Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Realizare cablaj corodat in curent continuu

Postări Recomandate

Cablaj facut complet la mana......fara calculator, fara copiator, fara toner si fara nimic....corodat cu clorura feerica incalzita la 65-70 grade. Cum se facea odata pe vremuri....analog,nimic digital.

Cablajul reprezinta noua sursa a osciloscopului romanesc E0102. Dupa ce se planteaza piesele si se va face proba de functionare va primi un strat fin de lac dat cu aerograful.

IMG-0175.jpg

Editat de mac01
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@AlpHs00 

Multumesc!

@sesebe

Multumesc.

Da, a durat ceva timp, dar nu m-am grabit. L-am facut incet...azi o ora, altadata doua ore si tot asa....cate un pic in timpul liber. Cand eram mai tanar ieseau mult mai bine,  dar acum ochii nu mai sunt ca la 20 de ani. 

O sa pun poze si cand va fi plantat, dar la timpul potrivit si pe topicul respectiv.

Link spre comentariu
Acum 15 ore, mac01 a spus:

Cablaj facut complet la mana......fara calculator, fara copiator, fara toner si fara nimic....corodat cu clorura feerica incalzita la 65-70 grade. Cum se facea odata pe vremuri....analog,nimic digital.

Cablajul reprezinta noua sursa a osciloscopului romanesc E0102. Dupa ce se planteaza piesele si se va face proba de functionare va primi un strat fin de lac dat cu aerograful.

IMG-0175.jpg

Nu stiu cum l-ai facut. Mie nu mi-a iesit niciodata la mana asa ceva. Nu prea sunt talentat la desen sa zic asa. Iar la gauri nici atat. Cel mai reusit cablaj din toata existenta mea a fost cel de la o statie de amplificare cu finali 2n3055. Aveam deja cablajul desenat pe un caiet si m-am chinuit mult sa il transfer sa iasa ca in desen. Clorura ferica nu am incalzit-o niciodata. Corodam cu ea la temperatura camerei. Si agitam mereu tava sa se corodeze mai rapid.

Link spre comentariu

Păi să nu crezi că l-a desenat cu mâna liberă, a punctat găurile, apoi a trasat cu rigla liniile drepte.Dacă greşeşti şi ,,întinează,, vopseaua, cureţi cu o lamă de ras, etc.Am făcut şi cablaje desenate direct cu mâna (făfă riglă) şi tot au ieşit mai prezentabile decât cele pe cre le-ai arătat, dar cele mai bune au fost cu transfer de toner.Am imprimat cablajul pe o foaie de revistă lucioasă şi l-am transferat pe o plăcuţă bine şlefuită cu şmirghel fin şi spălată temeinic, prin călcare cu fierul.Apoi lăsat la înmuiat în apă caldă şi îndepărtată hârtia, iese ca de fabrică....

De mulţi ani am renunţat complet la corodare, fac direct şi definitiv pe Perfoboard.Ai avantajul că poţi modifica ulterior uşor dacă greşeşti ceva, faci traseele cât de groase vrei, ai găurile deja date....

Link spre comentariu
Acum 3 ore, validae a spus:

Păi să nu crezi că l-a desenat cu mâna liberă, a punctat găurile, apoi a trasat cu rigla liniile drepte.Dacă greşeşti şi ,,întinează,, vopseaua, cureţi cu o lamă de ras, etc.Am făcut şi cablaje desenate direct cu mâna (făfă riglă) şi tot au ieşit mai prezentabile decât cele pe cre le-ai arătat, dar cele mai bune au fost cu transfer de toner.Am imprimat cablajul pe o foaie de revistă lucioasă şi l-am transferat pe o plăcuţă bine şlefuită cu şmirghel fin şi spălată temeinic, prin călcare cu fierul.Apoi lăsat la înmuiat în apă caldă şi îndepărtată hârtia, iese ca de fabrică....

De mulţi ani am renunţat complet la corodare, fac direct şi definitiv pe Perfoboard.Ai avantajul că poţi modifica ulterior uşor dacă greşeşti ceva, faci traseele cât de groase vrei, ai găurile deja date....

Pai si eu fac cu perfoboard. E si rapid sj eficient. Cablajul ala din poza l-am facut si in graba pe repede inainte ( dupa o pauza de vreo 23 ani de cand nu am mai facut cablaje)ca sa il pun la masina. Am facut altele mai frumoase ca ala pe vremea cand corodam dar nu mai am niciunul din perioada aia de demult. Dar am observat ca perfoboardul e cam sensibil. Am facut acel amplif cu perfoboard iar recent l-am trantit accidental si nu maj functiona un canal. Uncepuse sa se incinga si bazaia. Sarise un pad de la una din rezistentele de 1R si facea scurt emiter cu colector la un final. In fine am rezolvat acea problema. Vreau sa incerc si asta cu transferul sa vad cum imi ies cablajele. Am gasit clorura ferica la un vecin care face si el cablaje si le pot coroda la el. Dar asta cand mai am nevoie de ceva mai sofisticat gen montaje cu smd-uri etc.

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu

Acum 2 minute, ionutz2013 a spus:

Vreau sa incerc si asta cu transferul sa vad cum imi ies cablajele. Am gasit clorura ferica la un vecin care face si el cablaje si le pot coroda la el. Dar asta cand mai am nevoie de ceva mai sofisticat gen montaje cu smd-uri etc.

Pentru inceput recomand transferul la cald , cu fierul de calcat

Trebuie sa opriti aburii din fierul de calcat , sa presati putin cu fierul pe foaie si sa miscati fierul in timp ce presati foaia pe cablaj (fara sa miscati foaia de pe cablaj) . Faceti asta pana cand din orice directie incercati sa desprindeti foaia ea sa fie lipita (daca se simte ca e lipita nu trageti de ea) . Cand e complet lipita foaia de cablaj il puneti sub jetul de apa rece pana se inmoaie hartia si cand e saturata frecati cu degetul usor pana se desprinde toata hartia .

Metoda cu acetona mie nu mi-a mers asa usor

Succes!

Link spre comentariu
Acum 28 minute, PavelR a spus:

Pentru inceput recomand transferul la cald , cu fierul de calcat

Trebuie sa opriti aburii din fierul de calcat , sa presati putin cu fierul pe foaie si sa miscati fierul in timp ce presati foaia pe cablaj (fara sa miscati foaia de pe cablaj) . Faceti asta pana cand din orice directie incercati sa desprindeti foaia ea sa fie lipita (daca se simte ca e lipita nu trageti de ea) . Cand e complet lipita foaia de cablaj il puneti sub jetul de apa rece pana se inmoaie hartia si cand e saturata frecati cu degetul usor pana se desprinde toata hartia .

Metoda cu acetona mie nu mi-a mers asa usor

Succes!

Bun de incercat. Merge cu hartie din top de imprimanta? O sa imi scot la un centru cateva cablaje sa ma joc cu ele.

Link spre comentariu

nu ! trebuie sa fie o hartie lucioasa de revista si destul de subtire ( adica paginile , nu coperta revistei) . Hartia poate avea orice fel de scris sau imagine pe ea , atata timp cat e lucioasa nu se transfera decat tonerul imprimat pe cablaj . Sau puteti sa cumparati folie press & peel . Imprimanta trebuie sa fie laser , de preferat sa fie personala , cei de la centre de printare cred ca fac economie la toner si s-ar putea sa iasa mai prost transferul

daca mergeti la un centru sa le dati dvs foaia pe care sa printeze , ca altfel o sa o faca pe o hartie obisnuita , ceea ce e inutil

Link spre comentariu
Acum 2 ore, PavelR a spus:

nu ! trebuie sa fie o hartie lucioasa de revista si destul de subtire ( adica paginile , nu coperta revistei) . Hartia poate avea orice fel de scris sau imagine pe ea , atata timp cat e lucioasa nu se transfera decat tonerul imprimat pe cablaj . Sau puteti sa cumparati folie press & peel . Imprimanta trebuie sa fie laser , de preferat sa fie personala , cei de la centre de printare cred ca fac economie la toner si s-ar putea sa iasa mai prost transferul

daca mergeti la un centru sa le dati dvs foaia pe care sa printeze , ca altfel o sa o faca pe o hartie obisnuita , ceea ce e inutil

Pot sa le fac la servici ca am 3 copiatoare mari acolo si am acces la ele sa fac cum doresc. Practic tre sa folosesc hartie identica cu cea pe care se fac fotografii? Hartia aia lucioasa de la poze. Sau altfel de hartie?

Link spre comentariu
Acum 19 minute, antemir a spus:

Ce-ti mai place sa te complici.
S-a spus clar mai sus: pagini din revistele color, lucioase din orice chiosc de ziare.
Nu conteaza daca sunt cu poze sau scris. Doar sa nu fie complet neagra, ca sa vezi ce ai listat si sa poti sa centrezi pe cablaj.

Pai si printez cablaju peste poze sau ce mai scrie acolo?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări