Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Curatire resturi de piston fuzionate pe cilindru

mdaa2k

Postări Recomandate

Vin cu aceasta intrebare deoarece am o drujba cu un motor rar ce a mers doar cu benzina (Placerile imprumutatului de scule) si s-a calat motorul.

Am tot cautat motor pentru ea, insa nu gasesc nicaieri.

Pistonul nu mai are nici o sansa, insa pare ca cilindrul nu este zgariat, doar sunt resturi de piston fuzionate pe el.

Exista vre-o solutie chimica ce dizolva aluminiu si nu ataca fonta?

Sau daca ma poate ajuta cineva sa gasesc cilindru+ piston pentru Partner F55/F65 Farmer. Pe cilindru este stantat "Mahle 44ZD9"

Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mdaa2k

3

• yo9hrb

1

• Stefan

1

• sesebe

1

Top autori în acest subiect

Curatarea aia nu se poate face decat mecanic. In schimb, avand in vedere ca amicii chinezi au copiat tot ce se poate copia, ai mari sanse sa gasesti ceva ce se potriveste. Doar sa mergi cu piesele originale, sa le compari, la un magazin care comercializeaza asa ceva.

Link spre comentariu

Gasisem pe youtube cu ceva timp in urma un asiatic ce facea tot felul de reparatii fantastice la scoutere si printre ele avea unul la care a recuperat un cilindru curatand resturile de piston cu ceva solutie climica pe care a si numit-o dar atunci nu ma interesa in mod direct.

Am cautat pe Aliexpress plus site-uri de la noi un cilindru care sa semene (asta are 2 gauri ce tin suportul bobinelor de inductie) si nu seamana nici unul

Bineinteles ca am cautat si dupa stanta cilindrului si marca/model drujba

Link spre comentariu

Deci acid Clorhidric (i se mai spune si muriatic), dar exista posibilitatea sa intre pe sub depunerea de Nikasil ce formeaza suprafata interioara a cilindrului si sa o exfolieze, moment in care nu se mai poate face nimic pentru respectivul cilindru.

Gasesc in aceste video-uri ca oamenii folosesc smirghel de 180-250 cu apasare delicata pentru a indeparta aluminiul transferat pe cilindru, apoi lustruiesc cu Scotckbrite.

Multumesc pentru indrumare si sper sa ajute si pe altii

Link spre comentariu

Aluminiul reacționează cu soda caustica, destul de exoterm. Nu știu cum ar reacționa cilindrul, dacă rezista. Și pistonul din aluminiu se va dizolva destul de lent. 

Link spre comentariu

La un pH de aproximativ 4,5-5,5, aluminiul poate fi dizolvat selectiv într-o soluție care conține acid citric, în timp ce fierul rămâne nedizolvat.

Acelasi acid citric se poate pune si in acid clorhidric ca aditiv tot pentru a modifica pH-ul si a face selectiva dizolvarea.  

Temperatura trebuie sa fie tinuta cat mai jos (cu cat temperatura creste cu atat face ca reactia cu fierul sa fie mai rapida).

Buba este ca tu nu ai aluminiu (Al) simplu ci ai sigur aliaj de aluminiu si ... se complica treaba. 

P.S. Oricum poti face teste cu aluminiu (pui o bucata de aluminiu si o bucata de fier) si apoi daca merge te rogi sa mearga si cu aliajul de aluminiu. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări