Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Magnetophon 300- Telefunken

yo9hrb

Postări Recomandate

Diăr coligz

Deschid acest topic sa ma laud si eu, ca tot omu', cu noua achizitie.

Prin amabilitatea colegului @fluffy37 am intrat in posesia acestui magnetofon. Evident, cum l-am primit, i-am cumparat 5 baterii R20 (sau D, dupa alti autori), le-am montat si am apasat pe un picior de PLAY. Se auzea ca se invarte motorul, dar nici o miscare. Dupa ce i-am desfacut capacul, am observat cureaua principala cazuta (nu rupta). Pare simplu.... curea cazuta.... mda. Mi-ar fi prins bine inca o pereche de maini (cum or fi montat cureaua aia in fabrica, habar n-am). Magnetofonul, fiind portabil, are doua volante - teoretic poti sa-l balangani in mana fara sa se modifice viteza benzii. Ma rog, dupa vreo 10 minute, cateva bucatele de scoci, pomenirea tuturor sfintilor si a catorva obiecte bisericesti, am pus cureaua. Invart cu mana volanta - sare cureaua. Fericire maxima. Dupa a treia sau a patra montare (deja pot da examen la teologie), observ problema: volanta aluneca pe ax (pe la Majak am mai vazut chestia asta) si normal ca nu mai era traseul curelei corect. Stemuit gaura volantei, introdus axul la cota corecta si .... Evrika... functioneaza. Macar mecanic.

Electronic pare sa functioneze, am plimbat o bucata de banda prin fata capului (n-am rola goala de 13cm, da' gasesc eu).

Pe parte electronica i-am schimbat doar o siguranta, pe care tot eu am ars-o, facand in mod iscusit un scurt.

Mecanica este superba, pentru un mag asa de vechi. Cureaua se poate intinde. Placa electronica este pe balamale, pentru o servisare facila. Electronica este, evident, cu germaniu. Cel mai tanar electrolitic este cu doi ani mai batran ca mine (1967). Stabilizarea turatiei este destul de stranie (daca vrea cineva trimit schema).

Nu pare intervenit in el, multe suruburi aveau sigiliul de vopsea. 

Dupa ce fac rost si de rola goala, pot verifica si partea electronica in mod corect. Nu voi schimba electrolitici daca nu e nevoie.

Si acum cateva poze.

DSC_7363_800x600.JPG

DSC_7364_800x600.JPG

DSC_7355_800x600.JPG

DSC_7361_800x600.JPG

DSC_7360_800x600.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

9

• adydep

3

• franzm

1

• adi1967

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In  "ecuatia" reglajului turatiei intra si un contact care se afla in interiorul motorului actionat,evident,centrifugal.Cam dificil de reglat daca turatia nu este corecta.Frumos aparat,felicitari pentru achizitie.

Editat de adi1967
Link spre comentariu

De obicei nu trebuie reglat. Scrie în manualul de service cum functioneaza regulatorul (se gaseste pe site-ul unguresc, fisierul mai mare este mai citet).

Editat de franzm
Link spre comentariu

Update de azi.

Au sosit role goale. De 13, 10 si 7.5cm. Asa ca am putut pune la treaba magnetofonul.

Constatari: benzile de 13 cm sunt ceva extrem de vechi. Inregistrate cu ceva cu doua piste, pe viteza 4.75. Oxidul ramane pe tot traseul benzii, in cantitati ingrijoratoare. Dar, bune pentru teste. 

Derularea - functioneaza fain in ambele directii. 

Aseaza banda foarte frumos pe rola acceptoare, si la play, si la derulari.

Viteza: in general constanta, la un moment dat a luat-o la galop. Banuiesc contactele regulatorului centrifugal cu ceva oxid. Si-a revenit, n-a facut decat o data, dar o curatare cu ceva spray de contacte nu-i strica.

Zgomot: mecanic, foarte mic. Electronic - daca nu-i pui banda, zici ca e amplificatorul ars. E mut. 

Inregistrarea: a trebuit sa inregistrez ceva cu el, ca sa vad cat de constanta e turatia. Fiind banda extrem de veche, la un moment dat nici nu mai stergea bine - se auzea ceva din inregistrarea veche. Nivel destul de redus al inregistrarii, dar, totusi, exista frecvente inalte. Zgomot de banda cat cuprinde. Testul asta trebuie repetat cu o banda in mintile ei, evident. Banda cu care am facut testul oricum s-a rupt (sau era rupta?) pe la jumatate.

I-am mai cumparat un acumulator cu plumb, 6V-3.3Ah. Vreo 39 de lei cu transport cu tot. Oricum mai prietenos decat cele 6 baterii R20 care m-au costat fix 60 de lei.

Ce voi mai face:

- Voi curata cu spray toate contactele pe care le gasesc (regulator centrifugal, comutatot inregistrare-redare, potentiometru - desi asta nu caraie decat putin intr-o anumita pozitie).

- Voi sacrifica una din putinele benzi care sunt cat de cat functionale (o incarc pe rolele mici) si voi renunta fara regrete la benzile vechi care lasa oxidul pe unde nu te astepti.

- Ii voi face un alimentator + incarcator de acumulator, totul este sa gasesc o cutie in care sa incapa toate si sa aiba o fata cat de cat comerciala.

Intrebare: oare se gaseste pe undeva banda bulk? Nu role AMPEX de sute de euro. Ceva mai accesibil. Pe Aliexpress n-am gasit, dar poate nu am cautat eu cum trebuie.

O seara placuta tuturor.

P.S. Ar fi utila, ca rezerva, o curea cu lungimea desfasurata de 450-460mm, sectiune rotunda, 1.5-2mm. Cred ca merge si dectiune patrata. Unde as putea gasi asa ceva?

Link spre comentariu

Rotunde sunt greu de gasit, poti cauta oringuri.

Este o firma care se ocupa cu fabricarea de oringuri la comanda din diferite natii de cauciuc.

Daca prezinta interes trimit pri mp datele lor.

Spor!

Link spre comentariu

Da, ar fi interesant, multumesc.

Am testat inregistrarea pe o banda mai aproape de adevar. Inregistreaza distorsionat. Trebuie sa iau la pigulit partea electronica.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Pigulit, cu o banda cat de cat OK inregistreaza fain. Problema.... s-a rupt cureaua. Desfasurata are 470mm. Gasit pe Aliexpress, cu sectiune patrata. Vedem cand o veni.

Link spre comentariu

La dimensiunea asta (fi150) tare mi-e teama ca este prea gros. Oricum caut. Sub 3mm n-am vazut, ceea ce este urias pentru mine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări