Kostas1 Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Buna ziua! Am achizitionat tunerul japonez sus-mentionat. L-am luat pentru ca este mic ca si dimensiuni si are un design si un afisaj placut, cu RDS, arata ok, nu zgariat, etc. In Ploiesti receptioneaza cu un fir lung toate posturile locale stereo si clar. Eu l-am luat pentru casa de la tara, unde mai am un tuner Grundig T-35, de care sunt foarte multumit, si care are sensibilitatea de 1 μV. Acest tuner Grundig are antena omnidirectionala cu amplificator de 18dB, cu care reusesc sa receptionez excelent multe statii FM, inclusiv unele mai greu receptionabile. De exemplu, receptionez Rock FM pe 100,6 MHz, unde am 4-5 linii din 7 ca si tarie a semnalului, si receptionez stereofonic. La Smart radio, de exemplu, pe 107,3 MHz nu receptionez stereofonic, dar monofonic destul de clar. Distanta este de 73 km Nord de bucuresti in linie dreapta (Comuna Cocorastii Mislii). Conform fmscan.org, postul Smart radio nu ar fi receptionabil in zona mea si totusi il receptionez destul de bine. Rock FM in schimb, are semnal mai bun, il receptionez si in autoturism, ce-i drept mult mai slab, desi pe fmscan arata raza de emisie cel mult la Ploiesti, nu la Cocorastii Mislii. De asemenea, Rock FM il receptionez satisfacator si la o combina Sony, cu un fir scos pe geam si intins vertical pe casa, langa stender, la o inaltime de cca 5m. Problema mea este urmatoarea: am racordat tunerul Onkyo la antena amplificata de 75 ohmi si am avut neplacuta surpriza sa constat ca nu receptioneaza posturile mai indepartate. Rock FM abia receptioneaza MONOFONIC, in conditiile in care cu celalalt tuner receptionez si stereofonic si cu semnal bun. Pe Smart radio nici nu il detecteaza. Posturile cu semnal mai puternic le receptioneaza clar, stereo si cu RDS. Ce sa inteleg de aici? Stiam ca Onkyo este o firma serioasa, tunerele facute acolo avand un bun renume. Parca nu imi vine sa cred ca receptioneaza asa slab, comparativ cu Grundigul. Atasez si niste poze si caracteristicile tehnice, poate e doar din cauza unor piese depreciate. In fond, l-am conectat la o antena amplificata, ma asteptam la o receptie pe masura. Multumesc anticipat! Link spre comentariu
mannx Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Trebuie să încercați o antenă exterioară pentru Fm. Eu am făcut una dintr-o filmare de pe yt. unde un american arăta detaliile. Este doar din cablu tv. Caut și dacă mai găsesc schița o postez. E mulțumitor de bună. Cca 60 km de București spre sud. La un tuner Sony arată cca 57dB, și cu un amplificator auto ajunge la 72dB. Rock Fm are polarizare verticală și chiar e importantă poziționarea antenei. Poate vă ajută. Mie mi s-a părut simplu de executat. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Aprilie 3, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Antena pe care o am este exterioara, omnidirectionala, avand atat un dipol orizontal, cat si baston vertical, impreuna cu amplificator de 18db, situata la inaltimea de 6m. Nu am vrut sa dau numele producatorului, sa nu se considere reclama. Acea antena imi asigura o receptie foarte buna, ca sa nu zic exceptionala cu tunerul Grundig. Am receptionat chiar radio Tanănana din Targoviste, care are putere mica de emisie si nu este receptionabil cu nici un alt aparat. De ce nu se intampla acelasi lucru d.p.v. al receptiei si cu tunerul Onkyo, asta nu inteleg. Link spre comentariu
sla Postat Aprilie 3, 2023 Partajează Postat Aprilie 3, 2023 Nu am gasit schema modelului 405R, am gasit doar varianta 405TX, nu stiu daca difera partea de tuner, cea de care ar depinde sensibilitatea aparatului. In specificatiile tehnice ale Grundig-ului si Onkyo-ului, primul sta ceva mai bine la sensibilitate, dar nu cred asta ar justifica o asa mare diferenta de sensibilitate. Ce am gasit eu, blocul tuner la Onkyo T405TX arata asa: Daca sensibilitatea este scazuta, vinovatul ar putea sa fie tranzistorul FET de la intrare. Cred ca acesta ar putea avea probleme mai degraba decat sa fie dezacordate circuitele acordate de RF (de la intrare sau/si iesire FET). Dar determinarea cu precizie a cauzei si rezolvarea problemei s-ar putea face cu ajutorul unei aparaturi adecvate acestor circuite (generator RF, osciloscop, etc). Link spre comentariu
Kostas1 Postat Aprilie 9, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2023 Va multumesc pentru raspuns! Tocmai ce am citit pe un blog străin că un domn a achiziționat acest aparat și s-a plâns fix de aceleași probleme de sensibilitate. Este clar că specificațiile tehnice privind sensibilitatea sunt "umflate", altă explicație nu am, fapt surprinzător pentru o firmă serioasă ca Onkyo, totuși coincidența e prea mare și la mine și la tipul ăla cu privire la sensibilitatea aparatului ca să fie defect. Asta e, la 80 de lei cât am dat pe el nu imi pare rău, il voi folosi ca să recepționez posturile cu semnal mai puternic, sunt destule. Toate cele bune! Link spre comentariu
Kostas1 Postat Ianuarie 24 Autor Partajează Postat Ianuarie 24 (editat) Buna ziua! Revin la acest topic vechi, deoarece am reusit sa inteleg ce are si sa il "repar". Am pus ghilimelele, deoarece nu era stricat sau dezacordat. Aceasta imbunatațire in mod cert va ajuta si pe alti pasionati de electronica/audio in a imbunatati semnificativ selectivitatea unor tunere FM mai vechi (dar bune!). Am descoperit pe Internet un articol interesant: https://audiokarma.org/forums/index.php?threads/new-filters-for-old-tuners.82469/ In care, un proprietar de tunere a spus pur si simplu următoarele: majoritatea (nu toate!) tunerelor vechi au filtrele ceramice de 10.7 MHz cu lățimea de bandă de 280 kHz. Aceste filtre erau montate intr-o perioada in care posturile FM nu erau foarte inghesuite, ca astazi. Tipul a facut mai multe experimente si concluzia lui, scrisa in articolul din link, era ca cele mai bune sunt filtrele de 10.7 MHz cu latime de banda de 180 kHz. Asa am facut si eu, am schimbat doua din cele 3 filtre cu unele SMD (nu am gasit altfel in Romania) de tipul 180 kHz. Filtrele din Onkyo erau intr-adevar de 280 kHz (MA5). Rezultatele sunt extraordinare: iau ca exemplu Rock FM 100.6 MHz care nu putea fi ascultat din cauza postului National FM pe 100.8 MHz. Acum separatia este foarte buna, semnal stereofonic clar, fara nici o interferenta, pe deasupra imi intra foarte bine si RDS-ul. In concluzie, aparatul nu era defect/dezacordat, pur si simplu nu m-am uitat unde trebuie. Toate cele bune! Editat Ianuarie 24 de Kostas1 Dactilo Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum