Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa alimentare preamplificator audio


Postări Recomandate

Buna ziua, doresc sa realizez un preamplificator cu mai multe parti componente. Una, cea principala, este un preamplificator de doza magnetica a prof. Leach. feb77article.pdf (gatech.edu) pagina 11. Alta ar fi un preamplificator corector de ton si cred, ulterior, si un MC head, adica adaptorul de doza MC. Pentru aceasta va rog sa binevoiti a-mi sugera o sursa de alimentare care sa ofere +/- 24V CC, adaptabila eventual si la alte tensiuni(partea asta o voi analiza ulterior...). As dori sa evit LM317/337 si poate propuneti o sursa doar cu tranzistori, totusi nu prea complicata..., pentru a alimenta cu "hrana" de calitate aceste montaje, cam pretentioase la sursa de alimentare. Va multumesc anticipat...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

La 337/338 se poate implementa rejectie activa a riplului.

@thanksgivingVa rog sa va uitati si peste preul MM al lui N. Suhov (inspirat dupa Kenwood) L-am facut de nenumarate ori si nu m-a dezamagit. Eventual aplicati metoda Suhov pe structura de op-amp discret al lui Leach. Pemtru MC nu cred sa existe ceva mai bun decât pre-preul lui R. Lee. Se alimenteaza din doua baterii de 1,5 V care tin cu anii.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Deoarece nu sunt profesionist sau macar razboinic DIY, incerc sa culeg din experienta altora...Suport maciucile...constructive. Studiind diverse montaje preu phono realizate de-alungul timpului - de la cele germane cu 2 trz. pana la cele moderne, analizand complexitatea si calitatea lor, am incercat sa imi vad lungul nasului cum se zice. De aceea am ales ce vreau sa fac. Ceea ce razbate prin diversele articole este calitatea sursei(pe langa cea a caii de semnal, binenteles...), care poate fi decisiva in a realiza "armonia in familie"... Ceea ce se putea exprima in materie de solid state ca si preuri cred ca s-a cam spus pana acuma. De aceea am dorit sa realizez calea de semnal pe trz intr-o implementare mai veche, dar pentru mine suficienta. Insa la surse, fata de vremea lui Leach, au aparut reale imbunatatiri. Nu vreau sa ma bag la lucruri foarte complicate, nu e cazul, insa am vazut in cazul surselor, repet doar ca si mic meserias, abordari de genul shunt regulator, Nazar sau altele. S-Audio.Systems // Power supply of high-end equipment without the use of electrolytes Ma gandeam la acest montaj, daca tot nu e bine sa blamez LM-urile, doar ca nu stiu ce valori ale pieselor vor fi pentru 24V...Sunt deschis la orice abordare...Va multumesc.

Link spre comentariu

Inca cineva intoxicat de curentele haudiofile dar care nu vrea sa recunoasca ca este haudiofil.

 

Vrei un preu de calitate? Cauta o schema tranzistorizata alimentata la +/-50V sau chiar mai sus iar ca alimentare foloseste integratele uzuale despre care s-a vorbit mai sus dar cu atentie din cauza ca nu rezista la aceste tensiuni de alimentare (trebuie scheme mai deosebite).

Schemele de alimentare cu tranzistoare sint o pacaleala haudiofila, oricind un integrat specializat va bate schemele tranzistorizate. 

 Vorbesti de nivele de zgomot pe alimentare. Stii cit are un LM317? Dar cit are o schema tranzistorizata? Pe masurate nu pe simulari.

 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu, repet, prefer sa nu sar calul...De aceea nu prefer un preu de calitate, ci l-am realizat pe cel al lui Leach...Nu stiu cat zgomot are acel integrat, in schimb am vazut ca haudiofilii prefera altceva...Incerc sa ma mentin pe linia de mijloc, adica sa fac montaje pentru uz propriu care canta bine muzica si nu montaje care au parametri formidabili(m-am lamurit asta prin selectarea diverselor CI pentru un preu de doza)...Oricum, cred ca unii stiu, ca raportul S/N pentru emitatorul disc de vinyl este sub 60dB, deci si un  pickup cu curea dar cu mecanica buna este suficient. Sursa unui preu, la fel ca si ceea a unui amplificator de putere(sau auditie daca doriti), cred eu, conteaza nu doar in privinta S/N, ci si in alte cestii. Multumesc pana acuma si sa astept cu sugestii in continuare.

Link spre comentariu

Tensiunea mare de alimentare pt preul de doza nu-i din considerente de zgomot ci de gama dinamica și-i obligatoriu sa fie cit mai mare posibil pt a nu ajunge iesirea în cliping la zgirieturi sau articole de praf, și nu-i un moft haudiofil ci o necesitate pt un preu bun. 

Iesirea standard la o doza este între 2.4mV și 4mV iar amplificata de 1000 (joasa frecventa) de ori rezulta 4V (virful). O particula de praf sau o zgirieturi poate genera pina la de 10 ori mai mare virf (deci 40V) și cu alimentare de 24V cliping ul apare sub 20V. Nu cliping-ul propriu zis este problema ci revenirea din cliping. Preturile cu scheme "smechere" tratează altfel problema dar la o schema relativ simpla soluția o reprezinta tensiunea mare de alimentare. 

 

Și nu te complica cu scheme de alimentare cu tranzistoare pt ca nu sint decit moft audiofil. Etajele cu tranzistoare se compensează foarte greu termic și niciodată perfect pe cind la ceva integrat este banala compensarea interna. Amplificarea în buclă deschisa la o schema pe tranzistoare este destul de limitata pe cind un operațional extern sau integrat într-un cip mai complex are amplificare de sute-mii de ori mai mare. Riplul de ieșire este, griso-modo, egal cu riplul de întrare împărțit la amplificarea în buclă deschisa x un factor ce tine de schema. 

La frecvente înalte nici o schema nu bate o filtrare pasiva cu componente de calitate, deci nici stabilizatoarele paralel sau serie paralel cum este raspindit în mediile audiofile considerindu-se că-s rapide și deci mai bune. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Daca doriti scheme relativ simple cu performante decente, se pot lua ca model schemele de alimentare de la amplificatorul hitachi ha6/blaupunkt a 5800, cu +/- 25v, sau yamaha a1 cu +/-35v ; e adevarat ca au peste 40 de ani dar au performante bune si azi...preamplificatorul de la yamaha a fost preluat si prezentat, cu sursa de alimentare, si in revista "radio" . E interesat si preamplificatorul mc de la yamaha a1 chiar dupa 45 de ani.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări