Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Studiu consum modul actuator electrovalve cu puteri diferite 12W si 22W

Calin21

Postări Recomandate

Am un modul electronic folosit pe post de actuator pentru o electrovalva. Modulul este alimentat de baterii 2 x 1.5V, Lithium 2900 mAh. Modulul contine si un microcontroler si un circuit booster ce ridica tensiunea la 12V, se incarca un condensator de 4700 uF, 16V, iar la comanda de pe microcontroller se descarca acel condensator pe bobina electrovalvei. Vreau sa studiez consumul  si influenta asupra duratei de viata a bateriilor in doua cazuri diferite: Utilizare elv cu bobina 12V 12W si alta elv cu bobina 12V 22W.

Dupa logica ar fi normal ca bobina de 22W sa consume mai mult, curentul absorbit fiind mai mare, dar cineva mi-a spus ca consumul va fi acelasi in ambele cazuri deoarece energia inmagazinata si descarcata de pe condensator este aceeasi. 

Va rog sa ma ajutati sa rezolv aceasta dilema. Recunosc ca nu am chiar asa multa experienta in domeniu, dar ma straduiesc sa invat cat mai mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

2

• Calin21

2

• QQme

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

A spus bine acela, consumul invertorului va fi acelaşi, fiindcă el doar încarcă un condensator cu aceeaşi capacitate.Diferenţa e doar după condensator, în sensul că acel condenstor se va descărca mai repede pe o sarcină cu rezistenţa mai mică, iar curentul tras din condensator va fi mi mare.Dar când încarci condensatorul, invertorul va absorbi acelaşi curent, având aceeaşi sarcină...

Presupunem că tu faci să zicem 10 acţionări pentru două valve cu putere diferită.

Acţionezi de 10 ori valva de 12W, apoi acţionezi de 10 ori valva de 22W.Consumul invertorului va fi egal pentru ambele cazuri, iar bateriile nu vor fi solicitate maai mult pentru testarea valvei de 22W.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.

Chiar acum ma pregateam sa monitorizez consumul de la baterii, sa vad diferentele in cele 2 cazuri. Daca e asa, e o chestiune interesanta, sa ai acelasi consum de la baterii pentru puteri diferite ale consumatorului final.

Link spre comentariu

Ţi se pare ciudat fiindcă nu înţelegi principiul de funcţionare.O diferenţă ar putea exista doar în cazul în care condensatorul nu e descărcat complet (la zero Volţi) de către valva de 12W iar cea de 22W ar face-o.Atunci invertorul ar avea de încărcat un condensator complet descărcat pentru valva de 22W şi un condensator parţial încărcat în cazul celei de 12W.Iar consumul din baterie ar fi ceva mai mare la valva de 22W.

Eu am declarat un consum egal în ipoteza că acel condensator e descărcat complet la utilizarea fiecărei valve....dar nu pot şti exact asta.Doar tu poţi măsura tensiunea pe condensator după testarea fiecărei valve în parte.Dar logic ar fi ca fiecare test să descarce complet condensatorul, dacă acesta rămâne conectat suficient timp  la electrovalvă...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări