Costa Postat Aprilie 18, 2023 Partajează Postat Aprilie 18, 2023 Corectorul de ton pe care vreau sa-l construiesc a mai fost discutat pe forum: https://sound-au.com/project94.htm Este alegerea mea dupa ce am cautat informatii si am pus in simulator cel putin zece scheme. Am proiectat cablajul (fara ultimul amp operational-mixer) in doua variante -mono cu TL072 si stereo cu TL084. Varianta mono finalizata functioneaza bine la prima impresia ,clar ca e peste montajele mele mai vechi (corector din tehnium 5-1983 cu TL074 si un kit cu 2bc NE5532). Pt ca tot am o eroare de proiectare privind sensul de rotire pt crestere bass vreau acum sa trec la varianta stereo cu 3 amplif op. Chiar daca experienta mea in domeniu e minima cumva am sa reusesc -cu restrictiile de dimensiuni impuse de varianta Eagle free pe care lucrez . Mi-ar prinde bine niste ajutor -sfaturi,observatii constructive sunt bine venite- incepand cu cond de decuplare-filtrare de pe alimentare ,cei dintre etajele de amplificare si cei prevazuti in prima schema partea de jos (2x10u si 3x100n), utilitate potentiometru de balans si unde sa-l conectez, planul de masa optim etc Am sa pun cateva imagini cu informatiile necesare,scheme Rod Elliot,simularea in MicroCap si schema in varianta stereo introdusa in Eagle. Cu stima Costa PS-Cred ca subiectul propus este partial in zona de design ,partial in zona accesorii audio, am ales si prefer daca se poate ultima varianta. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 21, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2023 Nici o opinie ? Am ales gresit sectiunea "accesorii audio"? Eu mi-am terminat proiectarea cablajului reducand nr cond de decuplare de 0.1u la 3bc cate unul pt fiecare TL072 modificand si modul de conectatare- intre V+ si V- si 2 electrolitici de 10u intre fiecare alimentare si masa. Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 21, 2023 Partajează Postat Aprilie 21, 2023 (editat) Acum 1 oră, Costa a spus: Nici o opinie ? Am ales gresit sectiunea "accesorii audio"? Eu mi-am terminat proiectarea cablajului reducand nr cond de decuplare de 0.1u la 3bc cate unul pt fiecare TL072 modificand si modul de conectatare- intre V+ si V- si 2 electrolitici de 10u intre fiecare alimentare si masa. Pai si ce neclaritati ai? Traseu de masa fara bucle de masa si evitarea pe cat posibil pe traseele de "forta"sa le folositi si pentru partea de semnal. Traseu de masa "star ground", condesatori de cuplaj calitativi MKS, MKP, MKT...etc. Ca op as folosi njm5532, ne5532, lm158, lm158a,lm2904,jrc4558... Editat Aprilie 21, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 21, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2023 1 hour ago, sonic11 said: Pai si ce neclaritati ai? Mai simplu si concret despre ce vedeti gresit in proiectul meu. 1 hour ago, sonic11 said: Ca op as folosi njm5532, ne5532, lm158, lm158a,lm2904,jrc4558... Voi utiliza NE5532 doar cu nu am aceasta optiune in Eagle. Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 21, 2023 Partajează Postat Aprilie 21, 2023 Acum 14 minute, Costa a spus: Mai simplu si concret despre ce vedeti gresit in proiectul meu. Voi utiliza NE5532 doar cu nu am aceasta optiune in Eagle. Separati masa cailor de semnal in/out de masele op ampurilor. Aceste trasee trebuie sa se intalneasca in punctul dintre cei doi conzi de filtraj. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 21, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 21, 2023 Daca am inteles bine,VGND este locul in care trebuie sa conectez prin trasee separate OUTGND,INGND,GND IC1,GND IC2,GND IC3 ? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 22, 2023 Partajează Postat Aprilie 22, 2023 Da, intr-adevar, este recomandabil ca toate traseele de masa sa se intalneasca separat acolo. 11 hours ago, sonic11 said: Ca op as folosi njm5532, ne5532, lm158, lm158a,lm2904,jrc4558... Fara cele bolduite, totusi... Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 22, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2023 Bine ,am trecut la capitotul "reguli de respectat" ceea ce am aflat aici. Ca sa pot finaliza reproiectarea ar mai fi cate ceva... 16 hours ago, Costa said: Eu mi-am terminat proiectarea cablajului reducand nr cond de decuplare de 0.1u la 3bc cate unul pt fiecare TL072 modificand si modul de conectatare- intre V+ si V- si 2 electrolitici de 10u intre fiecare alimentare si masa Este bine asa ? Si legat de inevitabilele strapuri,jumpere (traseele albastre din proiectul meu ) ,sunt ceva restrictii ,recomandari? Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 22, 2023 Partajează Postat Aprilie 22, 2023 Decuplarea se face fata de masa ( sau raportat la masa ), masa fiind punctul de referinta al intregului montaj. Deci cu alimentare simetrica trebuie decuplare cu cate 2 conzi de cate 100n, unul intre V+ si masa si unul intre V- si masa. Ce-i drept ar trebui sa mearga si asa, dar in principiu regula este cea descrisa aici de mine. Principalul inconvenient al strapurilor este de ordin estetic, tehnic vorbind este important sa le rutezi perpendicular fata de trasee peste/sub care trec ( pentru eventuale cuplari capacitive cat mai mici ). Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 22, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2023 1 hour ago, Marian said: Decuplarea se face fata de masa ( sau raportat la masa ), masa fiind punctul de referinta al intregului montaj. Asa stiam si eu pana acum . Derutant e ce a schitat proiectantul vezi prima imagine din postul initial colt dreapta jos unde avem 2x10uF electrolitici si 3x100nF nepolarizati-de unde si deductia mea ,mai convenabil pt usurarea proiectarii. 1 hour ago, Marian said: Deci cu alimentare simetrica trebuie decuplare cu cate 2 conzi de cate 100n, unul intre V+ si masa si unul intre V- si masa. Te rog frumos mai precis...cu cate doi conzi ...adica pt cablajul de mai sus: -doar 2 conzi de 100n si atat-cate unul pe fiecare ramura de alimentare montati langa electrolitici sau unde este loc -varianta a doua -cate 2 conzi individual pt fiecare integrat (total 3x2bc=6bc)si astia plasati cat mai aproape de CI. Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 22, 2023 Partajează Postat Aprilie 22, 2023 Acum 2 ore, Marian a spus: Decuplarea se face fata de masa ( sau raportat la masa ), masa fiind punctul de referinta al intregului montaj. Deci cu alimentare simetrica trebuie decuplare cu cate 2 conzi de cate 100n, unul intre V+ si masa si unul intre V- si masa. Ce-i drept ar trebui sa mearga si asa, dar in principiu regula este cea descrisa aici de mine. Principalul inconvenient al strapurilor este de ordin estetic, tehnic vorbind este important sa le rutezi perpendicular fata de trasee peste/sub care trec ( pentru eventuale cuplari capacitive cat mai mici ). Ca sa fie treba treba ar trebui si catre masa decuplat si si intre cele doua bare de alimentare Da ai dreptate cu op ampurile, ora la care am postat si-a spus cuvantul.. poate folosi opa1659, 227 ....si mai poate sa caute pe net multe altele. Cel mai la indemana sunt njm,ne 5532 Link spre comentariu
Marian Postat Aprilie 22, 2023 Partajează Postat Aprilie 22, 2023 46 minutes ago, Costa said: Derutant e ce a schitat proiectantul vezi prima imagine din postul initial colt dreapta jos unde avem 2x10uF electrolitici si 3x100nF Da, asa a facut Elliot, de asta am zis ca ar trebui sa mearga tot asa, insa preferabil este ca decuplarea sa se faca de la fiecare ramura catre masa. Alegerea totusi iti apartine, ma indoiesc ca ar exista vreo diferenta audio sesizabila intre cele 2 situatii. 48 minutes ago, Costa said: -varianta a doua -cate 2 conzi individual pt fiecare integrat (total 3x2bc=6bc)si astia plasati cat mai aproape de CI. Ideal fiecare CI cu decuplarea lui, deci fiecare Ci cu cate 2 conzi de cate 100n, pusi fizic cat mai aproape posibil de pinii lui de alimentare. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 22, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 22, 2023 Multumesc pt raspunsuri si promptitudine acum am baza necesara pt reproiectarea cablajului. Cu stima Costa Link spre comentariu
dragangeorge72 Postat Aprilie 22, 2023 Partajează Postat Aprilie 22, 2023 Valorile din corectorul de ton nu sunt corecte ! Nici diagrama amplitudine-frecventa nu este corecta ! Punctul de inflexiune este in jur de 500 Hz si acesta ar trebui sa fie la 1 KHz ! Nu v-a "suna" corect in timpul auditiei ! Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 22, 2023 Partajează Postat Aprilie 22, 2023 Acum 16 minute, dragangeorge72 a spus: Valorile din corectorul de ton nu sunt corecte ! Nici diagrama amplitudine-frecventa nu este corecta ! Punctul de inflexiune este in jur de 500 Hz si acesta ar trebui sa fie la 1 KHz ! Nu v-a "suna" corect in timpul auditiei ! Ce inseamna corect, ca nu ma prind.. Punctul de inflexiune il alege fiecare cum doreste...un sfat ar fi sa se situeze in apropiere de 1khz. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum