Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere tweeter 4ohmi

bmwh548

Postări Recomandate

N-am vrut sa lungesc titlul prea mult, intru in detalii imediat.

RFT B9261 (4ohmi, filtrele originale). Ambele incinte au fost candva chinuite urat (unul din tweetere distrus iremediabil si celalalt cu calota partial topita). Tweeterul distrus a fost inlocuit cu ceva gasit la plesneala pe la Dioda (suna strident, cumva a piezouri ieftine, desi e model "clasic"), cel avariat a ramas asa. 

Prin toamna as vrea sa-i fac o surpriza tatalui meu (sunt boxele pe care si le-a luat din banii lui imediat dupa liceu cred) si sa i le aranjez putin (plus un amplificator decent). Avand in vedere ca tweeterele originale se mai gasesc doar pe iBei la niste preturi ridicole de multe ori, as putea sa folosesc Monacor DT-140 sau Visaton DT-94 in locul lor? Sunt singurele tweetere "de firma" pe care le gasesc pe 4 ohmi. Daca aveti sugestii de alte difuzoare care sa se potriveasca fizic acolo si sa fie un inlocuitor bun sunt deschis sugestiilor. Am incercat sa caut recon kit pentru ele dar nu am gasit nimic (si pentru ca sunt efectiv topite membranele rebobinarea nu e o optiune).

Sunt constient ca ar trebui ajustate filtrele, dar sunt complet afon pe partea asta si nu am nici scule pentru analizat raspunsul in frecventa (si mai am si urechi de lemn) . As incerca doar sa inlocuiesc electroliticii cu niste Wima MKS4 (la perechea mea de RFT am folosit din aia si am observat o imbunatatire clara) sa vad daca scap cu atat. Oricum se simte o gaura pe medii la modelul asta de boxe, pe undeva pe la 2kHz (cred ca acolo e si taierea filtrelor).

Nu exista pretentii de audiofilie (nici nu cred ca se pune probleme de asa ceva cu boxele respective), as vrea doar sa le fac sa sune placut. Momentan el inca foloseste un Tesla B115 pe post de amplificator, nu m-am hotarat ce sa ii iau, dar incerc sa le pregatesc din timp (pentru ca presimt ca voi avea de reconditionat si amplificatorul cand il voi lua).

Monacor DT-140

Impedanță (Z)4 Ω

Gama de frecvențăfx-20.000 Hz

Frecvență rezonantă (fs)1.200 Hz

Rec. crossov. frec. (fmax.) (12 dB / oct.)2.500 Hz

Putere nominală (RMS) 40 W.

Ieșire muzică de vârf (MAX) 80 W.

Sensibilitate 90 dB / W / m

Diametrul bobinei vocale 25 mm

Visaton DT94

Impedanta 4 Ω

Gama de frecventa  1.2kHz-22kHz

Frecventa rezonanta 1.9kHz

Putere nominala 50W

Putere de varf 80W

Sensibilitate 90dB

Diametrul bobinei vocale 20mm

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bmwh548

6

• Shambala

5

• sonic11

5

• ex.escu

1

Top autori în acest subiect

Am avut acest model de boxe la vremea lor si intradevar au o mare gaura in medii - sunetul este clar bum-bum-tzz-tzz.  Asa ca nu merita sa dai bani multi pe cine stie ce tweetere, nu vor fi in veci boxe de calitate.

Daca zici ca taierea filtrelor este la 2khz, trebuie ales un tweeter care sa suporte aceasta taiere.  Asta inseamna unul cu o frecventa de rezonanta de max. 1khz.

In schema originala de pe net condensatorii sunt desenati gresit, inserierea electroliticilor polarizati se face + la + sau - la -.

LE - Nu, tw propuse nu sunt ok, pt filtrele existente. O solutie ar fi modificarea sectiunii de inalte a filtrului, sa-l faci macar de 18dB/oct.  Dar asta va accentua gaura de pe medii.

LLE - Inca ceva - daca se umbla la filtre se pot pune f bine si tw de 8 ohmi. Nu se modifica semnificativ impedanta boxelor si oricum spl-ul este f scazut (86dB), in schema fiind o R de 2,5 ohmi in serie cu tw. 

Poate e mai usor de gasit tweetere de 8ohmi si de modificat filtrele. Oricum condensatorii aia electrolitici trebuie inlocuiti. 

Link spre comentariu

Pe Radiomuseum apare 2kHz ca si frecventa de taiere (dar acolo filtrul din poze e total diferit de cele din perechile pe care le-am desfacut). In brosura care vine cu boxele nu e trecut nimic.

Tot pe Radiomuseum tweeterul original are ca si specificatii: Mid-high speaker chassis with a nominal power handling of 15 W at 4 Ω at 2000...18000 Hz.

Edit: scrie mare in brosura, nu stiu cum de m-am uitat la ea de 3 ori si abia acum am vazut. Frecventa de taiere 2kHz cu 12dB pe octava.

https://imgur.com/4HI8xc9

Editat de bmwh548
Link spre comentariu

Apropo de filtre, trebuie schimbate si releele de protectie sau macar curatate contactele.

Daca nu se tine la originalitate, eu as elimina protectia cu releu.  Un bec serie cu tw este indeajuns.

Am uitat sa intreb daca au fost verificate wooferle. Daca tw au ajuns sa se topeasca,  este posibil ca si basii sa fi avut de suferit. 

Link spre comentariu

Pe ohmmetru ambele indica 3.7 ohmi din ce imi amintesc. La fel ca ale mele. Nu freaca la miscarea manuala a membranelor. Nu am un tester de inductanta, dar am in plan sa iau un multitester si am sa fac si masuratoarea asta.

De acord, modificarea filtrelor pentru tweetere de 8 ohmi ar fi varianta cea mai buna pentru ca pe impedanta asta oferta e mult mai mare. Dar am incercat in tinerete sa fac niste bobine si pe urma m-am lasat definitiv de sportul asta. Am un respect profund pentru cei care bobineaza si le iese ce trebuie. 

Multumesc pentru sugestia cu Dayton, au niste specificatii interesante, dar nu as crede ca incintele astea merita o astfel de investitie. Cand faci calculul (Dayton plus adaptare filtre) poti sa mergi direct pe varianta unor bookshelf ceva mai calitative. Aici e vorba de atasamentul tatalui meu pentru sculele respective si dorinta mea de a le face sa cante apropiat de parametrii de fabrica. Sunt sigur ca cineva cu resurse, cunostinte si timp le-ar putea face sa sune mai bine decat in varianta originala, dar nu stiu daca merita. 

Din ce a spus Shambala inteleg ca Monacorul s-ar preta ceva mai bine aplicatiei avand frecventa de rezonanta mai jos decat Visatonul (pe principiul dintre trei rele alege-l pe cel mai putin rau). Imi asum urecheala daca am inteles gresit, sunt constient ca sunt multe subtilitati care ma depasesc.

Link spre comentariu

Nu trebuie nici un aparat pt testarea wooferelor.  Testarea audio si cea mecanica prin apasare (cu delicatete si indemanare) sunt suficiente.

Una din regulile fundamentale de proiectare ale incintelor spune ca un difuzor (medie sau tw) trebuie folosit cu o octava mai sus de frecventa de rezonanta. Sau la mare nevoie, macar cu o jumatate de octava.  Deci un dif. cu Fr in jur de 1500hz ar fi extrem de la limita si ar cam necesita filtru de ord 3 sau 4. In caz ca prezinta artefacte in sunet (armonici ale Fr), si un filtru Notch pe acea frecventa. 

Am vazut ca sunteti din Iasi, pot sa va dau o mana de ajutor cu filtrele.  Bobinele pt inalte sunt destul de usor de facut.

LE - nu prea pot fi facute sa sune mult mai bine decat in versiunea originala, sunt incinte inchise. Deci FOARTE putine midwoofere disponibile potrivite pt volumul acela.

Si chiar daca s-ar decide transformarea in BR si ranforsarea cutiilor, e greu de obtinut acelasi bas in cei 10 litri,  si totusi wooferul sa urce acceptabil spre 1,5khz acustic.  Poate doar cu un woofer cu suspensia din spuma.  Insa costul nu ar justifica nicidecum rezultatele.

Link spre comentariu

Sau unu cu suspensie textila impregnata in forma de omega, astea ar urca destul de sus.

Mai puteti incerca inlocuirea tw cu unele eliptice tot de rft

Editat de sonic11
Link spre comentariu
Acum 28 minute, Shambala a spus:

Am vazut ca sunteti din Iasi, pot sa va dau o mana de ajutor cu filtrele.  Bobinele pt inalte sunt destul de usor de facut.

Multumesc frumos!

Ma mai uit pe site-urile de vanzari SH, poate printr-o minune gasesc o pereche de tweetere originale neabuzate. Daca nu gasesc nimic in maxim o luna va deranjez pe privat ca sa ma directionati catre un model de tweeter si ulterior pentru refacut filtrele. In cazul asta as putea sa merg pe 8 ohmi unde poate gasesc niste tweetere cu performante mai bune decat cele doua din postarea initiala.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, sonic11 a spus:

1 - Sau unu cu suspensie textila impregnata in forma de omega, astea ar urca destul de sus.

2 - Mai puteti incerca inlocuirea tw cu unele eliptice tot de rft

1 - nu, pt ca nu ar cobora la fel de jos 

2 - nu prea, pt ca puterea ar fi mai mica si ar suna total diferit (nu urca la fel de sus); in plus si acelea vor o taiere peste 2khz.  Echipau RFT-urile de 35W

Link spre comentariu
Acum 16 ore, Shambala a spus:

1 - nu, pt ca nu ar cobora la fel de jos 

2 - nu prea, pt ca puterea ar fi mai mica si ar suna total diferit (nu urca la fel de sus); in plus si acelea vor o taiere peste 2khz.  Echipau RFT-urile de 35W

1-vorbesc de difuri performante, nu troznitori, am asa ceva si stiu ce vorbesc

2-nu trebuie sa modifice nimic la filtru, castiga pe medii si pierde un pic la inalte si se gassc destul de usor.

Link spre comentariu
Acum 16 minute, sonic11 a spus:

1-vorbesc de difuri performante, nu troznitori, am asa ceva si stiu ce vorbesc

In cutie inchisa de 10 litri ?  Va rog dati un exemplu.

Din cate tin eu minte tweeterele eliptice de RFT erau din hartie (ceea ce nu este rau) dar erau si mai sensibile, la vremea lor se ardeau pe capete. Daca spuneti ca se gasesc usor, ok, ar fi o solutie - daca pot fi montate usor.

Link spre comentariu

Total exclusa varianta trecerii la tweeterele eliptice. Nu am ascultat nici o pereche, poate se aud frumos, dar ar presupune hacuirea incintelor. Plus masti noi. Ar fi usor absurda modificarea in contextul in care se gasesc RFT-urile cu tweetere eliptice pe site-urile SH. Modelul din topic in schimb apare mai greu si e la preturi ridicole (probabil se mizeaza pe nostalgia potentialilor cumparatori, pentru ca 600-700 de lei mi se pare enorm pentru incintele astea).

Daca gasesc niste tweetere noi care sa fie o idee mai mari in diametru nu ar fi o tragedie, se poate majora gaura. Nu e un capat de tara o carota. Dar trecerea la eliptice...in nici un caz.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Shambala a spus:

In cutie inchisa de 10 litri ?  Va rog dati un exemplu.

Din cate tin eu minte tweeterele eliptice de RFT erau din hartie (ceea ce nu este rau) dar erau si mai sensibile, la vremea lor se ardeau pe capete. Daca spuneti ca se gasesc usor, ok, ar fi o solutie - daca pot fi montate usor.

Acoustic Research AR-4X, si mai sunt si altele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări