Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sugestie realizare incinte acustice

Postări Recomandate

• Răspunsuri 144
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Prea multe discutii cu slab suport practic, si tot nu am inteles care este utilizarea incintelor. Destinatia conteaza si ea in adoptarea unor traductoare potrivite. Daca am in vedere parametrii tehnici de proiectare, cu frecventa Fs joasa si SPL mare, in 2 cai si cu bani putini nu se atinge usor acest deziderat. Intamplator am lucrat cu difuzoare Beyma si chiar cu wooferul de 8" in discutie. Am lucrat si cu tweetere planare. Sper ca observatiile mele sa fie de ajutor:

- general, difuzoarele cu membrana de PP au un sunet mai "inchis", sec si fara stralucire, nu mi-au placut indiferent de producator;

- tweeterele planare, fie ca sunt electrostatice, fie ca sunt magnetoplanare sunt apreciate pentru viteza de raspuns f. mare, care permite redarea microdetaliilor , membrana este f.usoara comparativ cu difuzoarele de medie si inalta cu alt principiu, con sau cupola;

- tweeterele planare nu se preteaza la orice gen de muzica, Xmax este mic si sunetul pe medie este aerat, fara pregnanta;

Nu este de preferat sa fie "forjat", coeficientul de distorsiuni creste rapid cu puterea aplicata;

- daca se doreste o incinta serioasa, pentru un sunet de clasa, as recomanda o reorientare catre CIARE, si pentru cerintele cerute in topic, HW251 + HM500 + HT264, in incinta BR ( membrana de hartie, calota textila, calota matase !)

Link spre comentariu
Acum 8 ore, VTP a spus:

- daca se doreste o incinta serioasa, pentru un sunet de clasa, as recomanda o reorientare catre CIARE, si pentru cerintele cerute in topic, HW251 + HM500 + HT264, in incinta BR ( membrana de hartie, calota textila, calota matase !)

Am vazut ca, pentru HW251, unii parametri difera mult în functie de cine le-a publicat. În special VAS merge de la 88 l (loudspeakerdatabase) pâna la 111 l. Este într-adevar asa mare dispersia parametrilor sau este vorba de diverse subtipuri (de ex HW251N, etc.)? Ati masurat cumva TSP la aceste difuzoare si ne puteti lumina aoleaca?

Multumesc.

Link spre comentariu

Am lucrat totdeauna cu datele furnizate de producatorul traductoarelor si nu am dat gres.

Determinarile facute de cei scrupulosi ce relevanta practica au? Daca la 2 woofere alese pentru incinte BR, se determina ca Fs lor este diferit unul de celalalt, nu le veti folosi? Sau ce Fs veti alege pentru acordul incintelor?

In data sheet-ul wooferului Beyma, caracteristica de frecventa este "periata" de firma in domeniul +/- 3 dB, fiind linearizata, asa cum fac multe firme producatoare pentru produsele "de larg consum"! Cand produsele sunt destinate unor producatori de incinte, sunt livrate date mai precise.

Singurul lucru important este acela ca automatizarea proceselor de productie a condus la o dispersie din ce in ce mai mica a elementelor definitorii ale componentelor asamblate intr-un traductor si ca atare, diferentele dintre fisa tehnica si parametrii reali sunt din ce in ce mai mici.

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru postari.Mentiune: Partea cu acordarea sub Fs a fost pur si simplu retorica, nu m-am gandit sa fac asta.

@VTP, Va multumesc inca odata , in numele meu  dar si al celorlalti forumisti, care citesc sau vor citi informatiile date de DVS.Am constatat si eu ca una sunt parametrii "publicati"si alta este realitatea, faptul cu perierea acestora tine de imagine/vanzari.

Varianta propusa de DVS. cu Ciare este demna de luat in seama, mai ales ca are o rezerva de putere considerabila.Desi nu acesta este motivul principal  pentru care sunt interesat sa o execut.

Urmeaza sa identific in tara un dealer pentru HW251, celelalte doua am gasit unde ar putea fi comandate.

Dupa care voi incepe "gandirea" incintelor, cu tot ce presupune asta.

Multumesc inca odata tuturor!

Link spre comentariu

O constructue pe 3 cai este posibil sensibil mai performanta decat una pe 2 cai (eventual cu dif de BL) dar si filtrele necesare sunt sensibil mai complicate si mai greu de ajustat. Este posibil  sa fie necesare mai multe incercari, si nu ma refer doar la jongla cu cativa condensatori.    Ar fi pacat sa puneti niste filtre generice si apoi sa criticati rezultatele / difuzoarele.

Link spre comentariu

@VTPScuze , am uitat sa repostez utilizarea incintelor:Interior, auditie pe amplificator SS max 40W , in prezent si un amplificator pe lampi de max 10W (SE).Posibil, in viitorul apropiat si pe un PP 35W.A nu se confunda puterea maxima a amplificatorului cu nivelul de auditie.N-am de gand sa sperii vecinii, eventual sa le aplic o corectie "muzicala"cu muzica simfonica,daca nivelul sonor al manelelor depaseste limita de decenta.Am constatat ca tine de cele mai multe ori.Camera de auditie are cam 16m patrati la o inaltime de 2,6m.

Ciare sunt ok, SPL-ul e cam mic fata de ce imi doream ,insa au putere destula sa dezvolte o presiune sonora mai mult decat suficienta.Studiez inca propunerea Dvs.  

Link spre comentariu

Pentru mine e amuzant sa vad ca oamenii discuta, discuta, discuta si vor ca din discutii sa iasa o pereche de incinte care sa stupefieze constructorii de difuzoare si incinte cu experienta de aproape 100 de ani!!!

Apar tot felul de idei si combinatii de materiale ezoterice din care se spera obtinerea unor performante pe care, practic, nu le cunosc cei aflati in discutie. Si-a pus cineva in cap sa elucideze dece firmele cu traditie nu se abat decat rareori de la utilizarea de materiale cu care s-a inceput fabricarea primelor difuzoare dinamice, dece in multe cazuri se pastreaza forma consacrata de paralelipiped a incintelor ( forma de caramida asezata pe latura mica ). Discutiile inutile pentru rezultatul unor simulari nu reprezinta nimic, cum este sunetul emis de ansamblul incinta +difuzor este imposibil de obtinut din simulari. O incinta de test reuseste sa rezolve problema si calauzeste pasii urmatori in definitivarea proiectului.

E mai important pentru obtinerea unui rezultat bun sa se inteleaga dece se prefera membranele de celuloza (hartie), dece rareori se poate opta pe solutia de a alege difuzoare de la 2 - 3firme producatoare de difuzoare, ca utilizarea de difuzoare pro in incinte de inalta performanta nu este prohibita, din contra , ajuta mult la obtinerea unor performante f. bune a incintelor, dar, in mod clar, conteaza practica mult, nu simularile si masuratorile fara sens.

E preferabil sa stie fiecare la ce sa se astepte de la toate tipurile de difuzoare, sa nu le amestece, sa stie ce influenta majora asupra sunetului are o membrana de hartie, una de aluminiu, de PP sau vreun sandwich care e prezentat ca o minune a lumii audio!

Studiati BIBLIA lui Vance Dickason si veti putea incepe sa va faceti filtre conform necesitatilor. Oricum, e numai inceputul, auditiile vor definitiva rezultatul, uneori dupa ani de munca. Simularile .............nu pot inlocui  un proiect dus de la inceput la sfarsit

CIARE are reprezentant in tara care mai lucreaza cu Faital si Danley - dl.Silviu Vatafu.

Pe siteul Ciare gasiti proiecte si recomandari.Proiectele au si schema filtrului recomandat sau ce filtru produs de Ciare  se poate utiliza.

Succes!

Link spre comentariu

Vedeti ca F3-ul  dat de producatorii difuzoarelor la diversele sugestii de incinte trebuie verificat, nu este intotdeauna acceptabil.  Adica este posibil, dar cu pretul unui group delay prea mare, sau dimpotriva, se poate merge mai jos, la un gd mai mare care ar fi inca acceptabil. Depinde si de puterea maxima care va fi folosita - cazul  amplificatoarelor pe lampi.  Nu va rezumati la a citi acele valori, faceti rapid o simulare completa.

VTP are dreptate, este periculos sa iei difuzoare despre al caror sunet nu stii nimic, caci se poate sa nu iti placa si ramai cu ele.   Multi vanzatori nu le primesc inapoi sau le primesc f greu, cu multe conditii.  Verificati posibilitatea si conditiile returnarii INAINTE de a comanda.

Unele din filtrele propuse de Ciare sunt discutabile, in unele cazuri in mod cert au sunat mai bine cu alte scheme.  La fel si la B&C.  Vechile scheme propuse de Visaton contineau o gramada de greseli, unele erau niste aiureli. Dupa cativa ani s-au simtit de la atatea critici si le-au corectat sau sters.

Link spre comentariu

La vremea cand inca lucram incinte, am cerut parerea inginerului sef de la Ciare referitor la difuzoare, proiectele prezentate pe site, filtrele proiectelor,etc. Mi-a confirmat ca tot ce aparea pe site a fost verificat in laboratorul firmei daca erau proiecte externe, corectate la nevoie, celelalte dezvoltate departamentul firmei. Nu prea am aflat care filtre B&C sau Ciare  sunt discutabile si din ce punct de vedere. Ambele firme lucreaza in domeniul profesional si nu isi permit sa lase pe site lucruri fara acoperire teoretica si tehnica solida.

Livingul unde pot face o auditie decenta este un patrat cu latura de 4 m si inaltimea de 3,10 m, deci nu departe de camera specificata de arossiro. Nu discut cum a ajuns la specificatii pentru incinte de zeci de mii de euro care pot satisface cerintele sale. Livingul meu a fost sonorizat excelent ca si calitate si volum de o pereche de VTP echipate cu BM12CXA, amplificator SE cu 2A3, 2 x 3 W/c. [ productie Panaitescu Panda - RIP ], si,  in prezent de o pereche de hornuri echipate cu CIARE si un amplificator cu tuburi de 2 x 7 W/c. de productie chinezeasca, fiind f. mic dimensional si f. bun sonic.

Link spre comentariu

@Shambala,multumesc, v-am urmat sfatul dat mai demult si  nu am achizitionat nici un difuzor, inca.

@VTP,Multumesc pentru toate informatiile si sfaturile pe care mi-le dati.Daca puteti sa-mi lasati o adresa de web a reprezentantei /distribuitorului Ciare in Romania sau cum se numeste respectiva firma , va raman profund indatorat.

In prima faza trebuie sa gasesc de unde sa comand toate difuzoarele recomandate, abia dupa achizitionare voi trece la pasul urmator, proiectarea incintei si calculul filtrelor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări