Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare cablaj corodat in curent continuu

Postări Recomandate

• Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 16 ore, ionutz2013 a spus:

Asta e facut la cnc clar. Eu nu am acces la asa ceva si am auzit ca e foarte scump.

Acum 2 ore, ionutz2013 a spus:

Am facut in sfarsit un cablaj imprimat corodat in curent continu. Se poate vedea filmuletul aici: https://drive.google.com/file/d/1YLOHzENHTZtCh7pUqs56WpSR1KRwyBYr/view?usp=drivesdk 

Mai dureaza probabil putin pana se proceseaza video.

Acum 38 minute, ionutz2013 a spus:

Proasta sau buna ce mai conteaza? In final arata asa. Si functioneaza belea. Pana la urma s-a atins scopul final.

Mai bine te-ai lasa de pasiune, nu intelegi, nu vrei sa asculti de altii si te incapatanezi sa urmezi o cale gresita care nu duce nicaieri.

Link spre comentariu

La CNC marginile traseelor sînt neregulate și trase în sus iar traseele foarte subtiri risca sa zboare. 

Metoda foto este cea mai buna și nici nu-i foarte complicata. Nu degeaba industrial se folosește metoda foto. Tot foto sint realizare și integratele, măștile folosite la dopare.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sesebe a spus:

La CNC marginile traseelor sînt neregulate și trase în sus iar traseele foarte subtiri risca sa zboare. 

Metoda foto este cea mai buna și nici nu-i foarte complicata. Nu degeaba industrial se folosește metoda foto. Tot foto sint realizare și integratele, măștile folosite la dopare.

Pentru gauri cum se face sa iasa aliniate? Cele de la ci-uri. Daca fac un cablaj frumos sa fie pana la capat cu orice detaliu.

Link spre comentariu

Salut,

@ionutz2013 laudabila initiativa doar ca rezultatele nu sunt incurajatoare, ca sa zic asa...pentru PCB-uri facute acasa si subliniez asta pot sa-ti confirm, asa cum au facut-o si alti colegi de pe forum, ca nu exista alte metode de manufacturare decat metoda foto sau aceea a transferului de toner (la cald sau la rece) daca vrei sa ai rezultate comparabile cu un PCB facut in fabrica...asta in ce priveste desenul si acoperirea suprafetei de cupru...in ce priveste corodarea zonelor neprotejate, acele zone trebuie sa aiba un contact uniform si intim cu solutia de corodare...un electrod prins intr-un colt al PCB-ului nu asigura aceasta conditie, de unde si rezultatul experimentului tau.. acele pete de cupru, izolate din punct de vedere electric, din zonele neprotejate...rezultat care, din punct de vedere tehnic, nu este viabil

1 oră în urmă, ionutz2013 a spus:

Pentru gauri cum se face sa iasa aliniate? Cele de la ci-uri. Daca fac un cablaj frumos sa fie pana la capat cu orice detaliu.

...daca vei utiliza metoda foto sau a transferului de toner nu mai trebuie sa-ti faci griji pentru alinierea centrelor de gaurire pentru CI

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Danco a spus:

Salut,

@ionutz2013 laudabila initiativa doar ca rezultatele nu sunt incurajatoare, ca sa zic asa...pentru PCB-uri facute acasa si subliniez asta pot sa-ti confirm, asa cum au facut-o si alti colegi de pe forum, ca nu exista alte metode de manufacturare decat metoda foto sau aceea a transferului de toner (la cald sau la rece) daca vrei sa ai rezultate comparabile cu un PCB facut in fabrica...asta in ce priveste desenul si acoperirea suprafetei de cupru...in ce priveste corodarea zonelor neprotejate, acele zone trebuie sa aiba un contact uniform si intim cu solutia de corodare...un electrod prins intr-un colt al PCB-ului nu asigura aceasta conditie, de unde si rezultatul experimentului tau.. acele pete de cupru, izolate din punct de vedere electric, din zonele neprotejate...rezultat care, din punct de vedere tehnic, nu este viabil

...daca vei utiliza metoda foto sau a transferului de toner nu mai trebuie sa-ti faci griji pentru alinierea centrelor de gaurire pentru CI

Nu o sa ma apuc sa fac pcb-uri industriale. Fac doar ce am nevoie pentru diverse automatizari prin casa sau la masina etc. Indiferent ce metoda as face. Mi-ar placea sa iasa placile ca alea din fabrica si toate piesele aliniate una langa alta, centrate frumos pe placa, ci-urile la fel. Ce am facut eu cu acel cablaj cu curentul a fost un experiment. Dar vad ca lumea imi sare in cap de parca cine stie ce as fi facut. Daca puneam poza asta fara sa zic ce metoda am folosit. Sa o pun pur si simplu si sa scriu un titlu banal de genul 'cablaj realizat de mine reprezentand amplif operational stereo bla bla bla, nu ar fi comentat nimeni aiurea. Ar fi crezut ca am facut prin metoda clasica folosita de toata lumea care face cablaje acasa fara scule profesionale, metoda foto, transfer de toner etc. 

20230403_074100.jpg

Link spre comentariu

Mai omule, eu sunt sarmar, nu electronist si nici nu am sute de cablaje facute la activ. Totusi o cuva cu niste clorura, eventual un soft free pe pc si o hartie de revista scoasa la imprimanta laser nu sunt scule profesionale si te scutesc de tot felul de improvizatii, timp pierdut si in plus cablajul iese cum trebuie, Dar daca dimneata esti multumit de metoda descoperita si  incantat cum iti ies proiectele, da-i inainte. Nu are nimeni nici o treaba cu tine.

Succes!

Link spre comentariu
Acum 1 minut, AlpHs00 a spus:

Mai omule, eu sunt sarmar, nu electronist si nici nu am sute de cablaje facute la activ. Totusi o cuva cu niste clorura, eventual un soft free pe pc si o hartie de revista scoasa la imprimanta laser nu sunt scule profesionale si te scutesc de tot felul de improvizatii, timp pierdut si in plus cablajul iese cum trebuie, Dar daca dimneata esti multumit de metoda descoperita si  incantat cum iti ies proiectele, da-i inainte. Nu are nimeni nici o treaba cu tine.

Succes!

Am mai zis odata. Nu promovez nicio metoda. Pur si simplu am avut nevoie de acel cablaj sa il fac repede sa il pun la masina sa il am facut pana de paste. Pt alte viitoare cablaje o sa folosesc ca si pana acum perforedboard sau clorura. Metode foto etc depinde ce dimensiuni vor avea si cat de complexe vor fi ce voi mai face. Ca timp nu mi-a luat mai mult de o ora tot ce am facut in acel video. Sper ca m-am facut cat se poate de clar pe intelesul tuturor. 

Link spre comentariu
Citat

Nu o sa ma apuc sa fac pcb-uri industriale. Fac doar ce am nevoie pentru diverse automatizari prin casa sau la masina etc. Indiferent ce metoda as face. Mi-ar placea sa iasa placile ca alea din fabrica si toate piesele aliniate una langa alta, centrate frumos pe placa, ci-urile la fel. Ce am facut eu cu acel cablaj cu curentul a fost un experiment. Dar vad ca lumea imi sare in cap de parca cine stie ce as fi facut. Daca puneam poza asta fara sa zic ce metoda am folosit. Sa o pun pur si simplu si sa scriu un titlu banal de genul 'cablaj realizat de mine reprezentand amplif operational stereo bla bla bla, nu ar fi comentat nimeni aiurea. Ar fi crezut ca am facut prin metoda clasica folosita de toata lumea care face cablaje acasa fara scule profesionale, metoda foto, transfer de toner etc. 

Salut,

nu ti-am zis nimic de rau sau "ti-am sarit in cap" si nici nu am comentat aiurea...doar mi-am dat cu parerea despre ce ai facut cu acel cablaj...un experiment.

Si mi-am exprimat opinia in concordanta cu experienta mea si te asigur ca diavolul se ascunde-n amanunte...

...un cablaj bine facut, executat cu acuratete si precizie, te aduce foarte aproape de reusita proiectelor tale.

Departe de mine gandul sa rad de tine sau sa fiu zeflemitor...daca pot ajuta atunci o fac la modul serios...daca te-ai simtit jignit prin  ceea ce am scris te rog sa ma scuzi...in rest, numai de bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări