Mircea Crisan Postat Aprilie 24, 2023 Partajează Postat Aprilie 24, 2023 Trasee mult prea subtiri cu risc de exfoliere precum si paduri incorect dimensionate. Rutarea traseelor aiuristica precum si amplasarea pieselor. Lipsa potentiometrului de volum de pe placa. Poate ar merge si un balans? Ar merge chiar stabilizarea pe placa ceea ce te-ar scuti de decuplari sofisticate. Nu vreau sa continui fiindca nu vreau sa te descurajez. Cineva spunea aici pe forum ca este liber sa-si testeze propriile greseli. Poti fi mai bun cu un mic studiu al celor care l-au mai realizat. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 24, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 24, 2023 Multumesc f mult pt postare si pt observatii nu se pune problema de descurajare cand modul de prezentare al criticii este rezonabil. Foarte frumoase aceste cablaje,felicitarile mele ,cred ca le-am mai vazut pe forum. Am descarcat de acolo si varianta pdf cu cablajul lui Geomar cu care am si discutat prin PM -raspunsuri rapide ,un om super ,multumesc si pe aceasta cale. Am o arhiva apreciabila cu scheme,date,comentarii de pe forum si nu numai. Nu am facut cablajul lui Geomar pt ca nu aveam cum sa-l realizez eu si de fapt asta e scopul-trasee mult prea subtiri pt abilitatile mele cu treceri printre pinii AO. Nu caut ceva profi realizat de altii (asta am rezolvat deja-este in lucru...) Vreau sa-mi umplu o parte din timpul de pensionar cu ceea ce-mi place de-asta sunt si intreb aici si pe alte subiecte. Cablajele mele nefinalizate le-am prezentat doar pt ca altfel nu se putea discuta. 1 hour ago, Mircea Crisan said: Trasee mult prea subtiri cu risc de exfoliere precum si paduri incorect dimensionate. Nu sunt de acord cu partea despre trasee, padurile da aveti dreptate,nu stiu sa-mi proiectez eu paduri-poate-mi spuneti cum se face... 1 hour ago, Mircea Crisan said: Rutarea traseelor aiuristica precum si amplasarea pieselor. 2 hours ago, Mircea Crisan said: Lipsa potentiometrului de volum de pe placa. Poate ar merge si un balans? Ar merge chiar stabilizarea pe placa ceea ce te-ar scuti de decuplari sofisticate Corect si adevarat ( varianta mea free de Eagle restrictioneaza dimensiunile cablajului la 100x80mm si desigur limitele personale) "Vechimea" in electronica ca hobby incepe pt mine din noiembrie 2022 cand am ajuns pe forum (dupa ceva incercari din tinerete) Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Proiectarea de pcb este un domeniu mult prea complex sa poata fi dezbatut intr-un singur topic pe un singur subiect ( in speta corectorul de aici ), si cere multe experimente, multa documentare, multe incercari ( dar si multe esecuri pana te prinzi ). Nu poti pretinde cuiva la inceput de drum sa scoata un pcb pe placul cuiva care face asa ceva la nivel profesional, si nici nu-i poti taia avantul spunandu-i ca-i porcarie ce face el, nu se face sa descurajezi astfel. Trebuie sa-ti limitezi asteptarile la strictul necesar si sa incerci sa corectezi ce crezi ca poate fi corectat pe moment, lasand evolutia pe termen lung pe seama autorului. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 25, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Multumesc pt suport. Am fost sincer mai sus,chiar nu sunt deranjat de un comentariu putin mai critic cand este spus cu buna intentie. Ma gandeam ca daca subiectul a continuat peste momentul cand am primit ceva raspunsuri concrete sa incerc sa mai aflu cate ceva. De exemplu care este ordinea asezarii componentelor la inceputul unui proiect nou? Cum procedati voi,sau mai bine ca sa pot aplica ceva ce recomandati pt un incepator? Schema finalizata,verificata (Eagle de ex) si trec la initierea unui cablaj nou,am in fata un ghem de componente si fire -sa ramanem tot la schema din acest subiect. Intai asez potentiometrele,apoi AO ,apoi conzi electrol si apoi restul -incluzand aici si conexiunile intrare,iesire,alimentare. Caut locul potrivit in etape ,initial asez rez si conzii mai mici in apropierea zonei in care firele par mai descurcate. Apoi apas butonul magic "ratsnest" care gaseste automat noua varianta de conectare a componentelor si incep sa vad ceva- si asta se repeta- dupa ce fac mai multe deplasari,rotiri,mutari... Am admirat stilul unor cablaje stereo cu asezarea alaturata a componentelor identice ale celor doua canale ,alinierea impecabila profi a tuturor componentelor. Pt mine cel mai important este sa obtin un montaj functional fara erori de proiectare si fara zgomote in functionare greu de depistat de unde provin (sursa de alimentare sau ...) (erori de dimensionare pt componente, cablaj care trebuia oglindit si pt AO e grav, potentiometrele nu au crestere,descrestere in acelasi sens de rotire) Asta era pana acum cand neglijam importanta planului de masa. Eu nu dau prioritate aspectului,nu ca nu ar conta dar incerc sa reduc la minimul rezonabil dimens cablaj si nr de strapuri si uneori consider o solutie buna sa maresc dimens unei componente ca sa rezolv un traseu. Apoi trebuie sa caut solutii pt cele aflate aici pe acest subiect privind optimizarea planului de masa. Cand am gasit o asezare care pare buna incep sa ma intreb oare de ce a zis cineva pe forum despre un cablaj care parea super ca are niste "antene de RF" ? Cu stima Costa PS Am adunat intr-un doc o multime de reguli pt realizarea unui cablaj -sursa forumul si nu numai. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 De curiozitate! La ce putere intentionezi sa folosesti aceste corectii? S-ar putea sa nu-ti placa corectiile unui braxandall clasic iar cand vor incepe sa-ti caraie potentiometrii vei plange dupa putere. Arunca un ochi pe propunerea mea: LM 1036 urmat de un operational mai galonat. Mai sunt si alte circuite destinate corectiilor. Link spre comentariu
eos Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Daca aveti o schema facuta si functionala cu LM1036 va rog sa o postati ca sunt interesat.Chiar si un cablaj ar fi ok. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Fratele chinez a iesit deja in intampinarea dorintei tale. https://www.aliexpress.com/item/1005004035566773.html?pdp_npi=2%40dis!RON!RON 34.20!RON 34.20!!!!!%402103244b16824408945728698e964f!12000027813661587!btf&_t=pvid:f22bd7e5-24e5-4e6c-8b4f-cfa1d2959f28&afTraceInfo=1005004035566773__pc__pcBridgePPC__xxxxxx__1682440894&spm=a2g0o.ppclist.product.mainProduct Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 25, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2023 (editat) Mircea Crisan,stiu despre LM1036 de la alt coleg de pe forum,am cautat pe google schema ,am gasit dar nu am continuat am preferat-o pe cea prezentata aici ,poate alta data dupa ce gasesc sa cumpar LM-ul. Pt ca ai intrebat ampliful este cel de aici si este proiectat de Marian : Teorie si Generalitati in Audio - Page 2 - Cum se face? - ELFORUM - Forumul electronistilor Nu stiu daca ai remarcat "textul",partea de jos care insoteste orice postare de-a mea ca sa intelegi ca nu sunt un tinerel inebunit dupa muzica si multa putere in boxe. Daca vrei si ai la indemana pune asa cum te ruga si colegul "eos" o schema de corector (pt mine nu mai complexa decat ce am prezentat eu aici ) pe care o consideri buna ,o pun si eu in simulator si cine stie, sa fim sanatosi si sa avem pofta de munca. Editat Aprilie 25, 2023 de Costa gramatica... Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Din pacate eu nu-mi pictez niciodata schemele. Ma folosesc de data sheet-ul componentelor, de notele de aplicatii si imi trasez direct cablajul. Inteleg de ce te focusezi pe un braxandal. Cand te hotarasti sa incerci si altceva dai de stire. Te pot ajuta cu componente. Spor! Gata! Nu mai ma bag. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 25, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Multumesc pt propunere,eram curios daca poti sa-mi spui ce parametrii ar trebui sa aiba un corector de ton pe care sa-l consideri bun. Link spre comentariu
eos Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Integratu asta LM1036 cred ca nu se mai produce ca nu gasesc pe nicaieri Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Este plin de lm1036 netu. Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 1 oră în urmă, Costa a spus: Multumesc pt propunere,eram curios daca poti sa-mi spui ce parametrii ar trebui sa aiba un corector de ton pe care sa-l consideri bun. Trebuie sa definim ce intelegem prin patametrii. Daca 0.06 THD te sperie la 0.3V tensiune de intrare .... Iti recomand sa pui un osciloscop dupa un corector Braxandall sa vezi cum arata o sinusoida cu corectiile la maxim. Sunt multe de spus dar cei care stiu isi rad in barba. Eu sunt ca si tine. Putin de par alb. Amator. Spor. La 52 de primaveri nu trebuie sa iei de bune ce afirm eu. Am vazut puterea ta si poti sa faci ce vrei. Nu va conta. Link spre comentariu
eos Postat Aprilie 25, 2023 Partajează Postat Aprilie 25, 2023 Acum 2 ore, sonic11 a spus: Este plin de lm1036 netu. Care net?Aliexpress unde 99,99% sunt fake? Credeam ca imi recomanzi de la mouser digikey sau altii ca ei Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 26, 2023 Partajează Postat Aprilie 26, 2023 Acum 7 ore, eos a spus: Care net?Aliexpress unde 99,99% sunt fake? Credeam ca imi recomanzi de la mouser digikey sau altii ca ei Pai numai stocuri vechi "nos" mai poti găsi original sau sh. dar trebuie sa ai rabdare sa cauți. Au si pe la noi si costa cativa bani poti testa sa vezi daca sunt ok, cine te oprește!? Eu am mai cumparat de la galbejiti anumite chestii, unele au functionat ireprosabil, altele nu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum