Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mărunţele...

Postări Recomandate

Vorbeam cu cineva din altă localitate.Îmi zice că are câteva trafuri care pişcă la mână când sunt cuplate la priză.

Personal n-am dat de aşa ceva şi mi-au trecut multe prin mână...Cât de prost să fie materialul carcasei ca să fie scurgere curent?

Sau au ecran interior legat la masă şi nu e bine izolat de vreo spiră?

Aţi întâlnit aşa ceva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 690
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 49 minute, BRANCA a spus:

Vorbeam cu cineva din altă localitate.Îmi zice că are câteva trafuri care pişcă la mână când sunt cuplate la priză.

Aţi întâlnit aşa ceva?

Nu, n-am întâlnit, dar nu a avut curiozitatea sa măsoare rezistenta între bobinaj și tole? Poate fi și de la mizerie și umezeala pătrunsă între tole și bobinaj pe la capacele carcasei. Sa le imerseze în lac, și dacă nu scapă de piscatura, sa le rebobineze. Sigur afla unde e buba la dezasamblat. 

Link spre comentariu

Poate fi omul mai sensibil și ce simte el e doar un curent rezidual indus capacitiv.

M-a chemat unul la o mașină de spălat, că-l curentează.Am verificat la sânge tot și nu avea nicio problemă.I-am arătat că eu nu simțeam nimic deși țineam o palmă pe ciment și una pe mașină, dar el tot o ținea pe-a lui că simte pișcături.

A trebui să-i fac o împământare (casa nu avea deloc) și asta a fost o adevărată provocare, fiindcă avea la fiecare cameră alte culori de cabluri, a trebuit să ,,sun,, fiecare fir în fiecare doză....plus realizarea ,,adhoc,, unei împământări eficiente cu mijloace locale reduse.Asta a însemnat să-i îngrop un tambur de inox de la o mașină de spălat veche sub streașina casei :rade:

Dar a scăpat de ,,pișcături,,....plus o siguranță sporită în exploatarea mașinii.

Celor care vor obiecta că era insuficientă această soluție, le spun că la casa bătrânească am făcut o împământare mai primitivă și mult subdimensionată și totuși suficient de eficientă, dovedindu-și pe deplin eficiența când pompa din fântână a suferit o ,,punere la masă,, și mi-a sărit imediat siguranța.O tijă galvanizată de circa 50 cm, bătută în pământ chiar lângă fântână, într-un loc unde e mereu umezeală....

Link spre comentariu
1 oră în urmă, validae a spus:

.I-am arătat că eu nu simțeam nimic deși țineam o palmă pe ciment și una pe mașină, dar el tot o ținea pe-a lui că simte pișcături.

Totul tine de rezistenta electrica a omului, de umiditatea pielii. Unii nu simt nici 60V la mână, alții la 24 V ii pișcă. Eu de ex dacă pun mainile pe ambele fire ale unui traf de 24V ma furnică bine. Nu spun ce simt la 220, ca am prins și din astea.:rade:

Link spre comentariu

Asta așa este, de aceea am și menționat că omul era mai sensibil.Eu m-am atins cu degetul de ambii pini ai ștecherului în timp ce erau jumătate într-un prelungitor, doar simțeam o ușoară pișcătură.Am realizat asta doar scoțând prelungitorul de sub patul unde era băgat.De multe ori ating firul de fază cu degetele fără să simt nimic, dacă am încălțămintea uscată.Bineînțeles că doar cu mâinile uscate....

Link spre comentariu

Asta îmi aduce aminte de "experimentul" cu pișcatul din peronul de tren, care se întâmplă atunci când îi atingi fața fin cu degetul celuilalt , pe vreme ploioasă / umedă. 

Link spre comentariu

"M-a chemat unul la o mașină de spălat, că-l curentează.Am verificat la sânge tot și nu avea nicio problemă" -

Eu am patit-o c-o vitrina frigorifica...Colegul n-avea nimic si eu tremuram:). Dupa ceva discutii am pus o borna a aparatului de masura pe tejgheaua metalica, unde zambeam, si cu cealalta-n mana arata 145V la mine si 28V la el.

Link spre comentariu

Acum 3 ore, vlad751 a spus:

Eu am patit-o c-o vitrina frigorifica...Colegul n-avea nimic si eu tremuram:). Dupa ceva discutii am pus o borna a aparatului de masura pe tejgheaua metalica, unde zambeam, si cu cealalta-n mana arata 145V la mine si 28V la el.

Aș paria că acea vitrină era conectată la o priză fără împământare.

Aceleași senzații ,,electrizante,, le poți experimenta atingând simultan o unitate PC conectată la o priză fără împământare și un calorifer.

1 oră în urmă, BRANCA a spus:

Ciudat că la măsurătoare primar-tole îi arată sub 2 ohmi!Aş fi curios să văd un traf din ăsta!

E sigur că ăla nu-i autotransformator ? Nu poate trimite o poză cu unul ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări