Eugenn Postat Decembrie 29, 2007 Partajează Postat Decembrie 29, 2007 Am vazut niste exemple mai demult pentru adaptarea unei imprimante EPSON la printarea pe PCB. http://blog.makezine.com/archive/2006/08/how_to_direct_to_pcb_ink_jet_r.html Am mai auzit ca se pot folosi si imprimante pentru "desenat" CD-uri. Ma interesa sa modific o imprimanta HP656 si vreau sa va intreb daca a mai incercat cineva sa foloseasca o imprimanta HP sau Canon pentru printat pe PCB. Problema cu aceste imprimante e ca in timpul printarii ruleaza foaia de hartie. La imprimanta EPSON, hartia are o pozitie plana in timpul scrierii si se putea fixa PCB in locul hartiei. Dupa ce am demontat HP656, am vazut ca ar fi destul de greu de modificat - trebuie indepartata placa de control si tablele de ghidare ale foii, adaptate rolele pentru a deplasa PCB..., vreau o parere daca e posibil. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Decembrie 29, 2007 Partajează Postat Decembrie 29, 2007 O problema si mai mare o sa o ai la cerneala folosita. Pigmentul care se afla in cartus iese bine numai pe foaie sau pe materiale care permit "imbibarea" cu cerneala, pe placuta de cupru o sa ai multe "bobite" de cerneala. Unde m-ai pui ca pigmentul nu este nici waterproof.... :smt022 Link spre comentariu
bogdan_ Postat Decembrie 29, 2007 Partajează Postat Decembrie 29, 2007 din ce tin eu minte ca am citit, imprimanta a fost aleasa tocmai pentru ca cerneala pe care o folosea se lipea de placa si pentru ca rezista la apa.deci nu stiu daca ai ceva sanse sa faci cu alt fel de imprimanta. eu pot sa iti spun ca am imprimanta HP si tusul iese la cel mai mic contact cu apa. deci cand bagi in clorura ferica.... se duce toata cerneala. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Decembrie 30, 2007 Partajează Postat Decembrie 30, 2007 Toate cernelurile din imprimantele de larg consum sunt pe baza de apa. Link spre comentariu
Eugenn Postat Decembrie 30, 2007 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2007 Am inteles, va multumesc.Deci nu se poate nici din cauza cernelii.Din ce m-am uitat e foarte greu si mecanic, dupa modificarile ce ar trebui facute nu prea se mai poate garanta ca mai se pozitioneaza exact capul de scriere. Capul se deplaseaza stanga-dreapta avand reper liniile de pe o folie transparenta, cu un optocuplor - ar trebui fixata folia pe un alt suport.Mai este si o parghie care sesizeaza sosirea capatului de sus al hartiei ce este trasa de role. Parghia obtureaza un optocuplor cu fanta situat pe placa de control. Ar trebui un alt sistem de declansare a inceputului scrierii.Oricum performantele obtinute de ei sunt excelente - trasee cu latime de cative mills. Daca s-ar gasi imprimanta aia si in Ro cred ca ar merita banii. Cu HP/Canon e cam imposibil. Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Decembrie 30, 2007 Partajează Postat Decembrie 30, 2007 Imprimantele mai vechi puteau fi aliementate cu hartie si printr-o fanta aflata in spatele aparatului, lucru util cand se dorea tiparirea pe foi care nu trebuiesc indoite (poze/carti de vizita, etc).O astfel de imprimanta este Canon BJC 1000 daca nu ma inseala memoria :smt017 Link spre comentariu
one Postat Ianuarie 9, 2008 Partajează Postat Ianuarie 9, 2008 Capul se deplaseaza stanga-dreapta avand reper liniile de pe o folie transparenta, cu un optocuplor - ar trebui fixata folia pe un alt suport.Mai este si o parghie care sesizeaza sosirea capatului de sus al hartiei ce este trasa de role. Parghia obtureaza un optocuplor cu fanta situat pe placa de control. Ar trebui un alt sistem de declansare a inceputului scrierii.Cam asa functioneaza orice imprimanta cu jet, are un optocuplor pentru capatul liniei,motorul pentru axa X este "analogic", iar cel pentru axa Y este pas cu pas. Pozitia se citeste pe baza unui reticul imprimat pe o folie de material plastic. Probabil ca ar fi avantajos de modificat o imprimanta daca numarul de cablaje ar fi suficient de mare. Link spre comentariu
Vizitator Herr Spiegellman Postat Ianuarie 27, 2008 Partajează Postat Ianuarie 27, 2008 Cam asa functioneaza orice imprimanta cu jet, are un optocuplor pentru capatul liniei,motorul pentru axa X este "analogic", iar cel pentru axa Y este pas cu pas. Pozitia se citeste pe baza unui reticul imprimat pe o folie de material plastic. Probabil ca ar fi avantajos de modificat o imprimanta daca numarul de cablaje ar fi suficient de mare.Am avut placerea sa descopar pe pielea mea ca la HP DeskJet 970 si la HP OfficeJet 5110 All-in-one, atat motorul "x" cat si cel "y" sunt pas cu pas, in plus cele care trag foaia mai au si ele un disc de material transparent, gradat, folosit impreuna cu o fotocelula pentru determinarea/ajustarea pozitiei. Cel care pozitioneaza capetii era tot pas cu pas si se ghida dupa o folie "liniara".Imprimantele care cred ca ar putea trage inauntru cablaje imprimate cred ca ar fi HP DJ seria 600 ... care desi sunt niste anticihitati, se mai gasesc si functionale... inauntru au cate o tija de metal cu roata dintata tot de metal, ceea ce la imprimantele mai noi nu cred ca mai gasiti... :smt017 Link spre comentariu
Electron Postat August 22, 2008 Partajează Postat August 22, 2008 Cerneala cu care se lauda ei ca printeaza PCB se numeste EPSON DURABrite. Pentru ca PCB-ul sa poate fi imprimat el trebuie incalzit la 70*C intr-un cuptor sau cu un pistol cu aer cald, apoi introdus cat mai repede in imprimanta, printat si iar introdus in cuptor la 230*C timp de 3 minute pentru a se usca cerneala. Link spre comentariu
Electron Postat August 22, 2008 Partajează Postat August 22, 2008 http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.polaco.pro.br%2Fpcb-epson%2FC43UX.html&hl=ro&ie=UTF8&sl=pt&tl=en http://album.polaco.pro.br/viewer.php?albid=16&stage=1&ref_imgid=164 Link spre comentariu
Vizitator ViorelX Postat Decembrie 16, 2008 Partajează Postat Decembrie 16, 2008 Eu am gasit zilele trecute pe strada o imprimanta Lexmark z25 abandonata. Am luat-o acasa, am probat-o, initial nu functiona (nu comunica cu calculatorul), dar am demontat-o, am curatat-o putin si acum comunica cu calculatorul si raspunde la comenzi. Dar cartusul este consumat si defect.Exact la asta m-am gandit si eu: sa o adaptez pt imprimat PCB-uri. Am analizat problema si nu-mi va fi deloc greu sa o adaptez sa manevreze placi de PCB. Fac niste fante la spate, inalt putin mecanismul cu role cu ajutorul unor saibe, pun resorturi mai moi la niste role, slefuiesc pe ici pe colo,...DAR, problema cea mai complicata este tocmai cerneala. Inainte de a cumpara un cartus nou am stors putina cerneala veche din cartusul defect, am mazgalit niste PCB si nu adera, decat f slab si f usor se curata cu apa sau cu degetul. Chiar acum am lasat o placa mazgalita la uscat si tot uda ramane de cateva ore. Am pus o bucatica de PCB mazgalit in clorura ferica si un timp ramane vopsita, apoi cerneala se desprinde in cruste. In final bucatica de PCB s-a corodat in mod necontrolat.Nu stiu ce sa zic. Caut acum solutii pt a face posibila aderarea cernelii la PCB. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 16, 2008 Partajează Postat Decembrie 16, 2008 Ca sa adere mai bine cerneala am vazut ca se practica incalzirea cablajului inainte si dupa tiparire. Link spre comentariu
Vizitator ViorelX Postat Decembrie 17, 2008 Partajează Postat Decembrie 17, 2008 M-am informat. Cei care au reusit sa tipareasca pe PCB au incalzit placa inainte si dupa tiparire, dar au folosit imprimanta Epson cu cerneala speciala DURABrite. Mai mult decat atat, ei au specificat ca cele mai bune rezultate le-au obtinut cu cerneala magenta sau galbena. Spre deosebire de majoritatea cernelurilor care sunt cu coloranti si nu rezista la apa, cernelurile DURABrite sunt cu pigmenti si rezista la apa.Cineva a relatat ca a reusit sa tipareasca pcb-ul si cu imprimanta Lexmark z25 cu cerneala neagra, dar pt fixarea cernelii a folosit toner. Nu inteleg cum anume a aplicat tonerul.Acum eu ma intreb daca nu cumva se poate modifica o imprimanta Laser pt a tipari pe pcb. Sau nu cumva poate fi copiat pcb-ul la xerox? Sa fie oare o problema faptul ca foita de cupru este conductor electric? Eu as zice ca nu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 17, 2008 Partajează Postat Decembrie 17, 2008 pt fixarea cernelii a folosit tonerEu am citit ca de fapt ar fi invers, foloseste cerneala pentru fixarea tonner-ului.Mai intai tiparesti folosind imprimanta cu jet si asta nu face de fapt decat sa ude placa cu cerneala in zonele unde sunt traseele. Pe urma presari tonner peste tot cablajul asa cum pui zahar pudra peste prajituri. Tonner-ul va adera doar in zonele ude cu cerneala din cauza tensiunii superficiale. Pe urma scuturi placa si tonerul ramane doar pe unde au fost desenate traseele cu cerneala. Bagi cablajul la cuptor iar tonner-ul se topeste si adera de cupru. Pe urma corodezi.Metoda e foarte murdara, cine a lucrat vreodata cu praf de tonner stie de ce. Nu e nici prea sanatos sa inghiti tonner.Daca bagi cablaj in imprimanta laser nu prea are cum sa mearga, citeste principiile de functionare pentru imprimanta sau copiator laser.Mai simplu este sa incerci sa bagi in cartusele de la Lexmark cerneala Durabrite. Si mai simplu - de fapt mai ieftin - este sa incerci cu alte feluri de cerneala pe baza de pigmenti. Se gaseste de cumparat la magazinele care fac refill, de obicei negru, culori pe baza de pigmenti exista dar gasesti mai greu. Unii spun ca merge si cerneala tipografica.Bafta Link spre comentariu
Vizitator florin_tehnica Postat Iunie 18, 2011 Partajează Postat Iunie 18, 2011 Oare nu merge si cu tus folosit in marker? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum