Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incinte VTP realizate cu difuzoare TB W8-1808 - proiect ing. Aurelian Mateescu

Postări Recomandate

Incinta este realizata dupa proiectul domnului ing. Aurelian Mateescu, caruia vreau sa-i multumesc din tot sufletul pentru amabilitatea, rabdarea si sfaturile cu care m-a ajutat mereu. Difuzorul este de tipul TB W8-1808, ales din alte cateva variante tot de dumnealui. Inainte de a-i propune difuzorul, am studiat mult parametrii si recenziile de pe internet. Nu este ieftin, nici exagerat de scump, dar se potriveste foarte bine cu acest tip de incinta. Dupa finalizarea incintei, sfatuindu-ma cu @ssb (caruia tin sa-i multumesc din nou) am adaugat si un tweeter Fostex FT17H, care aduce o imbunatatire a sunetului la frecvente de peste 8KHz. 
In proiect cotele sunt cele interioare, deci la realizare se vor adauga grosimile materialului. Alte detalii constructive se pot deduce din pozele atasate. 
Despre sunet nu pot sa spun decat ca suna mult mai bine decat toate incintele pe care le-am avut (nu prea multe... RFT/50W, Unitra/140W, Sony/150W, Wharfedale E30) iar in combinatie cu amplificatorul cu tuburi este o adevarata nebunie. Fiind precis realizate, in calea sunetului nu sunt neuniformitati (unghiuri, praguri, etc...) si nu a fost nevoie sa le acordez prin introducerea de material fonoabsorbant, desi am facut nenumarate masuratori cu un microfon profesional AKG C414-B in camera „anechoica” (dressingul plin al sotiei).
Inainte de a alege VTP am studiat intreaga teorie a lui Martin J. King, teoria hornurilor, hornresp, etc... 
Mi-ar fi placut sa fac doua hornuri, dar pentru 2-3 dB in minus si o constructie mai facila, le-am ales pe acestea.

IMG_20210527_145049.jpg

IMG_20210528_132348.jpg

IMG_20230426_124133.jpg

DSCN5246.jpg

IMG_20210521_171545.jpg

IMG_20210526_115312.jpg

VTP Aurelian Mateescu 2021 - proiect.jpg

IMG_20230426_124151.jpg

IMG_20210524_103057.jpg

IMG_20210523_151016.jpg

As mai avea poze de incarcat dar nu mi se mai permite.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@sesebeDa, la tine ma refeream, scuze de confuzie...

Multumesc mult inca o data!

@kobold Multumesc! Daca vrei documentatie, iti pun la dispozitie. 

Pomenisem anterior de „hornresp”. Am studiat acest soft luni de zile. Pe langa faptul ca nu are un help suficient de bine pus la punct si trebuie sa faci zeci de simulari ca sa intelegi functionalitatea fiecarui parametru, rezultatele practice sunt sub orice critica. Bineinteles, daca nu ai un element de comparatie la proiectul realizat practic, vei crede ca este OK si a iesit o chestie ca lumea. Am realizat o incinta TQWT dupa planurile din link-ul de mai jos. Ideea este frumoasa: simulare in hornresp, rezultatele transferate in Boxplan si ai suprafetele calculate, trebuie doar sa tai materialul. In comparatie cu prototipul realizat dupa proiectul dl. Mateescu aceasta incinta scotea niste grohaituri pe la 40-50Hz, in rest era total anemica. Am ascultat ambele incinte simultan. Concluzia se vede in poza cu toporul.

IMG_20220409_120118.jpg

IMG_20220409_120227.jpg

PS: sa nu incerce nimeni sa ma convinga ca am gresit in legatura cu hornresp. 

Si link-urile. 

boxplan-tqwt.xlsm (live.com)

The Subwoofer DIY Page - Horn Folding (diysubwoofers.org)

Link spre comentariu

@eos Ce-as putea sa va raspund? Un prieten, meloman cu experienta si om cu gusturi rafinate, ascultand Bach pe aceste incinte si amplifiator cu tuburi, a spus uimit si zambitor: "da! asa trebuie sa sune orga!" - normal ca era vorba in special de raspunsul la joasa frecventa. Alt prieten ascultand melodia lui preferata rock s-a uitat lung la mine si mi-a zis: "mi s-a ridicat parul pe maini!" 

Eu ascult toate genurile de muzica, dar cu precadere jazz si clasica. 

Difuzorul este atat de bine adaptat la incinta incat la puteri de 7-8W membrana are o excursie de vreo 2mm. La o excursie mai mare stinge o lumanare aprinsa plasata in fata fantei de jos. 

Pe scurt: recomand cu toata seriozitatea acest tip de incinta. 

Inainte de a demara un asemenea proiect, recomand citirea cu mare atentie a tuturor postarilor domnului Mateescu ( @VTP ) si evitarea comentariilor celor care nu le-au realizat, dar "se pricep". 

Link spre comentariu

Muzica electronica este cel mai putin pretentios dintre genuri, asa ca nu este nici un fel de problema.

Redarea  cat mai fidela a instrumentelor muzicale clasice este provocarea cea mare pt toate incintele.

Fireste ca pe unele piese [electronice] o ureche bine educata si antrenata poate sesiza chiar si diferente foarte fine intre diferite incinte.

@ darius_bv - orga este unul dintre instrumentele la care este greu de sesizat group-delay-ul

Melomanii rareori sunt si audiofili. Ei au o vasta cultura si experienta in trairea muzicii si adesea mult mai putina in ascultarea sunetelor.  O cunostinta pianista recunostea orice nota lipsa (sau in plus) dintr-un recital de pian, dar asculta pe un radiocastofon cu cd. Si asta nu o deranja deloc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
On 4/26/2023 at 1:40 PM, darius_bv said:

Alte detalii constructive se pot deduce din pozele atasate. 

Poti sa-mi spui te rog cat te-au costat boxele fara dif ?

Cum ai realizat zonele curbate,ce material?

Interiorul este lacuit?

Boxele VTP ce inaltime minima pot avea?

Link spre comentariu

Materialul este PAL simplu de 18mm,  l-am cumparat taiat la dimensiuni de la Hornbach cu vreo 250 lei pentru ambele incinte. Pentru a avea si o structura de furnir natural, pe panourile frontale am lipit placaj de 6mm. Zonele curbate sunt facute din placi de material plastic moale de 4mm (3mm pentru raza de curbura mare de langa difuzor) fixate in canale frezate in asa fel incat pe peretele din spate si cel superior sa se racordeze perfect la suprafata, iar pe peretii laterali sa intre in canale frezate circular. Spatiul dintre suprafata curbata si pereti este umplut cu spuma poliuretanica pentru constructii. Interiorul este lacuit doar pe peretii din spate , superior si inferior, peretii laterali sunt captusiti cu material fonoabsorbant subtire (necomprimat are cam 2cm) fixat cu capse. Acest material se foloseste pentru filtrare la unele clime. Fixarile sunt facute cu Polymax de la Bison (un adeziv elastic si etansant bestial! lipsete si PAL-ul melaminat, nicio sansa sa mai poata fi desfacut vreodata) si holz-suruburi de 60mm. Dupa fixare, gaurile holz-suruburilor sunt finisate cu chit auto. In rest... bait, lac, slefuiri si muuulta rabdare. Nici acum nu am completat toate fixarile difuzoarelor, vechea poveste cu improvizatia definitiva. Inca sper sa mai am chef de ceva masuratori, dar suna prea frumos sa ma mai deranjez deocamdata. Difuzorul este fixat intr-o frezare in asa fel incat sa fie exact la nivelul suprafetei panoului frontal. Tweeterele sunt decalate cu 45mm in spate fata de planul difuzorului incintei. Distanta este critica, nu se simte in auditie (eu, cel putin...) dar se vede imediat in masuratori daca este fazat cu difuzorul de banda larga. Condensatoarele de cuplare a tweeterelor sunt de 3uF, MKP. 

Inaltimea incintelor este o variabila dependenta de lungimea de unda, deci nu e negociabila. 

Link spre comentariu

Ai fost f generos sper sa mai accepti cateva intrebari

3 hours ago, darius_bv said:

pe panourile frontale am lipit placaj de 6mm

E vorba de exterior aici ?

3 hours ago, darius_bv said:

Zonele curbate sunt facute din placi de material plastic moale de 4mm (3mm pentru raza de curbura mare de langa difuzor) fixate in canale frezate in asa fel incat pe peretele din spate si cel superior sa se racordeze perfect la suprafata, iar pe peretii laterali sa intre in canale frezate circular.

O poza ar fi super...sau mai multe ,ziceai ca mai ai.

Partea cu frezarea pt realizare 100% acasa- deocamdata nu vad o solutie.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, darius_bv a spus:

Zonele curbate sunt facute din placi de material plastic moale de 4mm (3mm pentru raza de curbura mare de langa difuzor) fixate in canale frezate in asa fel incat pe peretele din spate si cel superior sa se racordeze perfect la suprafata, iar pe peretii laterali sa intre in canale frezate circular.

Spatiul dintre suprafata curbata si pereti este umplut cu spuma poliuretanica pentru constructii.

Nu este o solutie buna, caci acel plastic va vibra ca o membrana, cu atat mai mult cu cat in spate este un material f moale care contine mult aer.

Interiorul este lacuit doar pe peretii din spate , superior si inferior,

O alta greseala, intreriorul boxelor NU se lacuieste, este preferabil ca suprafata sa fie cat mai putin reflexiva.

Fixarile sunt facute cu Polymax de la Bison (un adeziv elastic si etansant bestial!) 

Daca este vb despre lipirea fonoabsorbantului este ok.   Daca este vb despre lipirea placilor de PAL este o grava greseala.   Nu se folosesc niciodata adezivi elastici ci dimpotriva, cat mai rigizi. Altfel peretii vor vibra independent, si nu se vor mai ranforsa reciproc.

Tweeterele sunt decalate cu 45mm in spate fata de planul difuzorului incintei. Distanta este critica, nu se simte in auditie (eu, cel putin...) dar se vede imediat in masuratori daca este fazat cu difuzorul de banda larga.

Rezultatul masurarii "fazarii" tweeterului cu difuzorul de banda larga este dependent de frecventa. Trebuie facuta la frecventa de taiere.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Shambala a spus:

Nu este o solutie buna, caci acel plastic va vibra ca o membrana, cu atat mai mult cu cat in spate este un material f moale care contine mult aer.

Spuma poliuretanica injectata in straturi dense adera perfect la suprafata placii de plastic si a peretilor incintei, iar cand se intareste devine compacta si dura, nu are nicio sansa sa vibreze. Inafara de aceasta, am spus ca suprafata de plastic este pretensionata deja in frezarile din peretii incintei. Ciocanind in aceste racordari, suna ca un bloc compact. 

Acum 2 ore, Shambala a spus:

O alta greseala, intreriorul boxelor NU se lacuieste, este preferabil ca suprafata sa fie cat mai putin reflexiva.

Daca faceti referire la incintele inchise sau bas-reflex, aveti dreptate. La liniile de transmisie si hornuri suprafata interioara trebuie sa fie perfect neteda. Nu am vazut niciodata un horn nefinisat, sau o trompeta (corn, trombon, tuba, etc) rugoasa.

Am extras cateva aprecieri din documentatia mea: 

„The hole interior surface should be treated with a thick coat of gloss paint.” - J. dinsdale: „Horn loudspeaker design”

„Already the plain spherical ABS horns without the final high quality color coatings have a perfectly polished and smooth finish on the front and the backside of the horns.” – Avantgarde Acoustic: „THE BOOK OF HORNS”

„The smooth and accurate finish was paramount to retaining acoustical integrity.” - Vincent Phan: „The Icon Horn Loudspeaker”

Acum 3 ore, Shambala a spus:

Daca este vb despre lipirea fonoabsorbantului este ok.   Daca este vb despre lipirea placilor de PAL este o grava greseala.   Nu se folosesc niciodata adezivi elastici ci dimpotriva, cat mai rigizi. Altfel peretii vor vibra independent, si nu se vor mai ranforsa reciproc.

Dimpotriva: un adeziv care dupa uscare devine dur, poate duce la dezlipirea suprafetelor din cauza vibratiilor (de ex. aracetul). Un adeziv elastic intre placi fixate cu holz-suruburi din 15 in 15 cm nu are nicio sansa sa se desprinda. Am incercat sa desprind placile incintei esuate dupa ce-am extras holz-suruburile. Degeaba. 

Imi permit sa citez o postare a domnului Mateescu, care face referire la rigiditatea incintei VTP:

„Avantajele incintei: aplatizarea eficienta a impedantei la Fs, un randament mai mare decat al incintei BR la frecvente joase, unde incinta lucreaza ca un horn de oscilatie combinat cu o linie de transmisie. O rigiditate mare a incintei datorata peretelui inclinat care impiedica vibratia peretilor laterali. Presiunea mica din interior, incinta avand o deschidere mare, reduce mult coloratia prin vibratii parazite.”- ing. Aurelian Mateescu

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Shambala a spus:

Rezultatul masurarii "fazarii" tweeterului cu difuzorul de banda larga este dependent de frecventa. Trebuie facuta la frecventa de taiere.

Atasez cateva masuratori cu tweeterul situat la distanta de 3cm, 4.5cm, 5cm de planul difuzorului de banda larga. Se observa raspunsul in frecventa combinat, in banda de interes. 

Lf+HF C3uF akg 1m smooth h110 d3cm.JPG

Lf+HF C3uF akg 1m smooth h110 d4,5cm.JPG

Lf+HF C3uF akg 1m smooth h110 d5cm.JPG

Link spre comentariu

S-ar putea ca dv sa aveti dreptate si eu sa gresesc cu privire la suprafata interioara a hornurilor. Stiu ca acolo trebuie testat mult la dispunerea materialului fonoabsorbant - tip de material, grosime, forma dispunerii (parca DNA spunea cu ani in urma ca cel mai bine a sunat cu o dispunere in benzi).

In privinta adezivului imi pare rau dar continui sa consider ca gresiti. 

Niciodata nu se pune  macar problema ca un adeziv bun sa crape,  chiar si la pal.  

Vibratia independenta a peretilor incintei este deosebit de daunatoare, mai ales in cazul suprafetelor atat de mari (si lungime de unda si amplitudine mari).

Citatul din spusele domnului Mateescu mentioneaza doar rigiditatea incintei,  si oricum nu cred ca ar sustine un principiu gresit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări