Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme pompa submersibila


tatomir andrei

Postări Recomandate

Am un sistem de alimentare cu apa din puț,  format din pompa submersibila în regim hidrofor,  cu un bazin de 100 l, presostat,  manometru.

La umplere presostatul determină presiunea din bazin setata la 2.8 barr și oprește pompa.

Apoi, când presiune scade spre 1 barr, ar trebui sa pornească pompa la comanda presostatului(care detectează scăderea presiunii), dar nu pornește pompa decât după un interval cuprins între 1 sau 2 minute, timp în care automat rămân fără apă. 

După acest interval de aproximativ 2 minute,  pompa porneste. 

Care ar fi defectul, ce nu fac cum trebuie?

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    4

  • tatomir andrei

    3

  • Catalin Costea

    3

  • BRANCA

    2

Există probabil sute de tipuri de pompe.Eu nu am întrebat de dragul conversației, e posibil ca pompa ta să aibă ceva protecție, o automatizare, etc.

De aceea am cerut tipul (modelul) exact al pompei.

De exemplu luăm o pompă model Wasserkonig WK6000-80

Caracteristici:

Caracteristici constructive pompa submersibila WK6000-80:
-turbinele din PPO (techno-polymer) asigura un randament optim de utilizare;
-carcasa pompa, carcasa motor si axul pompei fabricate din materiale inoxidabile pentru a evita aparitia coroziunii;
-motor scufundat in baie de ulei pentru o racire eficienta;
-infasurarea statorului din cupru de inalta puritate pentru incalzire redusa si eficienta ridicata a motorului;
-panou de comanda cu protectie termica si condensator de pornire incorporat.

 

Poate dintr-un motiv oarecare (condensator de pornire devalorizat, cu ESR mare, contact imperfect presostat, tensiune slabă, etc) pompa nu reușește să pornească ,,din prima,, și intră protecția termică.

Poate minutele alea două sunt timpul în care protecția se răcește și pompa reușește să pornească a doua oară. Uneori un condensator cu ESR mărit își revine oarecum prin ușoară încălzire.

Dă pompa afară și simulează-i condiția de pornire, vezi dacă are condensatorul de pornire (inclus, extern ?) în stare bună...

 

Link spre comentariu

Cristos a inviat! Sa fim mai buni, mai toleranti si mai impaciuitori.

La ce a spus validae as mai adauga si eu ca poate presostatul are orificiul de apa aproape infundat sau chiar infundat.

Link spre comentariu

 Oricum să dea şi capacul de o parte la presostat,ca să fie sigur că n-are şi ăla ceva bube.Al meu făcea figuri deoarece intraseră vapori apă în interior şi se oxidase...Ba cupla,ba nu cupla.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Bun, am descoperit problema.

Presiunea din vas trebuie sa fie mai mica decât presiunea la care declanșează presostatul. Mulțumesc tuturor pentru păreri . Sărbători fericite 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Buna ziua,

 

Intampin si eu o problema asemanatoare in sensul in care pompa nu porneste intotdeauna la scaderea presiunii sub nivelul setat in presostat. Pompa este conectata la un panou de comanda exterior. Exista cumva posibilitatea ca panoul de comanda/condensatorul sa fie devalorizat/cu problema? Am observat ca problema se manifesta dimineata si seara, cand tensiunea din retea scade sub valoarea de 230V. O alta observatie ar fi ca intre momentul cand pompa ar trebui sa porneasca si momentul in care porneste efectiv, exista un consum de aprox. 1.8KW. La o functionare normala, consumul pompei ar fi undeva la 800W. Exista posibilitatea de a rezolva problema prin schimbarea condesatorului?

 

Multumesc.

Link spre comentariu

La pornire orice motor consumă mult peste puterea nominală, deci e  normal să vezi un consum mai mare, dar timp de doar câteva secunde. Dacă acest consum exagerat se menține mai mult timp, acolo e vorba de un rateu de pornire sau blocaj și nu e normal să se meargă astfel fiindcă e doar o chestiune de timp până când bobinajul se va arde prin supraîncălzire excesivă.

Referitor la rateurile de pornire, pot fi contacte arse la presostat, sau mai probabil condensatorul devalorizat. În cel mai rău caz, bobinajul de pornire întrerupt.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns. Consumul marit dureaza circa 4 minute - in acest timp pompa nu porneste, iar presiunea este sub cea de pornire.

Link spre comentariu

Din vreo 4 pompe pe care le-am folosit in desursul anilor la 3 am schimbat condensatorul dupa maxim 3 ani. Singura care merge de vreo 4 ani fara interventie este un Grundfos.

Toate sint de suprafata ce le-am folosit.

La una am schimbat condensatorul dupa 3 luni, pornea, pompa dar in 20 30 de minute intra in protectie.

La 1,8kW consum pare a fi condensator devalorizat.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua,

 

Revin cu un update referitor la problema mentionata mai sus. Am schimbat condesatorul de pornire cu unul de valori egale, dar din pacate problema nu s-a rezolvat.

Pompa se manifesta la fel, cand tensiunea este sub 230V si ar trebui sa porneasca se aude doar un bazait timp de 4-5 minute, dar nu baga apa. Dupa aceste 4-5 minute, pompa porneste si aduce presiunea in vasul de expansiune pana la valoarea de oprire setata in presostat. Astazi am inlocuit si filtrul de apa si am observat ceva material negru (nu stiu daca este cauciuc ars sau huma).bdzlt4o.jpg

Link spre comentariu

Scoateți pompa și vedeți să nu fie afectată de acest reziduu pe care îl găsiți în filtru.Ar fi bine să înfășurați sorbul cu ceva sită metalică cu găuri mici ca să nu se blocheze pompa absorbind impurități.

Dacă pompa e sensibilă la scăderea tensiunii de alimentare, se poate face un mic autotraf care să ridice tensiunea cu 10-20V.

 

Link spre comentariu

 Seamănă cu resturi carbonizate.E fântână adâncă gen puț sau de suprafață?A fost curățată vreodată?

 N-am întâlnit niciodată reziduri din astea,pe la alte pompe/fântâni.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări