Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuner 3220 - "fuge" de pe frecventa


Kreator

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am doua tunere 3220 perfect functionale dar amandoua  "fug" de pe frecventa stabilita pana se incalzesc, dupa aceea totul e ok (adica nu raman pe frecventa stabilita inainte de oprire). 

Oare cum pot remedia acesta problema?

Atasez schema acestui tuner.

Multumesc!!!

Tuner 3220_3.pdf

Editat de Kreator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sla

    6

  • Kreator

    6

  • validae

    2

  • alecu

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Eu aş începe prin verificarea tensiunii date de stabilizatorul parametric cu T801, să nu cumva să varieze cu încălzirea diodei Zenner.Dacă tensiunea de alimentare stabilizată nu variază semnificativ afectând capcitatea diodelor varicap, poate chiar diodele varicap sunt cauza...

Din pacate schema e cam greu lizibilă pe ecranul meu, fiind fotocopiată de pe o altă  copie probabil....

Link spre comentariu

Multumesc @validae!!! 

Ok! Am sa verific.

Tensiunea de varicap este data de CI 723, trece apoi printr-un 741 "comandat" de CAF (cred) si apoi ajunge la selector. N-am reusit sa inteleg cum functioneaza partea formata din T601 si T602...

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Aparatul se manifesta la fel indiferent daca tasta MUTING/CAF este apasata sau nu?

Cred ca este o boala a acestor aparate. Inainte de '89 un prieten avea turnul fabricat de Electronica si am incercat sa-i rezolv problema asta, nu mai tin minte cat daca am reusit mare lucru, oricum a vandut aparatul dupa putin timp.

 

 

Editat de sla
Link spre comentariu
Acum 3 ore, Kreator a spus:

 

Am doua tunere 3220 perfect functionale dar amandoua  "fug" de pe frecventa stabilita pana se incalzesc, dupa aceea totul e ok (adica nu raman pe frecventa stabilita 

 

In apropierea integratului de frecventa intermediara, CI201, exista 3 puncte de masura: M202=iesire referință, M203=masă si M204= CAF. In perioada în care aparatul se încălzește și fuge frecventa, până nu se stabilizează, masurati tensiunea în 202 si 204 ( fata de masa), să vedeți dacă si cum se modifica.

Prin deconectarea funcției CAF se verifica dacă fuga frecvenței este cauzată de CAF sau de modificarea tensiunii din alte cauze ( tensiune nestabilizata bine de 723 sau corecția necorespunzătoare realizată de 741). 

Nu cred ca problema e la Varicap, cum ziceam, este o boala a acestor aparate.

Ar fi buna si măsurarea tensiunii stabilizate de 723, cea care alimentează 741 la pin 7, să se vadă dacă este stabilă.

Editat de sla
Link spre comentariu

Buna ziua,

Revin cu masuratori

1. Tuner "rece"

- U iesire 723 = 17.64 V

- Uvar = 12.38 V

- UM202 = 5.98V

- UM204 = 6.68V

2. Tuner "cald, fara CAF

- U iesire 723 = 17.69 V

- Uvar = 12.49 V

- UM202 = 6.02V

- UM204 = 5.76V

3. Tuner "cald, cu CAF

- U iesire 723 = 17.69 V

- Uvar = 12.50 V

- UM202 = 6.02V

- UM204 = 6.02V

 

Link spre comentariu

Înainte de a comenta rezultatele, intrebare:

măsurătorile în varianta rece s-au făcut cu sau fara CAF, respectiv dacă la pornire s-a fixat pe un post puternic si s-a lăsat potentiometrul de acord in aceeași poziție?

Bănuiesc că proba la cald cu CAF s-a facut cu aparatul cald, după proba anterioară ( fără CAF), când deja postul era pierdut iar CAF-ul nu a reușit sa-l tragă inapoi. 

Dacă s-a procedat asa, ar fi interesant sa se măsoare la rece si cald cu butonul de CAF apăsat.

Link spre comentariu

Buna seara,

Multumesc @sla pt implicare si interes.

Masuratorile de la pct 1 s-au facut la rece fara CAF

Pun acum masuratori facute la rece cu CAF

4. Tuner "rece", cu CAF

- U iesire 723 = 17.69 V

- Uvar = 12.40 V

- UM202 = 5.96V

- UM204 = 6.02V

 

"Bănuiesc că proba la cald cu CAF s-a facut cu aparatul cald, după proba anterioară ( fără CAF), când deja postul era pierdut iar CAF-ul nu a reușit sa-l tragă inapoi. "

 

La pornirea "la rece" acordul era "langa" post, iar dupa ce s-a incalzit s-a acorda la fix pe post. Daca e nevoie refac masuratorile acord bun pe post "la rece" si pierderea acordului la cald.

L,E,

Integratul 3189 se incalzeste binisor in timpul functionarii la ambele tunere.

Editat de Kreator
Link spre comentariu
Acum 7 minute, Kreator a spus:

Buna seara,

Multumesc @sla pt implicare si interes.

Masuratorile de la pct 1 s-au facut la rece fara CAF

Pun acum masuratori facute la rece cu CAF

4. Tuner "rece", cu CAF

- U iesire 723 = 17.69 V

- Uvar = 12.40 V

- UM202 = 5.96V

- UM204 = 6.02V

Cu CAF-ul actionat ( la rece) frecventa a fugit la fel de rapid ca si fără acesta? 

Era interesant să masurati  la rece/ cald cu CAF, sa comparăm în aceleași condiții, pe același post. 

O sa studiez mâine mai bine schema, să văd cum traduce operationalul semnalul de CAF, cum este aplicat si cum acționează operationalul ca să mențină tensiunea la iesire constantă, cum functioneaza circuitul cu cele două tranzistoare, etc. 

Deocamdată văd că tensiunea stabilizată de 723 a variat cu 0.05V de la rece la cald fără CAF iar Uvar a variat cu 0.11V, ceea ce e suficient să fugă postul. 

Link spre comentariu

@alecu   Încearcă să pui toate frazele într-o singură postare, nu mai face postări succesive, va părea că monologhezi de unul singur și evită prescurtările aiurea ( se dă extern o V ptr. CAF), că nu ești taxat la cuvânt...

Am unit eu cele două postări de câte o propoziție.

Link spre comentariu

Nu stiu daca gresesc, dar din masuratori vad ca pentru varianta cu CAF aveti Uvar=12.38V la rece si 12,4V la cald, adica o diferenta de numai 0.02V. Corect?

Daca dupa ce s-a incalzit aparatul si reglati toate posturile fara caf, apoi treceti pe CAF si lasati asa, posturile raman stabile. La o noua pornire, cat aparatul e rece, din fraza de mai sus inteleg ca postul va fi doar putin decalat/deranjat si el va reveni pe pozitia corecta si stabila cand se incalzeste. Daca este asa, cred ca asta e, nu stiu daca se poate inbunatati situatia.

Schema agreata de producator mi se pare ciudata si nu-mi dau seama care este partea care genereaza variatia tensiunii la iesire functie de incalzire. De fapt, tensiunea ar trebui sa varieze in jurul valorii initiale in cazul in care frecventa OL ar varia din cauza temperaturii ( care ar afecta capacitatea diodei Varicap sau a altor componente care determina frecventa de oscilatie a OL), astfel incat sa se revina pe frecventa postului. Acest lucru ar trebui sa se intample doar cand CAF este apasat ( comun cu MUTING in actiune).

Placa TENSIUNE VARICAP, cum am mai zis, are un stabilizator 723 care e alimentat probabil la veo 30V ( in schema nu scrie nicio tensiune) si scoate o tensiune stabilizata de 17.69V ( masurata de Dvs). Aceasta tensiune alimenteaza operationalul A741 care este pe post de amplificator neinversor. Intrarea in amplificator este pe pin 3 (IN+) si vine de la CAF iar amplificarea este data de raportul rezistentelor de la iesire ( divizorul R611, 612 si 613) +1, daca cursorul e pe mijloc amplificarea ar fi 2.

In cazul in care nu este actionat butonul CAF ar trebui ca la pin 3 sa existe o tensiune fixa indiferent de tensiunea de CAF data de integratul FI. Doar la actionarea butonului de CAF ar trebui sa se modifice tensiunea de la intrare (respectiv iesire) in sensul de a readuce postul pe receptie optima.

In schema avem asa la pinii modulului:

pin1= tensiunea de referinta FI=6V (masurat la M202= 5.98...6.02V)

pin2=masa

pin3=tensiunea CAF ( masurat M204=5.76...6.02... 6.68)

pin4=comanda baza T602 (vine din colectorul T101, tranzistor care este comandat de butonul CAF, CAF actionat inseamna baza la masa, T101 blocat, baza T602 polarizata, T602 deschis)

pin5=Uvar ( masurat= 12.38...12.4...12.49...12.5)

pin6=comanda baza T601 ( vine de la butonul UUS1), tranzistor blocat daca e apasat UUS1, oricare alta gama actionata tranzistor deschis

Eu inteleg asa ( nu stiu daca are cineva chef sa analizeze mai bine schema si sa vada/inteleaga altfel):

Intre tensiunea de CAF si cea de referinta ( pin 3 si 1) exista diode punctiforme de germaniu D601 si 2 pe care pica 0.2V, acestea limiteaza la maxim +/-0.2V plaja de variatie a tensiunii de la intrarea operationalului (in jurul tensiunii de referinta de 6V). Tensiunea de CAF la pin 3 exista tot timpul, indiferent de pozitia butonului CAF, doar ca efectul ei la intrarea operationalului poate fi anulat prin deschiderea lui T601 sau 602.

Aici intervin doua chestii pe care eu nu le inteleg:

1. deschiderea lui T602 care ar trebui sa anuleze CAF este comndata de T101 blocat, respectiv baza la masa ( cum este in schema), adica exact invers (buton apasat).

2. ce treaba are butonul UUS1 cu T601, respectiv blocarea CAF

Posibil sa gresesc, eu asa am inteles schema, nu stiu cati au avut chef si rabdare sa citeasca tot sau sa analizeze schema.

In concluzie, e greu de stabilit "vinovatul" pentru manifestarea suparatoare la pornirea aparatului.

Daca cineva are alte pareri, daca a studiat sau a rezolvat astfel de cazuri ( eu cred ca aproape toate aparatele de acest tip au aceasta problema), poate va ajuta cu sfaturi. Eu nu mai tin minte ce si cum am facut in urma cu cca 35 de ani...

 

Editat de sla
Link spre comentariu

Asa fac aparatele astea...le lasi sa se incalzeasca,reglezi postul cu CAF apasat si merge o perioada buna de timp.vrei sa inventezi apa calda ?

 

Link spre comentariu

Va multumesc d-le @sla pentru rabdarea, analiza si informatiile oferite, si nu in ultimul rand pt rabdarea avuta!!!

Imi sunt de mare ajutor deoarece mi-ati oferit un punct de plecare.

 

Acum 2 ore, sla a spus:

Nu stiu daca gresesc, dar din masuratori vad ca pentru varianta cu CAF aveti Uvar=12.38V la rece si 12,4V la cald, adica o diferenta de numai 0.02V. Corect?

Asa am masurat initial, dar voi reface aceste masuratori dupa "racirea" completa a aparatului. 

 

Acum 2 ore, sla a spus:

Daca dupa ce s-a incalzit aparatul si reglati toate posturile fara caf, apoi treceti pe CAF si lasati asa, posturile raman stabile. La o noua pornire, cat aparatul e rece, din fraza de mai sus inteleg ca postul va fi doar putin decalat/deranjat si el va reveni pe pozitia corecta si stabila cand se incalzeste. Daca este asa, cred ca asta e, nu stiu daca se poate inbunatati situatia.

Da, eu asa fac, las sa se "incalzeasca" si reglez posturile fara CAF, apoi posturile raman stabile atat cu CAF cat si fara. Dar la pornirea ulterioara "la rece" posturile sunt pierdute atat cu CAF cat si fara.

 

Acum 2 ore, sla a spus:

Schema agreata de producator mi se pare ciudata si nu-mi dau seama care este partea care genereaza variatia tensiunii la iesire functie de incalzire. De fapt, tensiunea ar trebui sa varieze in jurul valorii initiale in cazul in care frecventa OL ar varia din cauza temperaturii ( care ar afecta capacitatea diodei Varicap sau a altor componente care determina frecventa de oscilatie a OL), astfel incat sa se revina pe frecventa postului. Acest lucru ar trebui sa se intample doar cand CAF este apasat ( comun cu MUTING in actiune).

Avand in vedere ca fuga de pe frecventa se manifesta atat cu capacul pus cat si fara, si dupa cum am spus bM3189 se incalzeste binisor, eu suspectez ca acest IC este vinovat. Cea mai mare variatie o are U204 de la 6,68V la 5,76 - 6.02V. Voi incerca inlocuirea C208=10uF si masurarea curentului tras de acest IC.

Cand am intrat in posesia lui tunerul era nefunctional si fugea necontrolat de pe frecventa, am gasit in scurt C210 = 10nf si am inlocuit C902 care avea pierderi. As inlocui si bM3189, dar n-am unul nou...

Dupa cum am mai spus am doua tunere care se comporta identic la pornire (si care ulterior merg foarte bine, avand un sunet foarte placut).

 

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări