Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformare 24v curent continuu în 24v curent alternativ

dreqonline

Postări Recomandate

Va salut,

Incerc sa fac un programator de irigații acasă folosind un switch wireless cu 2 canale pentru cele 2 electrovane din sistem. Acest switch funcționează cu curent continuu 7-32v dc. Electrovanele funcționează la 24v curent alternativ, atunci când le alimentez ar trebui să oprească apa. Planul este sa alimentez switchul de la o sursa de 24v dc și la ieșire sa transform cele 2 canale din dc in ac și mai departe sa le leg la electrovane (solenoid). Exista vreo soluție simplă/medie ca dificultate la problema mea? Orice ajutor este apreciat, mulțumesc mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dreqonline

7

• spirica

4

• franzm

3

• modoran

2

Top autori în acest subiect

Ai încercat totuşi să alimentezi electrovanele în curent continuu, cu tensiune mai mică de 24V ?

Se vor încălzi bobinele ceva mai mult, dar în principiu ar trebui să funcţioneze.Diferenţa e în numărul de spire şi tipul miezului, fiindcă în curent alternativ mai apare şi reactanţa inductivă.

Link spre comentariu

Cel mai simplu e cu transformator coborator din reteaua de 230V si alimentezi draciile din asa ceva. E usor de obtinut DC din AC, dar invers e mult mai greu si mai scump.

Link spre comentariu

Nu merge, acele bobine construite pt. ca. să fie alimentate la aceeași tensiune în cc. este rețetă sigură de incendiu!.... pentru cine vrea să se convingă, se pot face teste cu un releu cu bobină alimentată din constructie in ca.... 

Link spre comentariu
4 hours ago, validae said:

Ai încercat totuşi să alimentezi electrovanele în curent continuu, cu tensiune mai mică de 24V ?

Se vor încălzi bobinele ceva mai mult, dar în principiu ar trebui să funcţioneze.Diferenţa e în numărul de spire şi tipul miezului, fiindcă în curent alternativ mai apare şi reactanţa inductivă.

Am incercat sa le alimentez la 15vdc, 18vdc, 24vdc si nu se intampla nimic. Se aude un pacanit din solenoid dar nu opreste apa.

Link spre comentariu
4 hours ago, modoran said:

Cel mai simplu e cu transformator coborator din reteaua de 230V si alimentezi draciile din asa ceva. E usor de obtinut DC din AC, dar invers e mult mai greu si mai scump.

Problema mea este ca switchul wireless funtioneaza cu curent continuu.

Link spre comentariu

Vanele la 24Vac le alimentezi direct din traf prin relee, releele fiind alimentate de o tensiune cc obtinuta de la acelasi traf. Redresare - filtrare - stabilizare.

Nu prea inteleg fraza ca daca electrovanele sunt alimentate se opreste apa. Poate invers, cand nu le alimentezi se opreste apa. Dar poate nu-nteleg eu ceva.

Link spre comentariu

@dreqonlineNe puteti dezvalui datele tehnice ale switch-ului pe care vreti sa-l folositi. Si ale vanelor. Solutia cea mai simpla este cu doua relee cu bobinele în cc. Mai aveti nevoie de alimentare în cc pentru svitch si relee si în ca pentru electrovane.

Link spre comentariu
25 minutes ago, spirica said:

Vanele la 24Vac le alimentezi direct din traf prin relee, releele fiind alimentate de o tensiune cc obtinuta de la acelasi traf. Redresare - filtrare - stabilizare.

Nu prea inteleg fraza ca daca electrovanele sunt alimentate se opreste apa. Poate invers, cand nu le alimentezi se opreste apa. Dar poate nu-nteleg eu ceva.

Corect, am scris eu gresit. Cand sunt alimentate ar trebui sa lase apa sa curga.

1 minute ago, franzm said:

@dreqonlineNe puteti dezvalui datele tehnice ale switch-ului pe care vreti sa-l folositi. Si ale vanelor. Solutia cea mai simpla este cu doua relee cu bobinele în cc. Mai aveti nevoie de alimentare în cc pentru svitch si relee si în ca pentru electrovane.

Acesta este switchul: https://ibb.co/hK1p3hW

As vrea sa mai cumpar un trasformator toroidal cu iesire: 24V AC 1A, putere totala 45VA.

Vanele au urmatoarele date tehnice:

• 24 VAC 50/60 Hz (cycles/sec.) solenoid
• Inrush current: 0.290A at 60 Hz
• Holding current: 0.091A at 60 Hz
• Solenoid Coil resistance: 70-85 Ohms

Voi alimenta switchul de la un alt transformator cu curent continuu.

Nu ma prea pricep la electronica, imi puteti spune va rog de ce as mai avea nevoie? Multumesc

Link spre comentariu
Acum 3 ore, dreqonline a spus:

Acesta este switchul: https://ibb.co/hK1p3hW

Pozati pagina cu datele tehnice. Ca doar n-o sa se apuce lumea sa-si piarda timpul jucând "recunoasteti imaginea". Ce scrie pe cele doua relee din switch? S-ar putea sa suporte ele curentul cerut de vane.

La ce transformator de cc va referiti? Puteti obtine cc din transformatorul de 24 V ca prin redresare, filtrare si stabilizare. Si nu-i nevoie sa fie toroidal.

Editat de franzm
Link spre comentariu
1 hour ago, franzm said:

Pozati pagina cu datele tehnice. Ca doar n-o sa se apuce lumea sa-si piarda timpul jucând "recunoasteti imaginea". Ce scrie pe cele doua relee din switch? S-ar putea sa suporte ele curentul cerut de vane.

La ce transformator de cc va referiti? Puteti obtine cc din transformatorul de 24 V ca prin redresare, filtrare si stabilizare. Si nu-i nevoie sa fie toroidal.

Aici sunt releele https://ibb.co/fpQXVnR

Link spre comentariu

dreqonline.Sistemul tău va fi acţionat la comanda ta?În caz afirmativ nu văd care ar fi marele avantaj faţă de o acţionare manuală.

Sunt acum programatoare inteligente pe zone,cu senzori umiditate sol,etc şi nu prea scumpe.Poate găseşti pe internet cunoscători în domeniu.

Link spre comentariu

In poza cu relee si comanda lor, in stanga, unde spune intrare DC 7V-32V, pe placa parca scrie AC/DC 7-32V.

Daca-i asa, inseamna ca nu mai este nevoie de redresare-filtrare-stabilizare, pe placa fiind toate acestea.

Sper sa nu ma-nsel.

Link spre comentariu
2 hours ago, spirica said:

In poza cu relee si comanda lor, in stanga, unde spune intrare DC 7V-32V, pe placa parca scrie AC/DC 7-32V.

Daca-i asa, inseamna ca nu mai este nevoie de redresare-filtrare-stabilizare, pe placa fiind toate acestea.

Sper sa nu ma-nsel.

Într-adevăr am văzut și eu acum. Daca incerc sa alimentez cu CA switchul ce se poate întâmpla?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări