Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cu ce se lipeste cauciucul siliconic

doru3160

Postări Recomandate

Salutare, m-am confruntat in decursul timpului cu problema asta, si o rezolvare rezonabila nu am reusit. Am cautat pe net, dar se pare ca problema nu a fost rezolvata nici acolo. In principiu e vorba de acel cauciuc ce se afla pe corpul camerelor foto sau chiar pe al sculelor electrice, cum ar fi filetante, masini de gaurit, surubelnite si tot ce mai are pt ergonomie, aplicat un strat de cauciuc siliconic, pe plastic. Am incercat cu vesnicul prenadez, cu silicon pasta pt reconditionarea telecomenzilor tv, silicon sanitar transparent, banda dublu adeziva simpla sau buretata, picatura si poxipol. Ultimile doua in disperare de cauza, dar ma asteptam sa nu tina. Sunt rigide dupa intarire si aici trebuie o lipitura elastica. Daca cineva a reusit sa lipeasca asa ceva si vrea sa ne spuna si noua, as fi interesat sa aflu. Cand acel cauciuc este distrus sau pierdut, asta e. Dar cand exista, e in stare buna dar atarna pe carcasa, parca nu-ti vine sa-l arunci.

Poate exista un grund care sa faca posibila aderarea adezivilor clasici, cum este grundul care se aplica pe elementele auto din plastic inainte de vopsire.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

17

• BRANCA

5

• Dxxx

3

• adydep

3

Top autori în acest subiect

Nu stiu cat te ajuta...

Cauciucul ala de care spui nu este deloc siliconic. Este alt tip de cauciuc.

Daca era siliconic se lipea perfect cu silicon, pe piesele siliconate (adevarat siliconate) adezivul siliconic face priza foarte bine (iti garantez, pentru ca la corturi este material siliconat si se pot etansa cu silicon - perfect etans, si vorbim de un echipament solicitat).

Ce am facut cu succes este sa arunc cauciucul respectiv si sa-l inlocuiesc cu silicon, am folosit din cel pentru garnituri auto (RTV silicone) care iti acopera culorile rosu si negru (parca exista si albastru). Nici nu m-am chinuit sa incerc sa-i fac suprafata perfecta, oricum insa arata mai bine decat fara cauciucare, dupa parerea mea.

Daca exploatarea nu este foarte intensa mi-a rezistat nedefinit in timp fara sa se dezlipeasca.

Daca a fost vorba de acoperirea butonului unui comutator, deci folosit intens si transmitand forta prin stratul de silicon tot mi-a rezistat cam un an... partea buna este ca sa-l inlocuiesti nu este problema.

Principial ar trebui sa mearga si cu silicon mai "normal" la tuburi de 330ml, care iti aduce si alte culori ...

Evident ca suprfata trebuie temeinic degresata... eventual "matuita" cu ceva smirghel daca este prea lucioasa, totul petru priza mai buna. Principial siliconul nu este recomandat pentru plastice, dar ti-am spus cat mi-a rezistat mie.

Link spre comentariu

Cu silicon de la set de reparatie telecomenzi tv, care ai putea sa juri ca este silicon sanitar transparent in tub de 10g, a rezistat cel mai bine. Sta lipit pana la prima solicitare. Cu celelalte nici atat. Eu zic ca e cauciuc siliconic, si la camere foto are si striatii, e turnat cu un anume model, nu cred ca o inlocuire ar da mai bine, mai ales cu alta culoare decat negru. De degresat nu se pune problema, am folosit si acetona pe langa alcool. Am si frecat suprafata cu smirghel de 100. Trebuie un smac care sa adere la pacatosenia aia de material. Din fabrica nu stiu cu ce naiba il lipesc, dar tine o vreme destul de bine. Incepe sa se dezlipeasca cate putin la un colt si pe urma aia e, se desprinde incet, incet, de pe toata suprafata. Mai ales la camerele Fuji am patit din astea. E clar ca si cauciucul ala isi pierde din proprietati. De multe ori trebuie ajustata marimea prin decupare 0,5 pana la 1mm din cauza ca devine mai mare.

Acum 35 minute, Dxxx a spus:

adezivul siliconic

Care ar fi ala? Am cautat pe net si sunt mai multe modele...

Cu asta nu am incercat, de asta am postat, poate a folosit cineva oarece smac pt silicon, ca sa nu cumpar aiurea si sa vad ca nu merge.

https://sigerom.ro/ro/blog/post/20-cauciucul-siliconic-acest-material-atat-de-dificil-de-lipit-

Link spre comentariu

Adezivul denumit silicon in tuburi pentru instalatii etc. Corect ii zice simplu "silicon" dar la fel de corect i se spune si cauciuc siliconic (in special lb franceza).

Poate fi transparent sau colorat, cu mentiunea ca cel pur este transparent (este cel mai bun din cauza asta) cele colorate au adausuri de pigmenti.

Polimerizarea poate fi acetica (miroase puternic a otet) sau neutra.

Este facut pentru etansari de aspect sau de etansare, poate fi special pentru lipit acvarii, oricum este ceva relativ ieftin intre 20 si 50 lei pentru 330ml - tuburi pentru pistol de extrudat.

Cea de-a doua varianta este siliconul pentru etansari auto, mai scump si cu performante fizice mai bune, se gaseste in tub ca de pasta de dinti de 50-100ml care costa cam cat tuburile de 330ml de mai sus. 

Este numit RTV (room-temperature-vulcanising).

Daca nu ma crezi cu cauciucul ala incearca-l in flacara sau cu unealta (pistol/letcon) de cositorit la 300-400 grade. Siliconul ar trebui sa reziste.

Link spre comentariu
Acum 46 minute, Dxxx a spus:

Adezivul denumit silicon in tuburi pentru instalatii etc. Corect ii zice simplu "silicon" dar la fel de corect i se spune si cauciuc siliconic (in special lb franceza).

Poate fi transparent 

Am folosit din asta, dar fără succes. Am avut și un tub de silicon auto, rosu la culoare, eu îl știam de gaschet, în tub de pasta de dinți, dar pt ca nu l-am folosit multă vreme, l-am găsit întărit. O sa încerc pe o bucata de sacrificiu sa pun vârful încălzit la 300 grade sa vad dacă pute a cauciuc, sau nu scoate nici un miros. Teoretic, dacă ar fi silicon, nu ar trebui sa miroase.

Și atunci vin și intreb, dacă pute, seamănă cu siliconul, dar nu e silicon, eu cu ce-l lipesc? :rade:

Link spre comentariu
Acum 3 ore, doru3160 a spus:

eu cu ce-l lipesc? 

In cazuri disperate folosesc pasta pt lipit parbrize pe caroserie.Ma duc la firma care se ocupa cu asta ,cu o mica cutiuta de medicamente ,primesc pe gratis.Nu merita luat mult deodata ,se poate intari in timp destul de scurt,pe degeaba...

Dat cu smirghel  / degresat ,conteaza ,mai exista si un grund care dat in prealabil pe ambele parti in prealabil mareste aderenta .Dar de multe ori ajunge cel de parbriz.

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Eu, dacă ai citit, tocmai am zis ce am incercat. Am postat aici în ideea ca găsesc soluții încercate, cum zicea Den mai înainte, nu propuneri de încercare. Cumpăr un bison montage kit. Și dacă nu merge, m-am ales cu o cheltuiala și treaba nerezolvata. Nu vreau nici sa cumpere alții și sa încerce pt mine. Întrebarea era pt cei care au rezolvat o asemenea problemă. 

1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Bison Montage Kit ai testat?

Edit-văd că nu se vinde in țară la nici un magazin online. Dupa câte se laudă ca face, ar merita incercat. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Den a spus:

Eu am relipit cu puflex cauciucurile alea,nu pare sa se mai desfaca.

O să cumpăr si incerc să folosesc dacă zici că a tinut. Multumesc. 

Edit-interesant e că în instructiunile de folosire zice ceva despre umezirea suprafețelor pe care urmeaza sa fie aplicat. Asta inseamna ca e ceva acrilic, nu siliconic. 

Link spre comentariu

Nu, n-am zis, pt ca nu prea am material pt experimente. Bucatile dezlipite incerc să le lipesc inapoi in stare integra, nu ciuntite. Un varf de letcon incins pe spate, nu afecteaza aspectul, ai timp sa retragi daca vezi ca nu tine, dar la flacara, daca arde, ars ramane. Sunt destul de mici si decupate cu precizie. Orice imperfectiune, afecteaza aspectul. Dar cu prima ocazie, o sa incerc. 

Link spre comentariu

Am intrebat findcă majoritatea materialelor de genul ăsta sunt din cauciuc sau PVC elastomer(plastifiat).Cauciuc nu e că nu s-a lipit cu prenadez...

PVC-ul arde mocnit cu miros înţepător,de la clorul conţinut.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Adezivii obisnuiti, gen poxipol, pot fi cu ușurință preparați pe asemenea suprafețe, se iau fara nici un pic de efort, fara sa lase urme. Pe bucata aia din pvc sau din ce o fi, dată in cutie pt preparare, se cam prinde. Trebuie racait ca sa se curete. De asta am si incercat, dar nu a mers. 

Acum 29 minute, BRANCA a spus:

PVC-ul arde mocnit cu miros înţepător,de la clorul conţinut.

PVC ul stiu cum pute, de la tevile pt instalatii. Nu e prea placut sa iei in plin un damf din ala. 

Deci ca sa recapitulez, a ramas de incercat adezivul pt parbrize si pu flex, care am vazut ca il vinde dedeman. As fi incercat si loktite plastik bond, dar nu prea e la îndemână. Ramane ca solutie de rezerva. 

Din gama adezivilor as mai avea unul tot acrilic, elefant ii zice, tot la dede l-am gasit. Cu ala am lipit vas de wc pe gresie, fara sa mai folosesc suruburi, dar pe cauciucul ala nu stiu daca aderă. E cam gros in stare inițială, si cand se întărește, se face precum guma din radiera. Aici cred că trebuie ceva destul de fluid, ca să fie intins pe tot cauciucul ăla de ii zic eu siliconic. 

Link spre comentariu

Mda, nu-i mai zic siliconic. Am testat cu varful incins si numai nu a țipat la mine. A reactionat intr-o fractiune de secundă, si l-am lasat in pace. 

Cam asa arata dupa o mica atingere. 

IMG-20230426-103234-edit-120897127462489

Nici cauciucul siliconic nu mai e ce a fost... :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări