Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sugestie realizare incinte acustice

arossiro

Postări Recomandate

• Răspunsuri 144
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• arossiro

32

• Shambala

23

• sesebe

12

• Усилитель

11

Top autori în acest subiect

Si legat de 93 db, si 30Hz, nu cred ca puteti obtine asa ceva cu boxe mici.

Si nu ati raspuns mai la inceput cand v-a intrebat cineva, 30hz, -3 sau -6 sau -10 db? Si 93db/1W?  Ca e diferenta mare.

30hz in apartament vibreaza tot, blocul si blocul lipit, si mai mult bas aud ei decat dumneavoastra.

Si  93db/1w probabil doar cu 2 - 4 -8 difuzoare de medie in paralel si ceva goarna de inalte.

Daca asta e drumul, se poate, dar trebuie o incinta mai mare, multe difuri, etc etc. 

Link spre comentariu

@arcgoticMultumesc pentru link si specificatii.Intr-adevar, nu am specificat 30Hz la -3dB, 93 db/1w/1m.Revin cu precizarea ca poate am o cerinta prea stricta in privinta celor 30 Hz.Pot fi si 35Hz.Am mai studiat si incinte pe 3 cai, compresie si/sau BR.Cel putin la cele BR se poate acorda incinta , evident in functie de performantele difuzorelor, la frecvente de redare a basului spre ce am intrebat in topic.Am evitat si inca am sa fac asta , sa cer pareri despre anumite incinte /marci de difuzoare, pentru a nu creea discutii paralele despre avantaje , dezavantaje,asta e mai bun decat ala, etc.Am sperat si inca mai sper  ca cineva de pe forum a construit incinte cu performante asemanatoare si e dispus sa impartasasca experienta si cu incepatorii.Mi s-au prezentat doua proiecte, pe care inca le studiez.Mi s-a spus ca ceea ce doresc in acest topic nu n-a mai realizat si ar trebui sa iau legatura cu cineva care proiecteaza/realizeaza incinte.Ok,insa nu cunosc pe nimeni care sa faca asta.Pana una alta, raman la studiu .

PS.Incintele nu vor functiona la bloc .

Link spre comentariu

Acordajul unei incinte NU se poate face sub Fs-ul wooferului.  Sa nu va imaginati ca puteti acorda orice incinta la 30 sau 35Hz.  Acordajul va trebui sa fie intotdeauna peste Fs, altfel orcium nu se aude nimic si se poate distruge wooferul depasind rapid Xmax.

Eu am incinte de foarte buna calitate,  home - nu pro, cu F3 < 30hz si am incercat sa va impartasesc experienta.  Dar tocmai pt ca am cheltuit mult peste 10k euro ca sa ajung sa le fac (si inca sunt in modificari), am incercat sa va avertizez foarte serios, de la inceput in privinta costurilor.  Este un aspect extrem de important pe care este bine sa il stii din start.  Daca as fi stiut ca voi cheltui atat de mult poate cumparam unele bune sh. Oricum, nu regret, am invatat multe.

In ultimul rand, cifrele seci din prospecte nu spun de fapt mare lucru, incintele -  sau macar difuzoarele - trebuiesc ascultate.  Personal,  pt ca ceea ce imi place mie poate nu ii place altuia. Si invers.  Am constatat asta in timpul unor vizite la dealerii audio.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Shambala a spus:

Acordajul unei incinte NU se poate face sub Fs-ul wooferului.  Sa nu va imaginati ca puteti acorda orice incinta la 30 sau 35Hz.  Acordajul va trebui sa fie intotdeauna peste Fs, altfel orcium nu se aude nimic si se poate distruge wooferul depasind rapid Xmax.

Eu am incinte de foarte buna calitate,  home - nu pro, cu F3 < 30hz si am incercat sa va impartasesc experienta.  Dar tocmai pt ca am cheltuit mult peste 10k euro ca sa ajung sa le fac (si inca sunt in modificari), am incercat sa va avertizez foarte serios, de la inceput in privinta costurilor.  Este un aspect extrem de important pe care este bine sa il stii din start.  Daca as fi stiut ca voi cheltui atat de mult poate cumparam unele bune sh. Oricum, nu regret, am invatat multe.

In ultimul rand, cifrele seci din prospecte nu spun de fapt mare lucru, incintele -  sau macar difuzoarele - trebuiesc ascultate.  Personal,  pt ca ceea ce imi place mie poate nu ii place altuia. Si invers.  Am constatat asta in timpul unor vizite la dealerii audio.

big like!

Link spre comentariu

@Shambala, multumesc pentru toate cele scrise , insa nu am zis nicaieri ca se poate acorda o incinta sub Fs-ul difuzorului.Va cred pe cuvant ca nu este facila constructia unor incinte de calitate.Sunt constient si de partea financiara implicata.Am inceput sa ascult ceva incinte de firma , va dau dreptate la capitolul sunet.Sunt constient si de faptul ca exista mici diferente ca si performante, intre doua difuzoare identice, iar specificatiile producatorului sunt un pic periate, sa dea bine la imagine.Cu toate astea, voi merge mai departe cu ceea ce mi-am propus, nu este un proiect de duminica.Am exclus din start ideea de a folosi niste gainarii de difuzoare gen DIBIESI , este doar un exemplu, sau cutii facute dupa ureche, lautareste.Fac foarte bine diferenta intre ZGOMOT si SUNET.

Zgomotul nu ma intereseaza.Din cate imi dau seama , la peste 93 dB/w/m , puterea de 30-50 W e relativ mica, difuzoarele cu SPL mai mare au si dimensiuni si puteri mai mari.Dar acesta este un detaliu  de care voi tine seama mai tarziu, cand voi alege efectiv difuzoarele.Intre timp , mai studiez si mai ascult diverse incinte.

Daca as fi gasit de cumparat ceva care sa se inscrie in cerintele mele, evident la un pret decent, de acord cu dvs. nu mi-as mai fi batul capul cu realizarea lor.

Multumesc inca odata tuturor pentru toate tipuri de sfaturi date, si incurajarile de rigoare, fie ele si negative.

Link spre comentariu

Care este nivelul audio pe care doresti sa-l obtii? 

Boxe de 93dB/w/m alimentate cu 30W vor genera aproximativ 107-108 db. Pt un nivel de auditie casnic 100db este cam suficient iar asta se obtine pe boxele astea pe la 7W intrare.

Link spre comentariu

N-am chef de dezbateri lungi si inutile.

Ideea este ca daca se dispune de 30-50W pt boxe atunci nu mai este necesara o sensibilitate asa de mare pt boxe. Posibil sa fie suficient sa aiba 90dB/w/m sau chiar si mai putin cum au mai toate boxele uzuale, adica pe la 87-88dB/w/m.

Este necesara o sensibilitate mare cind amplificatorul este mic de sub 7W-8W. 

O presiune acustica in incapere de 90dB este foarte mare si sigur ar deranja si vecinii. La 90dB in incapere deja nu se mai poate discuta normal si trebuie sa strigi ca sa te auda interlocutorul.

Link spre comentariu

Pai daca raman specs-urile cum se vrea, as merge pe o solutie W-M-T-M-W, ceva woofer de 18, un midbass de 12, un horn cu un 1.4" driver ceva gen SB Audience Rosso-65CD-T. 

Alta cale nu vad cum sa ajungi la 30hz@93db@-3db..

Solutia o sa fie buna, iti trebuie un DSP, mai multe ampuri, etc, dar se poate face. Daca ai camera mare, inalta, nu vad de ce nu.

Link spre comentariu

Sincer nu vad de ce ai vrea 30hz, dar tu sti. Dpmdv mai mult conteaza alte lucruri la un sistem. As face ceva synergy horn oricand.. sacrificand poate din raspuns la bass. 

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Revin cu o intrebare:as putea folosi difuzorul Beyma P, cel din fisierul atasat , ca difuzor de bas-medii, intr-o incinta bas reflex,tinand cont de faptul ca as putea acorda incinta la 36 Hz?Eventual o parere despre acest difuzor de la cei care au ascultat cum suna.Multumesc !

8WOOFER_P-8 Beyma.pdf

Link spre comentariu

Eu difuzorul acesta nu l-as taia mai sus de 1Khz, minim ordinul 2 dar preferabil 3, si apare problema ca nu am cu ce tweeter sa-l combin asa de jos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări