Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corector de ton

Costa

Postări Recomandate

Acum 3 ore, sonic11 a spus:

Interesant, si eu ca fraerul am pus mufe placate cu platina....:rade:

Esti deja la hi end. Ma' bun.

Traful obligatoriu cu sarma acoperita de argint pentru efectul pelicular.

Mai ramane de calculat adancimea de patrundere.

Pentru cei cu dare de mana se pot duce spre haur.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 85
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

30

• Mircea Crisan

14

• sonic11

11

• Marian

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 11 ore, Mircea Crisan a spus:

Esti deja la hi end. Ma' bun.

Traful obligatoriu cu sarma acoperita de argint pentru efectul pelicular.

Mai ramane de calculat adancimea de patrundere.

Pentru cei cu dare de mana se pot duce spre haur.

:57

Link spre comentariu
Acum 12 ore, baldo a spus:

nu pot spune ca am avut rabdare sa citesc tot topicul, am un eq cu 18 benzi (ecler), pe care practic nu l-am folosit niciodata in auditii, de cand cu era PC-ului si a procesarii digitale a semnalului, 2 butoane din care sa poti realiza ceva accentuari ale componentelor semnalului audio, imi par suficiente, in viata de zi cu zi, dar mi-a ramas gandul la un experiment din tinerete, cand am realizat un egalizator parametric(cel putin asa se numea)cu 4 benzi, de care am ramas impresionat. Cred ca schema era in revista tehnium, daca cineva are expereiente cu asemenea eq, as vrea sa le impartaseasca aici.

N-am apucat sa ma joc decit cu unul pe 2 canale dar m-ar interesa realizarea unuia pe 3-4-5 canale. Mai ai schema? 

Link spre comentariu

Am eu asa ceva

behringer-tube-ultra-q-t1951tube-equaliz

L-am luat acum multi ani din aceeasi curiozitate ca si Baldo.  Mi-a luat cateva zile sa invat sa il folosesc si vreo 3 saptamani sa ma obisnuiesc sa o fac. 

Dar apoi, cum de fapt nu prea era necesar, nu l-am mai folosit, cum nu am folosit nici EQ-ul grafic.  

@ Baldo - este fascinant ca jucarie, cel putin la inceput. Dar apoi iti dai seama ca ajungi sa cauti piese muzicale atipice pt a obtine mai mult efecte speciale decat sa corecteze vreo deficienta din sunet.

PS-partea cu lampile este o prostie, am tinut etajul mereu deconectat, e bun doar de decor. 

Link spre comentariu
On 4/30/2023 at 8:23 PM, Mircea Crisan said:

Zgomotul poti sa-l elimini prin folosirea unei surse (poate doua) in comutatie.

De fapt scoti riplu in afata spectrului audio.

Recunosc ca ezit intre gluma si informatie utila,daca vrei sa-mi dai amanunte.

Cum a mai evoluat proiectul?

Proiectul pot sa-l finalizez usor cand o sa am o varianta de cablaj mai profi .

P.S. Sper ca ai auzit de uleiul de sarpe care are efecte benefice asupra cuprului de 99,999% puritate.

Obligatoriu mufe aurite 24 de Karate basca la PCB se pot auri padurile si traseele de forta.

Am mai intalnit expresia de mai sus pe forum si nu numai.

Macar pt cateva glume si tot e bine ca a mai crescut numarul de participanti la subiectul initiat de mine.

Link spre comentariu

Am considerat aceste informatii utile pt mine,poate si pt altii:

Microsoft Word - Material_informativ.doc (tuiasi.ro)

Acolo am gasit date despre aliaje de lipit si cablaje de genul :

"Materialele de tip CEM (Composite Epoxy Material) sunt laminate cu răşini epoxidice. CEM-1 are ca întăritor hârtie şi conţine şi un strat de fibră de sticlă întreţesută (woven glass fabric), de aceea nu este potrivit pentru cablaje cu componete montate TH (through hole). CEM-3 are baza tot o răşină epoxidică şi întăritor din hârtie şi fibră de sticlă (fibra în staturile exterioare, dar discontinuu, ceea ce face ca materialul să poată fi folosit în tehnologie TH, la cablaje dublu- sau multi-strat). A fost proiectat special pentru a înlocui varainta de FR-4 veche, care este toxică."

si 

"Dintre materialele de tip FR (flame retardant) cel mai cunoscut şi mai folosit este FR4. Varianta veche este toxică,... FR4 are răşină epoxidică şi întăritor din fibră de sticlă. Este unul dintre cel mai des folosite materiale pentru substraturi de cablaj imprimat ..."

Rog pe Mircea Crisan sa revina cu explicatii la modalitatea prin care se poate 

"scoate riplul in afara spectrului audio"

Link spre comentariu

Pai este banal sa scoti riplul inafara spectrului audio.

La un traf normal ai 50Hz si rezulta 100Hz dupa redresare dubla alternanta. Aceasta componenta de 50/100Hz este in banda audio si se suprapune peste semnalul util, de multe ori impreuna cu armonicile ei (biriit ce poate ajunge sa sune si ca un biziit de frecventa mai inalta datorta armonicilor).

La o sursa in comutatie riplul tensiunii de iesire nu are (sau este foarte foarte mic) riplu pe 50/100Hz dar are pe frecventa de comutatie si armonicile acesteia. Cum frecventa de lucru la sursele in comutatie este mai sus de domeniul audio (minim 30 dar uzual 50-300Khz) riplul este inafara benzii audio si nu se va mai auzi.

Bun, pot aparea intermodulatii cu semnalul audio care sa aiba componente audibile dar cu o proiectare inteligenta se pot reduce foarte mult si aceste probleme.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

"scoate riplul in afara spectrului audio"

Este vorba de utilizarea unor alimentatoare in comutație care au frecvența de lucru peste 20 khz, deci în afara spectrului audio. Câteodată aceste alimentatoare introduc "mizerii" pe masă.

În cazul de față aplicația e simplă, nu ar trebui să fie probleme nici cu alimentare din transformator. Sunt atâtea metode de redresare și filtrare, multiplicare de capacitate foarte eficiente, doar trebuie avut grijă la implementare. 

Link spre comentariu
7 hours ago, sesebe said:

Pai este banal sa scoti riplul inafara spectrului audio.

Pt unii cu siguranta !

"Sursa in comutatie...pot aparea intermodulatii cu semnalul audio care sa aiba componente audibile...Câteodată aceste alimentatoare introduc "mizerii" pe masă."

Cred ca este pt nivelul urmator la care momentan nu am acces.

7 hours ago, mannx said:

În cazul de față aplicația e simplă, nu ar trebui să fie probleme nici cu alimentare din transformator. Sunt atâtea metode de redresare și filtrare, multiplicare de capacitate foarte eficiente, doar trebuie avut grijă la implementare. 

Asta e pt mine si va rog daca puteti sa-mi spuneti mai multe .

Eu am asa,pt amplif punte redresoare,decuplari pe fiecare dioda a puntii cu 100n , cate 3 electrolitici pe fiecare ramura,total 6x4700uF,rezistente de descarcare 2x15k si rezist 5k serie cu un led pe fiecare ramura.

Iar pt corector secundar traf separat redresare filtrare separata adaptata pt acest consumator mic urmata de un kit stabilizator pt 2x15v.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Costa a spus:

Rog pe Mircea Crisan sa revina cu explicatii la modalitatea prin care se poate 

"scoate riplul in afara spectrului audio"

Vad ca au raspuns colegii.

Observ ca esti fan traf clasic.

E de punctat orientarea gaunciorilor cristalini in camp magnetic in timpul solidificarii la tolele de ferosiliciu care dau sensul tolei.:) Totusi ai grija ca unii de pe aici te vor sfatui ca miezul nu conteaza. Nu e gluma.

Eu cand am vazut cat costa o alimentare clasica cu componente de calitate ( nu hi-end) m-am apucat de surse in comutatie.

Link spre comentariu

99.99% dintre trafurile de rețea nu țin cont de graunti orientați și totuși merg perfect (majoritatea) deci nu contează. 

@Costa eu chiar nu-ți înțeleg problema. Am făcut un amplificator stereo în liceu cu alimentare de 30-35V (nu mai rețin exact) nesimetrica, condesatorii pe iesirea spre difuzoare, și deși am folosit doar 4700uF  și munca 100uF după o rezistenta la preamplificatoare, nu aveam nici un pic de brum în difuzoare.

Unde-i problema ta? 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
15 hours ago, Mircea Crisan said:

Observ ca esti fan traf clasic.

Nu, utilizez toroidal Petra-Iasi.

@sesebe va tot intreb pe voi pt ca nu am alte criterii dupa care sa stabilesc ca am obtinut deja max posibil in actuala configuratie-incerc sa aflu daca mi-a scapat ceva important .

Citind si intreband pe diverse subiecte initiate de mine sunt acum mult mai avansat fata de momentul cand am venit pe forum in noi.2022 .

Link spre comentariu

Prin "traf clasic" s-a dorit referirea la traf coborator de tensiune si redresare la 100Hz.  Nu conta tipul constructiv al trafului  :)

Recomandarile de surse in comutatie sunt fie glumete - nu au sens catre un incepator, fie cu sens comercial.

Ai dreptate sa ramai deocamdata la surse liniare, dar si in acest caz poti sa mai citesti cate ceva - de exemplu cateva saptamani 3-4ore/zi pe diyaudio, si sa inveti lucruri care nu prea apar in manuale. Cel putin nu in cele pt incepatori. Exista solutii de filtrare si stabilizare mai avansate, care iti garanteaza reducerea brumului si a zgomotului la nivele extrem de mici. Dar fiecare solutie creeaza alta problema sau probleme, asa ca trebuie sa le inveti pe toate ca sa poti alege solutia optima.   Tine minte ca solutie perfecta nu exista,  toate contin compromisuri.

Mai ai nevoie sa inveti cum se proiecteaza un cablaj, aici trebuie sa cauti singur documentatie, am aruncat o privire pe goagal si raspunsurile erau destul de aiurea.  Nu ezita sa citesti si regulile de proiectare pt radiofrecventa, pt ca acolo sunt cele mai multe explicatii ale fenomenelor (care in audio sunt cotate "audiofile" si/sau mult exagerate).

Nu te apuca de proiectat cu vreun soft, fa-o manual - dupa reguli, doar asa inveti corect. 

Link spre comentariu
5 hours ago, Shambala said:

Recomandarile de surse in comutatie sunt fie glumete - nu au sens catre un incepator, fie cu sens comercial.

Eu nu mi-am permis sa spun asta in schimb am realizat inclinatia unora catre glume.

5 hours ago, Shambala said:

Tine minte ca solutie perfecta nu exista,  toate contin compromisuri.

Foarte mare dreptate.

Multumesc pt recomandari.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări