Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Semnal redare Casetofon AIWA AD-6350

iulian86

Postări Recomandate

Salutare,

La un casetofon AIWA AD-6350, la care greu am găsit o schemă clară, fostul proprietar a schimbat capul de redare cu un alt model, având unul aproximativ identic (aceiași serie 6350 dar un număr de fabricație decalat cu 10k din anii 70-80) , cel funcțional are capul de rededare masurat la aproximativ 160 ohm , cel nou reparat are aproximativ 200 ohm, astfel amplitudinea de pe etajul de preamplificarea este cu 50% mai mică decât ar fi fost normal, față de cel cu 160 ohm.

Există vre-o adaptare posibilă a etajului pentru a-l aduce în parametri, sa-i măresc factorul de amplificare a etajului?

Sumar: Capul este legat la circuit printr-un rezistor de 100 OHM și ajunge în baza unui PNP 2SC1335 prin condensator de 4,7uF/25V cu Low Esr.

ufCzzLK.jpeg

https://imgur.com/ufCzzLK

https://imgur.com/P5SNkrv

https://imgur.com/I57uPbE

https://imgur.com/smWo6ze

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iulian86

5

• BRANCA

2

• Barbu Paul

2

• okean

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

2SC este INTOTDEUNA NPN, condensatorul e LL sau LR la vremea aia  nu se inventase " low ESR "

.......................................................................................................................

In general, capul cu impedanta mai mare da semnal mai mare, preamplificatorul de redare are la iesire un semireglabil din care se poate regla nivelul ...

Link spre comentariu

E ceva defect acolo, mai jos o schema mai aerisita...

AIWA-2.jpg

La " masinarii " de genul asta prima manopera este curatarea  minutioasa a comutatorului PLAY/REC

Editat de okean
Link spre comentariu

Ce să înţeleg,că un canal se aude mai încet şi celălalt normal?Dacă e aşa,trebuie aplicat semnal la intrarea preamp pt a trage concluzii.Deci fie capul nu e poziţionat ok,fie preampul nu lucrează bine.Multe scăderi de volum la preamp se datorează condului dus din emiter tranzistor.

Link spre comentariu

In discutie sunt doua deck-uri, dupa schimbarea capului de redare ambele canale au fost afectate (la cel reparat), este putin probabil ca dupa schimbarea capului de redare ambele canale sa se comporte identic, singura componenta inlocuita este capul magnetic, iar partile comune celor doua canale sunt alimentarea si comutatorul regimului de lucru, in principiu eu cred ca inlocuirea capului a cauzat deprecierea nivelului de semnal, bineinteles ca nu trebuie exclus un defect in partile comune celor doua canale.

Link spre comentariu

Condensatorii sunt schimbați, comutatoarele rec/play au fost schimbați  la o alta revizie anterioară, am mutat capul de pe cel funcțional pe cel defect, electronica nu are nimic semnalul e aproximativ identic... vinovat capul cu impedanta de 200 ohm față de original

Link spre comentariu

iulian86.Atunci nu e decãt o singură concluzie,nu e bun capul!Nu e bun în sensul că livrează un semnal mai slab,asta dacă este bine aliniat.

În mod normal semnalele la cap se verifică cu o bandă de test şi sunt măsurate cu osciloscopul.

Link spre comentariu

A trecut ceva vreme de cand nu am mai lucrat la jucarii cu bandă magnetică , și poate zic o chestiune banală. Etajele de amplificare le probam cu generator de semnal si osciloscop, si pana nu obtineam rezultate identice, nu treceam la semnal de pe cap. 

Link spre comentariu

Până să iau o decizie, am să caut un cap original , momentan îl țin servisat cu ce e montat pe el ca sparepart pentru fratele geamăn, nu doresc să-i  adaug o amplificare suplimentară pentru a-l aduce la același nivel. Testele au fost efectuate cu caseta de calibrare , monitorizate pe osciloscop.

Modificarea etajului de pre-amplificare  cap redare adaptat pentru un nou cap ... ne mai documentam, nu am experiența necesară !

Ideea de reglat nivel maxim si la-s ca se aude și așa nu-mi surâde, deținătorul face comparație cu încă alte 10 aparate din anii 80  si ce înregistrează pe unul vrea egal pe celălat, reparațiile le fac din pasiune si nu pentru profit.

Link spre comentariu

H81J nu este tipul capului ci data fabricatiei. Tipurile sunt 87-046 130-01 si 159-01. Se mai gasesc, din când în când, originale pe ebay. Eu n-am decât un set pentru AD M-700.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări