sesebe Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 (editat) Metoda foto este sfinta. Odată ce te-ai obișnuit cu ea nu mai poți folosi altceva cind vezi ce prost iese fata de metoda foto. Cablaj făcut prin metoda foto: Editat Aprilie 1, 2023 de sesebe Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 1, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Acum 37 minute, sesebe a spus: Metoda foto este sfinta. Odată ce te-ai obișnuit cu ea nu mai poți folosi altceva cind vezi ce prost iese fata de metoda foto. Cablaj făcut prin metoda foto: Asta e facut la cnc clar. Eu nu am acces la asa ceva si am auzit ca e foarte scump. Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Metoda curentului nu e buna, dupa cum se vede in poza. Metoda cu fotografia da cele mai bune rezultate, dar ai nevoie de oarece scule. Eu am folosit, la inceput, metoda cu tragatorul si smoala. Traseele erau destul de groase, dar cum nu lucram cu C.I., unde pasul era de 2,5 mm, treaba mergea. Apoi am adoptat metoda cu acul de seringa si smoala. Mai târziua am folosit sacâz dizolvat in alcool etilic sau izopropilic, in care, asa cum zicea si @Marele Savant, puneam câteva picaturi de pasta de pix. Am folosit si Rotring de 0,5 si 0,7, era mai comod de folosit. Am trecut traseu chiar printre piciorusele C.I.! Am facut placi dublu placat, cu treceri metalizate, e drept, foarte laborioasa treaba. La corodat am folosit strict clorura ferica!!! Puneam placa pe suprafata lichidului, cu fata in jos si, in 15 minute, era corodata. Acum am folosit carioca permanent, Faber Castell. Acum 18 minute, ionutz2013 a spus: Asta e facut la cnc clar Nu, se traseaza desenul cu un program dedicat, se scoate pe folie transparenta. Folia se pune peste placa de cupru cu fotorezist pe ea, se expune la UV, se developeaza, cred prin spalare cu apa, apoi se corodeaza. CNC - ul nu are nici o legatura. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 1, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Acum 6 minute, icar a spus: Metoda curentului nu e buna, dupa cum se vede in poza. Ce am facut acolo am folosit un fel de marker cu vopsea. Nu stiu cat de buna e pt clorura ferica( nu detin clorura) am ales medoda asta din lipsa de scule, solutie de corodat, vopsele etc..dar dupa ce am finalizat am uitat ca trebuia desenat invers si ca pot face montajul doar daca montez ci pe partea cu traseele cea ce nu ma incanta. Sau pot pune un ci smd. Nu am mai facut cablaje de peste 17 ani. Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 (editat) Clorura nu e agresiva, merge orice marker cu vopsea mai de doamne ajuta, nu ai nevoie de vopsele speciale. Repet, clorura se gaseste foarte usor in comert si nici nu e prea scumpa. Industrial, astia de la jlcpcb tot metoda foto folosesc. Editat Aprilie 1, 2023 de AlpHs00 Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 2, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Pentru metoda foto imi trebui imprimanta, solutie uv. Am vazut pe net cum faceau unii prin metoda asta. Dar nu ma pricep la partea de scalare, sa printez desenul la scala 1/1. As face multe cablaje cu metoda foto. Ce fel de solutie uv se foloseste? Astia nu prea zic si ce folosesc, denumirile solutiilor. In afara de clorura ferica care o stiu. Link spre comentariu
icar Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Se gasesc, pe la magazinele de electronice, kit-uri pentru prelucrat placi cu circuite imprimate. Se gasesc placi gata acoperite cu fotorezist, solutii de developare. Pana la urma, cu putina indemânare poti desena circuitul, cu tus, pe folie transparenta, dar si scalarea, pâna la urma, se piate invata. Problema si atentia e doar la manipularea lampilor UV. Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Metoda corodarii in curent continuu pare prea agresiva ,dificil de controlat pt a nu avea rezultate ca in foto. Eu am inceput cu oja si clorura ferica. Implica multa rabdare si bibileala iar traseele nu aratau perfect fiind facute cu mana libera cu pensula de la sticluta ojei. Cu muulta rabdare mai corectam,retusam pana la varianta acceptabila. Acum de cand am descoperit Eagle am trecut la metoda imprimantei. Unde nu sunt multumit (pad-uri mai mari) corectez cu marker si corodez tot cu clorura ferica. Clorura este ieftina,usor de gasit ,nu e periculoasa pt piele-poate doar pt instalatiile casnice,reactia chimica nu emite gaze si actioneaza relativ repede mai ales daca cablajul se pune cu fata in jos si eventual se incalzeste putin solutia. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 2, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2023 (editat) Acum 17 minute, Costa a spus: Metoda corodarii in curent continuu pare prea agresiva ,dificil de controlat pt a nu avea rezultate ca in foto. Eu am inceput cu oja si clorura ferica. Implica multa rabdare si bibileala iar traseele nu aratau perfect fiind facute cu mana libera cu pensula de la sticluta ojei. Cu muulta rabdare mai corectam,retusam pana la varianta acceptabila. Acum de cand am descoperit Eagle am trecut la metoda imprimantei. Unde nu sunt multumit (pad-uri mai mari) corectez cu marker si corodez tot cu clorura ferica. Clorura este ieftina,usor de gasit ,nu e periculoasa pt piele-poate doar pt instalatiile casnice,reactia chimica nu emite gaze si actioneaza relativ repede mai ales daca cablajul se pune cu fata in jos si eventual se incalzeste putin solutia. Cred ca stiu ce s-a intamplat. M-am grabit sa bag la corodat si cred ca nu se intarise suficient acea vopsea. Am facut altul aseara si l-am lasat peste noapte sa se intareasca 100% azi o sa incerc sa vad ce iese. Am corodat sute de cablaje cu clorura ferica. Stiu cum lucreaza. Dar nu prea am cand sa ajung la magazine unde as gasi. Sambata duminica sunt inchise iar in timpu sapt cand scam eu de la munca sunt tot inchise. O sa caut prrin mediu online sa vad de unde imi iau niste clorura. Momentan asta e. Editat Aprilie 2, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Acum 15 ore, AlpHs00 a spus: pt a indeparta hartia de pe cablaj dau cu un spray degresant pe baza de soda caustica Te referi la solutii de curatare de genul Triumf, Forte sau altele similare? Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 (editat) Despre alea este vorba. Merge orice produs de curatare mai agresiv pe baza de hidroxid de sodiu (NaOH) sau hidroxid de potasiu (KOH). Editat Aprilie 2, 2023 de AlpHs00 Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 2, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Am facut in sfarsit un cablaj imprimat corodat in curent continu. Se poate vedea filmuletul aici: https://drive.google.com/file/d/1YLOHzENHTZtCh7pUqs56WpSR1KRwyBYr/view?usp=drivesdk Mai dureaza probabil putin pana se proceseaza video. Link spre comentariu
PavelR Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 acum ca am vazut clipul am inteles ca metoda e proasta si nu gasesc nici un motiv pentru care ar fi utilizata de cineva ... din cauza contactului electric intr-un singur punct electroliza nu produce o corodare uniforma si ramane mozaicul ala de cupru . Nu vad de ce ar folosi cineva asta in loc de un cablaj de test de tip stripboard sau veroboard . Sau clorura ferica... Link spre comentariu
AlpHs00 Postat Aprilie 2, 2023 Partajează Postat Aprilie 2, 2023 Cateodata cand nu ai ce face, te scarpini in urechea stanga cu mana dreapta. Omul a zis ca a apelat la aceasta metoda pt. ca nu detine clorura ferica si in plus nevasta-sa nu suporta mirosul de clorura. Pt. alte persoane in situatia lui poate li se potriveste aceasta metoda de corodat. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 2, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 2, 2023 1 oră în urmă, PavelR a spus: acum ca am vazut clipul am inteles ca metoda e proasta si nu gasesc nici un motiv pentru care ar fi utilizata de cineva ... din cauza contactului electric intr-un singur punct electroliza nu produce o corodare uniforma si ramane mozaicul ala de cupru . Nu vad de ce ar folosi cineva asta in loc de un cablaj de test de tip stripboard sau veroboard . Sau clorura ferica... Proasta sau buna ce mai conteaza? In final arata asa. Si functioneaza belea. Pana la urma s-a atins scopul final. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum