cu capacitatea . La montarea in paralel aceste rezistente apar in paralel deci rezistenta echivalenta scade , un condensator cu ESR mic permite variatii mai rapide ale curentului , defazajul curent-tensiune e mai aproape de 90 grade ( important la frecvente mari ) . La sursele in comutatie teoria spune ca e obligatoriu sa se foloseasca mai multe condensatore in paralel pentru a avea un ESR mic. In audio nu stiu daca conteaza sau e numai mit :smt003

Link spre comentariu

Voi folosi capacitati paralel de max 10.000 chiar de 6800 de micro ... pana la voloarea dorita. Viteza de reincarcare este importanta, si mai ales daca condensatoarele nu sunt de cea mai buna calitate .. un numar mai mic de cond de val mari s-ar putea sa nu dea randamentul de care am nevoie.Merci la toti de raspunsuri.

Link spre comentariu
Vizitator NGZ

Pe langa rezistenta interna a unui condensator ar mai trebui amintite inductanta si curentul de pierderi.Fac pecizarea ca in cazul unor filtre banale aceste caracteristici nu au mare importanta.Ionut, constat ca nu ai luat nimic informatiile primite.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări