Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Despre armată și pățaniile de acolo....

Postări Recomandate

• Răspunsuri 95
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

La 02.04.2023 la 13:54, Marele Savant a spus:

Unii erau in tura, altii la somn, altii se pregateau sa intre in tura

Din lipsa de personal, eu am prins cea mai mare parte a stagiului doar cu doua ture.

Practic din x radiotelegrafisti, jumatate erau la somn, jumatate erau in tura radio.

Acum nu stiu cum era in alte unitati, dar unde am facut eu exista normal OSU dar si OST.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, telefunken a spus:

....

Acum nu stiu cum era in alte unitati, dar unde am facut eu exista normal OSU dar si OST.

Asa era si la la noi, OST-ul era un subofiter.

Acum 16 ore, merck a spus:

Bai frate da ce era asa de transmis pe vremea aia de voi radiotelegrafistii, erati asa de solicitati?

Nu era foarte solicitant, doar ca trebuia sa fii acolo la nevoie... se faceau apeluri de la centru si trebuia sa raspunzi....

Se schimbau "cheile" cifrului dimineata si seara la ordinul centrului, dupa care trebuia sa apelezi inapoi pe noua "cheie", daca nu reuseai sa prinzi corect noua pozitie a "cheilor", nu puteai raspunde... iar seful TRS si-o lua, invariabil, de la centru, apoi cine credeti ca urma?

Asa ca, cu cat mai multe urechi pe receptie, cu atat mai bine...

Tin minte ca la centru, pe una din ture, era un operator care folosea un manipulator mai special, cu care reusea sa obtina viteze foarte mari de transmisie a semnelor.... spaima subordonatilor (noi adica)...

De regula se stia cand pica de serviciu si atunci toata tura noastra era cu urechile cat ale elefantilor pe receptor....

Se primeau si se transmitea radiograme cifrate in fiecare zi....

Privind in urma, era interesant....atunci nu prea era ... :)

Link spre comentariu
1 oră în urmă, draku a spus:

Tin minte ca la centru, pe una din ture, era un operator care folosea un manipulator mai special, cu care reusea sa obtina viteze foarte mari de transmisie a semnelor.... spaima subordonatilor (noi adica)...

Parca bug ii zicea, din cate imi aduc aminte, dar trebuia sa fii tare ca sa folosesti si sa transmiti corect cu asa ceva. Nu mai trebuia sa bati linii si puncte, parca stanga erau linii, dreapta puncte. De asta era mai rapid. Dar cu cl III cat aveau majoritatea, nu aveai nici o sansa sa receptionezi asa ceva, cel putin nu transmisiuni de durata...

edit-Cam asta am gasit, la o cautare simpla...

https://qsl.net/yo6pir/bugatto.html

Link spre comentariu

De fapt cu bug-ul (manipulator electronic) se poate transmite la orice viteza, chiar si la 5 grupe pe minut(se regla dintr-un potentiometru), cum se incepea pregatirea! mai existau si manipulatoare cu tastatura, asemanatoare unei masini de scris, care transmiteau cu viteza celui care apasa pe taste. Clasa a III-a am dat-o la 17 grupe/min (deci 85 semne/min) ceea ce este cam peste ce pot majoritatea radioamatorilor, exceptind pe cei deosebit de pasionati de CW.

Manipulatoarele electronice romaninesti (pentru ca mai erau si semiautomate, mecanice) erau produse de IEI! Cum IEI inca nu descoperise circuitele integrate in anii 80, bug-urile respective aveau un mare ''bug''! in mod aleator transmiteau un punct inainte de o linie! pare fleac, dar in foarte multe situatii duceau la pierdere de timp sau alte neplaceri daca cel care transmitea nu sesiza.

Nici n-am curaj sa va spun cine a facut primul bug cu CI, (adica schema cunoscuta in epoca, cu CDB400, CDB473 si simulator de TUJ) din armata romana!

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Transmisia catre centru se realiza cu un emitator sovietic de 1500 w, o magaoaie cat 2 fisete metalice, amplasat pe holul statiei, la vreo 10 metri de camera in care se afla operatorul. Avea afisaj al frecventei cu tuburi nixie (afisa frecventa de emisie doar la apasarea pe un buton) si 2 "lampi" cat borcanele de muraturi de 3-5 litri, in interior.

Avea un nume gen Snejinka, nu imi mai amintesc exact....(sau, cel putin, asa ii spuneam noi) si nici n-am reusit sa gasesc nimic despre asa ceva pe internet...

Maistrul de transmisiuni se plangea ca nu a reusit sa scoata "decat" 1300 w din el....ceea ce era oricum prea mult pentru ce ne trebuia, un R1300 cu 40w facand fata cu succes in cateva cazuri cand celalalt a refuzat sa functioneze....

Umbla vorba ca emitatoare de tipul ala aveau cei de la Navrom si luau legatura peste mari si tari cu navele flotei romanesti.... si, bineinteles, aveau cei de la centru...

Receptia se facea cu un receptor DDR-ist, care avea ca back-up unul sovietic....

Reteaua locala se opera cu R1300...(adaptarea antenei se facea cu...becul cu neon :) )

Imi amintesc ca a fost un scandal monstru la un moment dat, cand veteranii s-au distrat intrand cu R1300 peste statia RRA locala....am capatat cu totii o zi de instructie memorabila....

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Marele Savant a spus:

Nici n-am curaj sa va spun cine a facut primul bug cu CI, (adica schema cunoscuta in epoca, cu CDB400, CDB473 si simulator de TUJ) din armata romana!

Cumva pe la Constanta? Am reprodus si eu bug-ul respectiv, functiona frumos, era simplu si pastra raportul 3:1 la orice viteza.

Nu am operat direct emitatoare de putere, la "receptie" exista doar unul singur de 200W (2 x GK71, regim extra-lejer) care avea o sinteza de frecventa primitiva controlata cu cateva comutatoare rotative. Nu puteai introduce frecventa de lucru decat daca aveai cartea de acord in care erau inscrise combinatiile comutatoarelor pentru orice frecventa din gama de lucru in pasi de 1 kHz.

"Emisia" era la 3-4 km distanta cu propriul camp de antene, daca aveai nevoie de putere marita exista linie telefonica dedicata, le comunicai frecventa si cam in 30 s aveai un "kilowat" acordat pe fx. Trebuia doar sa introduci stecherul manipulatorului in priza nr. x pe care ti-o comunica personalul de la emisie (erau 4 prize care prin linie telefonica asigurau telecomanda pentru 4 emitatoare).

Link spre comentariu
Acum 43 minute, antemir a spus:

Cine, cine ... ?
Eu am aflat de existenta acestui 'manipulator' in armata.
Era permis doar ca distractie in sala de clasa. Nu se permitea utilizarea lui in 'live'.

Am gasit printre hirtii schema propusa intial pentru bug, era cu un tub, o dubla trioda! Si are la sfirsit semnatura (numele si gradul) unui actual general in rezerva din arma transmisiunilor!

Am avut ocazia ca in anul 1983, cind s-a implinit o cifra rorunda de la infiintarea armei transmisiunilor, sa prind un examen de clasa unde s-a permis (singura data din ce am auzit) si prezenta militarilor in termen la examenul pentru clasa I. In mod normal, indiferent de arma, militarii in termen puteau accede pina la clasa a II-a! Si am luat-o. parca la 120 semne/min.

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Privind armata făcută de "terişti" amintirile pot fi frumoase...

Am auzit fragmente de amintiri ale unora care au fost la grăniceri.Cumplit!Îi rupeau în bătaie pe cei care încercau să treacă Dunărea!Motivul era că dacă erau prinşi pe sectorul alocat sau îi dădeau sârbii la retur şi se afla sectorul de trecere soldaţi puteau fi pedepsiţi aspru!

Am prins în Severin,prin 1976,o zvonistică cu 3 sau chiar 4 inşi care ar fi fost împuşcaţi pe Dunăre.Nu ştiu cât de reală era...

Tot din "auzite" se vorbea de oameni care au fost omorâţi cu căngile,din barcă,noaptea!Uneori cică nu-i loveau ci numai îi împingeau sub apă ca să se înece...

Dincolo,la Kladovo,există un cimitir cu români neidentificaţi (!)...Astea erau cadavrele care au fost găsite,că altfel...

Ce e trist că cei cu care am discutat erau foarte siguri că au acţionat corect,chiar dacă au făcut o droaie de atrocităţi!

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări