Costa Postat Mai 10, 2023 Partajează Postat Mai 10, 2023 Bate fierul cat e cald,asta am facut eu. Acum subiectul tau este intreg si este un model de succes de urmat. Am intrebat ,tu ai fost super cu raspunsuri ample. Inca nu am studiat suficient ,incinta VTP are argumente in favoarea unui incepator insa are si acea inaltime specifica greu de incadrat intr-un apartament la bloc. Pesonal ezit intre imbunatatiri aduse boxelor inchise construite de mine in toamna si experimentarea unor incinte VTP. Partea de calcule ramane un prag inalt de trecut iar acea persoana experimentata dispusa sa ajute nu e usor de gasit. Cumva e de inteles,cel experimentat a ajuns la un nivel de performante ,este selectiv accepta eventual pe cineva suficient de convingator. Iar amatorul vrea varianta simpla ,ieftina si buna . Nepotrivirea este evidenta, tu ai fost sau norocos sau f convingator. Link spre comentariu
darius_bv Postat Mai 10, 2023 Autor Partajează Postat Mai 10, 2023 Acum 11 minute, Costa a spus: Iar amatorul vrea varianta simpla ,ieftina si buna . Nepotrivirea este evidenta, tu ai fost sau norocos sau f convingator. Din pacate ieftin si bun nu se aplica pentru incinte de calitate. Toate difuzoarele canta cumva, insa un difuzor bun are niste specificatii tehnice corelate cu multa cercetare si investitii in materiale de calitate, de aceea este scump. Nu e vorba de noroc, trebuie sa-ti faci timp pentru lectura, acustica e un domeniu fascinant dar si printre cele mai dificile capitole din fizica. Sunt oameni competenti dispusi sa ajute, fara indoiala! Nu sunt dispusi sa dea mura-n gura, trebuie interes si din partea celui care-i solicita. Si nu e vorba de bani. Link spre comentariu
Costa Postat Mai 11, 2023 Partajează Postat Mai 11, 2023 Sunt bucuros ca accepti sa continuam acest dialog. Am constatat si eu cat de neasteptat de complex e domeniul acusticii ,dar ca amator poate sa fie un efort nejustificat de scopul final sa-l studiezi la nivel de profesionist. Un amator are totusi nevoie de o scurtatura cred. De aici si problema cu gasirea acelei variante sau a persoanei care stie. Cred ca ar fi utila o anumita estimare ,de ex sa zicem clasa 10 egal ceva unic,super premium iar clasa 1 ceva bazic ieftin dar totusi functional. Si mai cred ca in multe discutii,proiecte inclusiv pe forum exista o problema de comunicare,de precizie germana poate ,fiecare dintre cei care-si expun punctul de vedere are in minte anumite criterii,standarde in logica sa dar pt ca din ce spune nu se poate estima ... Pt ca ai studiat mult ,ai putea te rog sa-mi spui la ce nivel intre 1 si zece ar fi proiectul tau? Ca sa fac eu primul pas am sa afirm ca boxele mele pe doua cai ar fi de clasa 2-3. (?) Am vazut cat costa difuzoarele folosite aici si celelalte cheltuieli . Nu-mi par sume de speriat ,ieftin si bun desigur ca nu se poate. E vorba ca decizie personala doar de a fi rational si de se sustine acele cheltuieli in bugetul familiei-sau altfel spus, eu pot dar se merita?-plus intrebarea,cu boxele actuale ce fac ?-toporul? in nici un caz. Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 11, 2023 Partajează Postat Mai 11, 2023 Clasificarea propusa, chiar extrem de simplista cum este, nu poate functiona decat in cadrul unei aceleiasi tipologii de incinte. Nu are sens sa compari hornuri de randament ridicat cu incinte inchise pe 2 cai, sau BR cu electrostatice. In al doilea rand, nu are sens compararea incintelor intre ele - intotdeauna trebuie tinut cont de amplificatorul si muzica potrivita pt ele. Si mai departe, de camera in care vor presta si de ceea ce vrea sa obtina ascultatorul. Reproducerea cat de cat fidela a unui concert simfonic poate duce la nivele de 120dB - daca aparatele si camera permit acest lucru. Un jazz vechi dintr-o sala de cafenea (anii 40-50) va avea pretentii de nivel mult mai reduse dar poate solicita o precizie mai mare a difuzoarelor. Inainte de a se apuca de constructii, orice pasionat ar trebui sa asculte muzica preferata pe cat mai multe sisteme pt a-si da seama ce anume se potriveste mai bine cu asteptarile sale. Iar pt o apreciere corecta trebuie intai si intai sa inveti cum suna corect fiecare instrument. Nu este vreun moft, este imperativ necesar, pt ca altfel risti sa irosesti mii de euro si mai ales ani buni din viata facand greseli grave (de apreciere) plecand de la repere false. Aici trebuie lasat la o parte orgoliul si invatat cat si cum se poate, in orice conditii, de la cei care stiu. Chiar daca primesti replici ironice, in caz ca sunt adevarate, tot sunt bune. Ca sa raspund ultimei intrebari - teoretic un sistem DIY poate ajunge la performantele (uneori si aspectul) unor sisteme de fabrica de 10x mai scumpe. Dar ca sa poti obtine asta trebuiesc ani multi de studiu si incercari practice, care la randul lor pot costa de 10x cat un sistem de fabrica de f buna calitate. Link spre comentariu
darius_bv Postat Mai 11, 2023 Autor Partajează Postat Mai 11, 2023 @Shambala Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra! Sper sa nu-l dezamageasca pe colegul nostru, dar aceasta este realitatea. Numai bine! Link spre comentariu
Costa Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 20 hours ago, darius_bv said: Sper sa nu-l dezamageasca pe colegul nostru, dar aceasta este realitatea. Nu e vorba de dezamagire pt ca nu este o miza importanta aici, doar discutii. Poate am gresit estimand ca nu faci parte din liga greilor si poti sa intelegi punctul de vedere al amatorilor. Pt @Shambala tot respectul ,este dintre putinii care mai acorda suport si stie ce spune. (alaturi de @sesebe ) Numai ca eu vad standardele descrise de el prea inalte pt a putea fi abordate de mine acum . Eu caut prin aceste discutii si altele in alta parte variante realizabile cu compromisurile de rigoare-asumate -fata de modelul ideal . (nu toti putem avea Ferrari,Lamborghini supravietuim si cu vreun Golf ) Pt mine e mai importanta parcurgerea pas cu pas dupa posibilitati a drumului catre acea calitate superioara ,cu sau fara mentor. Stiu ca sunt cheltuieli inutile pe greseli inerente dar ca pensionar inca prefer asta . Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 12, 2023 Partajează Postat Mai 12, 2023 Da, recunosc ca standardele pe care le urmaresc eu sunt foarte inalte, dar consider ca trebuie sa ai repere corecte ca sa nu te pacalesti [singur]. Este ca la instrumente muzicale - trebuie sa stii cum suna corect macar modelul pe care vrei sa il cumperi. Abia dupa ce stii cum trebuie sa sune poti alege - si decide in cunostinta de cauza. Altfel esti "victima sigura" pt vanzatorii de sh sau dealeri. Link spre comentariu
Costa Postat Mai 14, 2023 Partajează Postat Mai 14, 2023 On 4/26/2023 at 1:40 PM, darius_bv said: Difuzorul este de tipul TB W8-1808, ales din alte cateva variante tot de dumnealui. Te rog daca se mai poate sa-mi spui ce alte difuzoare au fost pe acea lista si eventual ce criterii importante fac acesta selectie. Multumesc Link spre comentariu
darius_bv Postat Mai 14, 2023 Autor Partajează Postat Mai 14, 2023 Din pacate nu mai am lista, au trecut doi ani de atunci... Link spre comentariu
Shambala Postat Octombrie 3, 2023 Partajează Postat Octombrie 3, 2023 Din acest punct topicul a fost deturnat de la subiect asa ca l-am separat. Discutiile din continuare se afla aici: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum