djvas Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Pentru ca @ionutz2013 cauta un kit de ceas si nu gaseste pe nicaieri.... am decis sa fac public un proiect mai vechi de al meu. Este vorba de un ceas cu 7 segmente FARA MULTIPLEXARE cu afisoare mari OPD-S23010LE-BW https://www.tme.eu/ro/katalog/?search=OPD-S23010LE-BW&s_field=accuracy&s_order=desc Proiectul de ceas a derivat dintr-o chestie mai complexa construita custom pentru un prieten. Este EXTREM de luminos, tin minte ca am facut unul pe verde si se facea lumina in camera ! Hex-ul este pentru PIC16F882 PCB-ul are cam 21 cm Si o varianta pe rosu construita recent ca ceas de scena pentru un cunoscut artist roman ceas7seg.pdf Ceas___.hex Link spre comentariu
Kreator Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Felicitari! Si eu vreau sa-mi fac un ceas cu afisaj 7 seg. mari. Recomand insa folosirea DS 3231/3232 sau DS1337C in loc de DS 1307 deoarece este mult mai precis, avand rezonatorul inclus. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 1 oră în urmă, djvas a spus: Pentru ca @ionutz2013 cauta un kit de ceas si nu gaseste pe nicaieri.... am decis sa fac public un proiect mai vechi de al meu. Este vorba de un ceas cu 7 segmente FARA MULTIPLEXARE cu afisoare mari OPD-S23010LE-BW https://www.tme.eu/ro/katalog/?search=OPD-S23010LE-BW&s_field=accuracy&s_order=desc Proiectul de ceas a derivat dintr-o chestie mai complexa construita custom pentru un prieten. Este EXTREM de luminos, tin minte ca am facut unul pe verde si se facea lumina in camera ! Hex-ul este pentru PIC16F882 PCB-ul are cam 21 cm Si o varianta pe rosu construita recent ca ceas de scena pentru un cunoscut artist roman ceas7seg.pdf 43 kB · 4 descărcări Ceas___.hex 10 kB · 2 descărcări Nu vreau sa imi rupa ochii vreau sa il fac sa se vada foarte slab afisajul. Din asta ma gandesc cum sa fac. Placa din el e busita folosesc doar afisajul asta pt ceas. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Cel mai simplu, pui peste afișaj o folie metalizată de genul celor de ambalat flori, se va reduce semnificativ iluminatul.Asta e o metodă ,,lo-tech,, de genul ,,nu-l forța dacă nu intră...ia un ciocan mai mare,,. Dacă vrei reducerea iluminatului pur electronic, poți mări valorile rezistorilor ce limitează curentul prin fiecare segment, până ajungi la iluminarea dorită. Pentru ceasul cu microcontroller, s-ar putea modifica ceva în schemă și soft, astfel încât afișajul să lumineze mai tare între ora 7 - 19 și mai slab între 19 - 7 . Sigur colegul @djvas ar putea găsi o soluție hard/soft... Ceva mai ,,smart,, ar fi o iluminare dependentă doar de lumina ambiantă. Adică ziua, când e soare puternic, iluminatul strălucește mai tare ca să fie vizibil.Noaptea se reduce foarte mult iluminatul, astfel încât să nu trebuiască să dormi cu ochelari de cal....iar când e innorat la fel. Dar totul depinde de schema ceasului....deci așteptăm info suplimentare despre ce soluție agreezi. Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Pe cablaj se vede inscriptionat PIC16F876,a existat si varianta cu acest pic? Link spre comentariu
djvas Postat Aprilie 2, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Acum 3 ore, nel65 a spus: Pe cablaj se vede inscriptionat PIC16F876,a existat si varianta cu acest pic? Nu, dar nu ma opreste nimeni sa compilez si pentru asta.... Da de ce? Ca e un model vechi si scump... @ionutz2013 Idee era ca putea gasi la mine un pcb eventual si componente,,,, doar sa le lipesti ! Crezi ca cineva isi poate da seama din poza aia cum ai putea face alt ceas ? Mie imi lasi impresia ca nu prea ai chef de lucru... Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 (editat) Acum 2 ore, djvas a spus: @ionutz2013 Idee era ca putea gasi la mine un pcb eventual si componente,,,, doar sa le lipesti ! Crezi ca cineva isi poate da seama din poza aia cum ai putea face alt ceas ? Mie imi lasi impresia ca nu prea ai chef de lucru... Ala l-am luat ca referinta ca si marime. Ce kit ai? Si cum pot gasi la tine? De unde ai scos aberatia asta ca nu am chef de lucru?? Editat Aprilie 2, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
cirip Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 (editat) Acum 3 ore, validae a spus: Ceva mai ,,smart,, ar fi o iluminare dependentă doar de lumina ambiantă. Va salut, Asa face ceasul construit de mine. Ajusteaza intensitatea afisoarelor in functie de lumina ambianta aplicand PWM pe intrarea de blanking a bufferelor de afisare. Ajustarea nu se face brusc, ci prin intermediul unui filtru digital care permite o tranzitie lenta de la o intensitate la alta. Ceasul afiseaza ora timp de 8 secunde, apoi timp de 2 secunde afiseaza temperatura transmisa prin radio de un termometru aflat afara si alimentat cu celula solara si 2 acumulatori NiMH. Ora se poate seta prin radio, desi exista prevazute si doua butoane pe cablaj penstru situatia in care interfata radio nu poate fi folosita. Cuartul a fost ajustat in asa fel incat eroarea de frecventa masurata ar duce la o abatere de maxim 6 secunde pe an. Nu apuca sa o ia la vale cu ora pentru ca trebuie sa il potrivesc de doua ori pe an la schimbarea orei. Mi s-a spus ca se putea sa-si ia ora de pe net. Asa este, dar nu asta a fost intentia proiectului. Digitii sunt de tip OPD-S2311SR inalti de 56.8mm. Foaia de catalog se gaseste pe net. Asa arata ceasul afisand ora. Asa arata ceasul afisand temperatura. Si schema in format pdf, in caz ca e cineva interesat. Ceas_Atmega.pdf In schema, R23 este fotorezistenta care sesizeaza nivelul luminos ambiant; se observa in centru intre cele doua grupuri de digiti. Iesirea din pinul 4 al procesorului duce la intrarea de blanking a buferului, pinul 13. Fotorezistenta se poate inlocui si cu o fotodioda. Multumesc pe aceasta cale colegului meu N.P., care m-a ajutat cu montarea pe panoul de lemn, decuparea, baituirea si tot ce a fost necesar dpdv al asamblarii mecanice. I-am facut cadou o placa pe care si-a asamblat-o si a pus-o in functiune. A trebuit sa fac niste ajustari in cod pentru ca eu am folosit in proiectul initial niste module HM-TRP pentru transmisia radio, iar el avea niste module Bluetooth prin sertar, pe care a trebuit sa le adaptez pentru comunicatia intre termometrul de afara si ceas. Editat Aprilie 2, 2023 de cirip Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Acum 2 ore, djvas a spus: Da de ce? Ca e un model vechi si scump... Am in stoc asa ceva si poate intereseaza si pe altii...pe mine ,sigur! Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Acum 2 ore, antemir a spus: Nu inteleg de ce a taiat cate 3 led-uri. Putea sa lase o fasie completa de 3 led x 7 pentru fiecare digit si muncea mai putin la lipituri. Cum ,,nu înțelegi de ce a tăiat câte trei leduri,, ? Atâtea leduri acoperă eficient un segment, așa cum l-a conceput el.Cum voiai să încapă în segment altfel ? Probabil te gândești că putea să lase câte un led ,,pe dinafară,, ca să nu taie banda din trei în trei leduri, dar ar fi fost o cârpeală făcută din lene, nu un lucru făcut cum trebuie... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum