Costa Postat Aprilie 26, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2023 9 hours ago, Mircea Crisan said: Am vazut puterea ta si poti sa faci ce vrei. Nu va conta. De acord ,plus auzul corespunzator varstei si cu toate astea eu apreciez orice parere,recomandare,experienta personala spusa aici pt ca nu este doar pt mine ! Cauta ceva pe google si o sa vezi cat de des printre primele rezultate esti directionat catre elforum asa ca orice contributie a celor care stiu este cu adresare larga si chiar conteaza. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 26, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2023 Cum se poate scrie un un simbol (+,-,in,out,gnd) sau o eticheta mai ales intr-un spatiu limitat ? Am utilizat butonul "A"=text si vad ca e incadrat si brazdat cu acele linii oblice. Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 26, 2023 Partajează Postat Aprilie 26, 2023 (editat) 1 oră în urmă, Costa a spus: Cum se poate scrie un un simbol (+,-,in,out,gnd) sau o eticheta mai ales intr-un spatiu limitat ? Am utilizat butonul "A"=text si vad ca e incadrat si brazdat cu acele linii oblice. De ce nu folosiți Easy Eda este moca și nu ești obligat să te incadrezi in cei 10x10cm sau Sprint layout Editat Aprilie 26, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 26, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2023 Nu este o idee rea chiar mi-am propus sa mai incerc si altceva in vara asta-cu ceva retineri,abia incepusem sa ma obisnuiesc. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 26, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 26, 2023 Ca nu stiu prea multe am recunoscut si se vede de la o posta asa ca am sa risc sa reiau intrebarea initiala cu planul de masa pt un cablaj . Am inteles si am aplicat imediat separarea traseelor de masa conf cu cele aflate aici-se vede pe cablajul meu de mai sus-sper ca e bine asa. Cu ce am ramas nelamurit este de fapt esential -cand avem o bucla de masa ori si mai bine cum se defineste pt un cablaj o bucla de masa pt a putea evita acesta greseala ? Ce alta utilitate are latirea neregulata zonala in locurile libere a unor trasee mai ales a traseelor de masa in afara de aceea a economiei de clorura ferica ? Dar cand un traseul neregulat inchide prin zone libere marginale un perimetru la 360gr dar nu e conectat electric,ce rol poate avea(am vazut la un cablaj asa ceva)? Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 27, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2023 Ce ziceti? Inca putina bunavoita de la cunoscatori . Chiar mi-ar prinde bine raspunsul la cele de mai sus,multumesc anticipat. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 27, 2023 Partajează Postat Aprilie 27, 2023 Acum 16 ore, Costa a spus: ........... Cu ce am ramas nelamurit este de fapt esential -cand avem o bucla de masa ori si mai bine cum se defineste pt un cablaj o bucla de masa pt a putea evita acesta greseala ? e greu de dat o defnitie generala si universal valabila. Ce alta utilitate are latirea neregulata zonala in locurile libere a unor trasee mai ales a traseelor de masa in afara de aceea a economiei de clorura ferica ? disipatie a caldurii, reducere a impedantei GND-ului, ecranare de zgomot, si mai pot fi gasite si altele Dar cand un traseul neregulat inchide prin zone libere marginale un perimetru la 360gr dar nu e conectat electric,ce rol poate avea(am vazut la un cablaj asa ceva)? eu deobicei evit acet lucru. se obtine din setarea "orphans" la parametrii ariei Link spre comentariu
cristi7521 Postat Aprilie 27, 2023 Partajează Postat Aprilie 27, 2023 (editat) Acum 18 ore, Costa a spus: Ca nu stiu prea multe am recunoscut si se vede de la o posta asa ca am sa risc sa reiau intrebarea initiala cu planul de masa pt un cablaj . Am inteles si am aplicat imediat separarea traseelor de masa conf cu cele aflate aici-se vede pe cablajul meu de mai sus-sper ca e bine asa. Cu ce am ramas nelamurit este de fapt esential -cand avem o bucla de masa ori si mai bine cum se defineste pt un cablaj o bucla de masa pt a putea evita acesta greseala ? ----bucla de masa in general e definita in pagina 11 din pdf-ul de aici https://www.analog.com/media/en/training-seminars/design-handbooks/Basic-Linear-Design/Chapter12.pdf Ce alta utilitate are latirea neregulata zonala in locurile libere a unor trasee mai ales a traseelor de masa in afara de aceea a economiei de clorura ferica ? Dar cand un traseul neregulat inchide prin zone libere marginale un perimetru la 360gr dar nu e conectat electric,ce rol poate avea(am vazut la un cablaj asa ceva)? ---- greseala de proiectare. Nu se lasa neconectat, trebuie conectat la masa. Editat Aprilie 27, 2023 de cristi7521 Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 27, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2023 3 hours ago, sesebe said: e greu de dat o defnitie generala si universal valabila. Nu-mi dau doctoratul, caut doar sa inteleg logica ca sa evit acest bau-bau. Bucla(de masa) este un perimetru inchis ? Traseul (gresit) al unui cablaj devine o bucla de masa daca incercuiesc o zona? Am unit intentionat INGND cu OUTGND pe langa potentiometrii ASTA ar fi pe cablaj o bucla de masa? Sau mai depinde si ce anume conectezi acolo prin acel traseu perimetral ? Cristi7521 am incercat acel pdf apoi de pe net cu google translate : -Buclele de masă sunt căi nedorite care se formează între diferite puncte de masă de pe PCB. Acestea pot fi cauzate de un aspect slab, împământare necorespunzătoare sau conexiuni externe. Buclele de masă creează o diferență de potențial între punctele de masă și induc un flux de curent care generează zgomot și interferențe. Link spre comentariu
sesebe Postat Aprilie 27, 2023 Partajează Postat Aprilie 27, 2023 General vorbind, deci nu neapărat despre bucle de masa, nu este voie ca să treacă printr-un traseu și semnale de nivel mic (ex de intrare) si semnale de nivel mare (ex de ieșire sau alimentare). Dacă totuși exista un traseu comun, în punctul unde se despart trebuie sa existe o decuplare capacitiva (combinata ceramic + electrolitic) pt toată banda de frecventa de interes. Nu trebuie sa existe bucle închise, adică doua puncte sa fie unite prin doua traseie diferite, pt fiecare traseu de semnal trebuie sa existe traseu de "întoarcere" pt curent pina la sursa de semnal iar aceste traseie trebuie sa fie cit mai apropiate (la înaltă frecventa trebuie sa fie unul peste altul suprapuse perfect realizate pe doua layer-e consecutive. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 27, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 27, 2023 44 minutes ago, sesebe said: Nu trebuie sa existe bucle închise, adică doua puncte sa fie unite prin doua traseie diferite Tradus ,da ,mai sus am o bucla de masa . Multumesc pt sprijin. Nu mai insist, incep sa cred ca nu-i pot da de cap asa usor si vor mai urma muulte greseli. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 28, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 28, 2023 Azi am incercat sa reduc zgomotul (brum+bazz cu intrarea la masa) pt ampliful construit dupa schema lui Marian . Cu noroc am reusit : -sa reduc 70% din acel zgomot ,probabil bucla de masa,aveam ecranarea cablurilor de semnal de pe ambele canale legate impreuna la gnd corector de ton (alimentare preamplif separata) -si inca 20% reducand tensiunea de alimentare -de la 35.5 la 33.5v DC - prin intercalarea unor rezistenta de 10ohm/10w pe ambele ramuri ale alimentarii Ce a ramas e acceptabil , datorat sursei, modului in care am proiectat cablajul pt amplif ori calitatii pieselor. Voi folositi cabluri ecranate? Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Aprilie 30, 2023 Partajează Postat Aprilie 30, 2023 Zgomotul poti sa-l elimini prin folosirea unei surse (poate doua) in comutatie. De fapt scoti riplu in afata spectrului audio. Cum a mai evoluat proiectul? P.S. Sper ca ai auzit de uleiul de sarpe care are efecte benefice asupra cuprului de 99,999% puritate. Obligatoriu mufe aurite 24 de Karate basca la PCB se pot auri padurile si traseele de forta. Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 30, 2023 Partajează Postat Aprilie 30, 2023 Acum 9 minute, Mircea Crisan a spus: Zgomotul poti sa-l elimini prin folosirea unei surse (poate doua) in comutatie. De fapt scoti riplu in afata spectrului audio. Cum a mai evoluat proiectul? P.S. Sper ca ai auzit de uleiul de sarpe care are efecte benefice asupra cuprului de 99,999% puritate. Obligatoriu mufe aurite 24 de Karate basca la PCB se pot auri padurile si traseele de forta. Interesant, si eu ca fraerul am pus mufe placate cu platina.... Link spre comentariu
baldo Postat Aprilie 30, 2023 Partajează Postat Aprilie 30, 2023 nu pot spune ca am avut rabdare sa citesc tot topicul, am un eq cu 18 benzi (ecler), pe care practic nu l-am folosit niciodata in auditii, de cand cu era PC-ului si a procesarii digitale a semnalului, 2 butoane din care sa poti realiza ceva accentuari ale componentelor semnalului audio, imi par suficiente, in viata de zi cu zi, dar mi-a ramas gandul la un experiment din tinerete, cand am realizat un egalizator parametric(cel putin asa se numea)cu 4 benzi, de care am ramas impresionat. Cred ca schema era in revista tehnium, daca cineva are expereiente cu asemenea eq, as vrea sa le impartaseasca aici. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum