ady2006 Postat Aprilie 28, 2023 Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Vreau sa fac un gratar zidit din caramizi. Asi vrea sa-i fac un sistem de reglare pe inaltime ca si cel din videoclip. Nu am nimic de a face cu cei din videoclip, nu vreau sa le fac reclama dar fara videoclip nu am cum explica ce vreau. Daca are cineva asa ceva i-l rog sa puna niste poze cu mecanismul in sine. Doar acest tip de reglaj ma intereseaza, nu alte modele. https://www.facebook.com/watch/?v=267069210961354 Link spre comentariu
cimitavita Postat Aprilie 28, 2023 Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Dacă te uiți cu atenție la clip, atunci când ridică grătarul, chiar la mijlocul lui, vezi că se vede o bară de metal gen platband pe laterala grătarului. Deci e logic că și în cealaltă parte a grătarului e încă una exact la fel. Sub grătar faci cum vrei, în funcție și de înălțimea la care dorești să ridici grătarul. Poți pune un mecanism cu cremaliera (iese cam scump dar grătarul se poate ridica pe o înălțime destul de mare) sau un mecanism asemănător cu cel care se folosește la cricurile de la mașini, dar făcut mai lung pentru a nu permite ca grătarul să se încline într-o parte. Link spre comentariu
cipcirip Postat Aprilie 28, 2023 Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Ideal ar fi cu patru bare filetate pe colturi, prevăzute cu pinioane și acționate cu lanț, pentru sincronizare. Iese destul de stufos ca cinematică... Două cremaliere pe laterale ar fi mai simplu, dar ansamblul s-ar putea bloca la un eventual dezechilibru. Link spre comentariu
franzm Postat Aprilie 28, 2023 Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Sunt posibile mai multe solutii însa toate au un punct slab: Cum evitati patrunderea de cenusa si jaratec în mecanism? Eu prefer varianta cu lanturi, chiar daca nu este asa de "discreta". Link spre comentariu
ady2006 Postat Aprilie 28, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Aia cu cenusa plus incalzirea mecanismului fac diferenta intre mecanismul unui gratar de caramida si unul complet mecanic. Pentru gratare complet metalice e plin netul de proiecte. Speram sa aiba cineva modelul asta. Nu cred ca e prea plin de roti dintate la cat costa pinioanele sau reductoarele melcate sau cu pinioane. Am primit si oferta de la cei cu videoclipul. 413 euro. Problema este ca scoti vorbele de la ei cu clestele. Nu dau nici un fel de detalii. Daca-mi dadeau toate detaliile, ce bare de inox folosesc, ce teava de inox, distanta intre bare, etc chiar ii luam in calcul. Daca punem la socoteala ca un gratar de inox, simplu, de 80x50 cm este intre 800 si 1200 ron nu mai ramanea asa mult mecanismul. Da nici sa dau 2000 ron pe un "videoclip" nu-mi vine. Link spre comentariu
draku Postat Aprilie 28, 2023 Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Mecanica o poti face simplu... Doua mecanisme biela-manivela gen: montate vertical in lateral, ca sa ridice gratarul. Sincronizarea se face cu un ax transversal pe care se fixeaza cele 2 roti verzi din clip. Axul transversal se actioneaza de la mijloc cu o manivela, ca in clipul de prezentare. Manivela actioneaza fie un surub melcat (plus roata aferenta fixata pe axul transversal), fie, mai simplu si mai ieftin, o piulita pivotanta fixata pe un brat, fixat la randul lui pe axul transversal..... Pare complicat din descriere, dar nu este. Mecanismul se poate realiza foarte usor cu piese comune si ieftine din comert (platbanda, piulite, bare filetate). Ideal ar fi sa fie din inox, dar vor fi alte costuri... Link spre comentariu
BRANCA Postat Aprilie 28, 2023 Partajează Postat Aprilie 28, 2023 ady2006.N-am facebuci ca să văd ce urmăreşti la grătar. Personal aş opta pentru tavă vatră deplasabilă pe verticală.Ar avea avantajul că ai putea face focul cu lemne la grătar. Sistemul poate fi gândit şi invers,adică tavă fixă şi deplasarea grătarului pe verticală. Bune şi soluţile acţionare cu lanţ,dar îţi trebuie pe laterale 4 sine ghidare şi role metalice. Ai putea incerca şi adaptare actuator.Evident şi la ăsta ar trebui ghidaj. Ca alternativă un pit fire cilindric sau dreptunghiular,din cărămizi,poate fi adaptat cu grătar pe care să-l plasezi mai sus sau mai jos... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 28, 2023 Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Nu incerca cu pinioane, parghii, brate ca la pantograf, nu o sa fie ceva fiabil. Cea mai buna solutie este sa cumperi o macara electrica sau troliu electric, e aceeasi treaba, cu denumiri diferite. Prin magazine este 80-100 euro, probabil in bazar o gasesti la 50-60 euro, completa. Gratarul sa-l legi cu cabluri, nu cu lanturi. Si nu te chinui sa-i faci ghidaj pe care sa culiseze, deoarece se va bloca cand se incalzeste. Lasa gratarul liber, e cel mai bine. Am vazut asa ceva la un amic, este o solutie foarte comoda. Link spre comentariu
BRANCA Postat Aprilie 28, 2023 Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Nu ştiu cum arată ceva liftat fără ghidaj... Un exemplu simplu e şi ăsta din link.N-are nevoie de motor. Link spre comentariu
ady2006 Postat Aprilie 29, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2023 Mai este un aspect de care trebuie sa tin seama. In partea inferioara se depoziteaza lemnele si carbunii. Asi incerca sa iau cat mai putin din spatiul acela. Si alea trebuie tinute undeva si acolo e cel mai comod. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 29, 2023 Partajează Postat Aprilie 29, 2023 Gratarul sta decent doar atarnat in cabluri, fara nici un ghidaj. Pe latime, gratarul trebuie sa fie cu vreo 8 cm mai mic decat spatiul dintre pereti, nu va faceti griji ca penduleaza, in practica cablurile nu sunt perfect identice, aproape tot timpul gratarul va sta rezemat de doi pereti. Este foarte comod. In cazul amicului meu nu exista cutia aia din partea stanga. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Aprilie 29, 2023 Partajează Postat Aprilie 29, 2023 Am obtinut o filmare. Gratarul are ghidaje, eu imi aminteam gresit. Foisorul fiind inchis gratarul a avut nevoie de evacuare fortata, hornul nu facea fata. In prima faza a montat o hota dar nefiind multumit de rezultat a montat un ventilator centrifugal in exteriorul foisorului, se vede in filmare tubul de aluminiu care face legarura cu ventilatorul. https://1drv.ms/v/s!AlNl6wU0Z3exgZxhO5n8iN_cFMZ5qA?e=nlw4QE Link spre comentariu
ady2006 Postat Aprilie 29, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2023 Multumesc pentru filmare. Decamdata, sistemul cu lanturi este la coada preferintelor. Nu-mi place. Doar daca nu reusesc nicicum sa fac un sistem ca cel prezentat de mine am sa-l iau in calcul. Si de motorase de actionare m-am ferit desi asi fi avut cateva mecanisme de scaune cu reglaj electric pe care le-asi putea folosi. Link spre comentariu
adydep Postat Aprilie 29, 2023 Partajează Postat Aprilie 29, 2023 Două casete de direcție de Dacia 1300,pe a căror flanșe se fixează câte un pinion de bicicletă. Apoi pe axul cu manivelă fixat un alt pinion de bicicletă și lanț între toate. Practic spațiul ocupat sub cuptor v-a fi dictat de diametrul pinionului de pe axul cu manivelă. Zic că e mai bine cu casete de 1300,pentru că au acea flanșe,și este mai ușor de fixat pinioanele de bicicletă,față de casetele mai noi care au caneluri la axul de comandă. Link spre comentariu
ady2006 Postat Aprilie 29, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2023 Mi-a trecut prin cap ideea de casete de directie. Doar ca ce am eu la dispozitie nu are axul de iesire spre volan perpendicular pe cremaliera si asta complica lucrurile. Nu mai tin minte caseta de 1300 cum are iesirea dar stiu bucsa de pe cremaliera. Aia nu rezista daca se incinge cremaliera. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum