Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Trei intrebari privind sursa de alimentare pt audio

Costa

Postări Recomandate

Riscant sa mai intrebi ceva pe un subiect deja mult discutat.

Simplu ,am gasit pe net si va supun atentiei ,desigur ca pt unii dintre voi totul e mai usor.

1.-aici inteleg ca la curenti mari peste 2A cablajul trebuie sa fie gandit altfel:

https://roboprog.weebly.com/blog/previous/5

2-aici sursa are niste cond nepolarizati de val f mare 3.3uF:

https://www.youtube.com/watch?v=cwjxDlGqojg&t=213s

3-aici inteleg ca pe puntea de diode nu sunt f necesari cond de decuplare :

Power Supply for Power Amplifiers (sound-au.com)

Am ales cele trei pt ca sunt o iesire din tiparul general acceptat cel putin pt mine si cred ca merita atentie. 

Intentia este sa am raspunsurile pt sablonul meu privind sursa de alimentare.

Cu stima Costa

PS -Prin PM am mai discutat cel putin unul dintre acestea trei,daca intreb din nou nu e lipsa de incredere,caut doar mai mult decat am primit deja. 

Editat de Costa
Corectie necesara pt una din sursele citate
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

6

• Marian

3

• sesebe

3

• Усилитель

1

Top autori în acest subiect

Asa cum am fost sfatuit am cautat aici pe forum si pe net cablaje de surse de alimentare (si nu numai ) ca sa-mi perfectionez propriul model.

In acest sens am selectat cele 3 de mai sus care sunt diferite si pt ca nu am putut evalua singur daca merita tinut cont de ele sau nu ,le-am descris aici.

Pe scurt primul zice ca la curenti peste 2A filtrarea e mai eficienta daca cablajul este proiectat ingustat in dreptul electroliticilor-de obicei am vazut cablaje cu trasee f late .

Al doilea are sursa cu niste condensatori nepolarizati de valoare neobisnuit de mare de 3.3uF  pusi si dupa redresare si dupa filtraj-uzual cei de 100nF.

iar la nr.3 (Rod Elliot) am inteles ca acei clasici condensatori de decuplare pusi pe diodele punti nu sunt neaparat necesari fiind suficienti cei de 100nF pusi inainte de punte in AC.

Cam asta e ,nu-i mare lucru ,asa e cand ai prea mult timp,mofturi.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Costa a spus:

Asa cum am fost sfatuit am cautat aici pe forum si pe net cablaje de surse de alimentare

Surse de alimentare sunt foarte multe, foarte diverse,si cu cerinte diverse, orice parte electronica, mica, mare, simpla sau complicata, are o *sursa de alimentare *

Nu ai specificat ce sursa te intereseaza:joasa, inalta tensiune, simpla, dubla diferentiala, cu amperaj mare.... Cu traf, in comutatie, cu o tebsiune in secundar, cu mai multe, stabilizată,fixă, reglabilă.... Pt alimentare montaje simple, alimentare amplificator final tranzistoare, pt alimentare anodică lămpi..... Etc... Sunt multe si multe, fiecare are nevoie de *chestii * specifice... 

Sau cauti un alimentator "de laborator" reglabil 0-30V 0-5 A.... 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

1. Omul cu acel blog are probleme de intelegere a teoriei.

Pe acolo nu circula nici un curent nefiltrat catre sarcina, doar o tensiune continua peste care se suprapune un anumit riplu.

Valoarea acelui riplu e data de curentul mediu de sarcina si valoarea condensatorului.

Cu cat condensatorul este mai mare, cu atat mai mic este riplul ( indiferent de dispunerea sau latimea traseelor de pcb ).

2. Fitza!

Ti-am zis-o cred si in privat si-am tot spus-o si pe forum si-o voi repeta ori de cate ori este nevoie.

Decuplarea se face la consumator, nu la sursa.

Cine nu intelege asta nu intelege de fapt scopul decuplarii.

Ideea este sa se reduca impedanta de iesire a sursei de alimentare pe un spectru mai larg de frecvente, si asta se face prin decuplari cu condensatori de valori mici neelectrolitici ( conzi cu poliester, ceramici multistrat, etc ), si se face fizic cat mai aproape de consumator pentru a elimina influentele inductantelor si rezistentelor parazite introduse in circuit de firele de legatura, si chiar traseele de pcb. 

3. De de parte cea mai pertinenta sursa de informare din toate cele 3 cazuri ( cu cel putin cateva clase peste ceilalti 2 ).

Omul este aproape o autoritate in domeniu si merita citit, dar nu neaparat imitat intocmai, ideea nu este de a copia, ci de a intelege principii tehnice si teoretice pe care apoi sa le respecti in propriul stil prin propriile creatii.

PS: Dezvoltarea unui stil propriu de pcb este o chestie care dureaza mult, care vine dupa multe experimente si multe rateuri sau semiesecuri, dar persevereaza si o sa intelegi pana la urma regulile principale si vei gasi propriul stil de a le aplica. Pcb-urile tale nu trebuie sa arate identic cu altele ( ar fi de-a dreptul plictisitor daca toata lumea ar desena aceleasi pcb-uri ), ci trebuie sa respecte niste principii tehnice, aspectul estetic va fi asigurat de la sine. 

Link spre comentariu

Pt colegul "Usilitel'=amplificator" (google translate) din Satu Mare cred ca nu ati observat titlul,generalitati ,principii legate de sursa de alimentare pt audio.

Marian multumesc.

Tu-mi spui de experimente ,corect dar bazate doar pe ureche?

Poate cu ceva aparatura si mai ales daca stii si ce sa faci cu ele-altfel renunti sau mai intrebi aici...

(doar la  colegul Yo3fhm am mai observat aici pe forum ca are un laborator f bine dotat acasa ori la munca) 

Nu am avut cum sa invat la varsta potrivita electronica ca sa pot intelege,intuii ,anticipa.

Da stiu se poate invata la orice varsta bla,bla ,nu e chiar asa, poate nu pt mine asta unii nu inteleg si raspund(sau nu) in consecinta-ori poate nici ei nu stiu.

Dupa ce ca nu stiu eu sunt si perfectionist, o combinatie imposibila, doar nu-i mare lucru o sursa de alimentare traf+redresare+filtrare+decuplari=gata.

Am retinut ca decuplarile se pun obligatoriu la consumator si am gasit asta repetata in mai multe comentarii la div montaje.

Varianta ideala de tensiune continua este desigur livrata de o baterie ,un acumulator dar in audio nu se poate.

Am citit destul de mult despre riplu -rezolvat in mare masura prin filtrare corespunzatoare si mai ales despre ce spune Rod Elliot legat de EMI,zgomote  de retea in audio cu sau fara traducere.

Varianta ideala nu exista iar sursa citata daca am inteles eu bine tocmai ca demostreaza inutilitatea unor exagerari .

Cand am gasit cel trei informatii prezentate mai sus m-am gandit ca merita atentie asa ca am intrebat,

Si logic si pt ca nu stapanesc fenomenele adopt 100% ceea ce a avut Marian amabilitatea sa-mi spuna.

Chiar si asa si din cele expuse la pct.1 am ramas cu o idee buna anume ca trebuie mai multa atentie la traseele cablajelor inclusiv la sursa de alimentare.

Cu stima Costa

Link spre comentariu

Si totusi pina la urma care sint intrebarile tale?

Ai spus ca sint 3. Eu nu reusesc sa extrag decit una destul de generala: Cum trebuie facuta o sursa pt audio?

N-am timp si nici rabdare sa urmaressc toate ineptiile de pe net.

Electronica si defapt orice ai dori sa inveti nu se invata de pe youtube!

Ai un exemplu concret ce vrei sa-l proiectezi pune aici cerintele, punctul in care ai ajuns si doresti ajutor si lumea de aici te va ajuta.

1. Regulile de layout sint multiple si nu pot fi explicate intr-o simpla postare pe un forum . Mai multe de atit regulile se mai si modifica in functie de destinatia sursei.

2. Decuplarile se fac la consumator asa cum a spus Marian, asigurind alimentarea optima pt fiecare consumator in parte.

3. Problema condesatorilor ce se pun peste diode este foarte complexa si gresit inteleasa. La comutarea diodelor pot si subliniez pot sa apara mici oscilatii de frecvente inalte. Aceste oscilatii nu sint filtrate de condesatorul electrolitic din cauza ESR-ului lui mare si mai ales din cauza ESL-ului care este mare la electrolitici. De asta se mai pune si cite un condesator de valoare mica si cu ESL mic direct in sursa.

Pt a atenua eficient aceste oscilatii de multe ori cite un condesator peste diode nu ajuta ci chiar poate dauna.

Solutia corecta este sa se puna peste fiecare dioda un circuit snuber format dintr-un capacitor serie cu o rezistenta si care sa fie acordat pe frecventa acelor oscilatii deci nu exista niste valori care sa rezolve toate cazurile. 

Aceste oscilatii apar cu atit mai pregnant cu cit curentul redresat este mai mare si cu cit este o diferenta mai mare intre curentul de peak si curentul RMS, adica cu cit condesatorii electrolitici de filtrare au valori mai mari si mai exagerate.

Este o problema des intilnita aparitia unui biziit intr-un spectru destul de ridicat (sute-mii-zeci de mii de hertz) si care gresit se incearca a fi eliminat prin marirea si mai mult a condesatorilor cind defapt micsorarea lor ar duce la reducerea/disparitia biziitului. Brumul cu frecventa de 50Hz sau 100Hz se reduce prin alte metode.

Link spre comentariu

Multumesc Sesebe ,da despre o sursa mai buna pt audio modificata sau nu dupa cele trei informatii prezentate.

Sursele de unde se poate invata ceva sunt variate si nu sunt convins ca trebuie sa excluda ceva anume.

Mai greu e cand trebuie sa evaluezi daca e ceva important ,daca nu poti singur atunci mai intreb aici.

53 minutes ago, sesebe said:

Pt a atenua eficient aceste oscilatii de multe ori cite un condesator peste diode nu ajuta ci chiar poate dauna.

Recomanzi sa renunt la acesti cond ?

55 minutes ago, sesebe said:

De asta se mai pune si cite un condesator de valoare mica si cu ESL mic direct in sursa.

Poti preciza te rog ce valoare(nepolarizat?) si ce inseamna direct in sursa?

Ori mai simplu si edificator o schema simpla(sau link) pe care o consideri general valabila pt o alimentare dubla de ex:2x35v amplificator  2x100w.

Cu stima Costa

Link spre comentariu
4 hours ago, Costa said:

Tu-mi spui de experimente ,corect dar bazate doar pe ureche?

Nu, desigur ca nu dupa ureche ci dupa acumularea unui bagaj consistent de teorie, sa cauti sa intelegi logica si sensul formulelor, nu doar utilizarea lor in sine, apoi sa cauti sa intelegi cum anume functioneaza la modul elementar un circuit, cum circula curentii prin el, cat din informatiile de pe net e mit si cat e tehnica reala, etc.

Toate astea vin doar in timp. 

Si cand am zis experimente m-am referit la desenul de pcb in sine, desenezi ceva, analizezi ce ti-a iesit, printezi 1/1 si analizezi mai precis asa pentru ca ai dimensiunile exacte, daca nu esti multimit de ce ti-a iesit mai modifici cate ceva, printezi din nou, etc...

Mie mi-au trebuit la propriu ani multi de perseverenta si multa bataie de cap din partea mea catre Smilex la inceput, dar si catre altii ulterior, dar pana la urma am inceput sa inteleg lucruri si sa simt unde e ok si unde nu.

Nu te teme sa ceri pareri, sa te consulti cu altii, nimeni nu are toate ideile.

4 hours ago, Costa said:

Chiar si asa si din cele expuse la pct.1

Revin asupra punctului 1 deoarece simt ca nu s-a inteles ceva, si de data asta o sa fiu mult mai putin diplomatic, si mai direct.

Omul nu stie ce spune!

Si din pacate domeniul "electronica" la noi e plin de practicieni care nu sunt prea siguri ce face nici macar o nenorocita de rezistenta... astia suntem.

Consumatorul nu primeste nici un curent nefiltrat asa cum pretinde acel personaj, acelasi curent nu poate avea 2 trasee diferite prin acelasi traseu de pcb, e o aberatie cel putin haioasa. 

Dupa dioda sunt semisinusoide distantate la 20mS ( redresare mono ), ele ajung la condensator si apoi de acolo la sarcina. 

Functie de curentul mediu cerut de sarcina, si valoarea condensatorului, tensiunea pe care sarcina o vede are un riplu, adica o variatie periodica si cvasi-triunghiulara de la o valoare minima la una maxima ( practic o rampa cu offset DC ).

Valoarea minima e data de capacitatea condensatorului si timpul cat acesta trebuie sa suporte singur un anumit curent, iar valoarea maxima e data chiar de varful semisinusoidei de dupa dioda. 

De asta tot insist pe teorie, pe citit de carti, pe citit de note de aplicatie si lucrari tehnice in domeniu, de la publicisti cunoscuti ( preferabil de la cat mai multi pentru a asimila cat mai multe abordari usor diferite, una dintre ele sigur ti se va potrivi, si in plus poate de la cineva intelegi foarte usor ceva ce la altcineva pare inaccesibil ).

Link spre comentariu

Ai intuit bine am ceva ezitari dar n-am cum sa incep o discutie pe care nu pot sa o sustin cel putin nu aici e prea riscant...

Apoi din ce am mai citit pe forum ai obiceiul sa ai mereu dreptate in ceea ce afirmi asa ca nu-mi ramane decat sa-mi caut singur raspunsul .

7 hours ago, Marian said:

Consumatorul nu primeste nici un curent nefiltrat asa cum pretinde acel personaj, acelasi curent nu poate avea 2 trasee diferite prin acelasi traseu de pcb, e o aberatie cel putin haioasa. 

E mai simplu sa iau acesta fraza ca la scoala ca pe o "teorema" parca asa se numea.

Multumesc,cu stima Costa

Link spre comentariu
On 3/31/2023 at 10:11 PM, Costa said:

Apoi din ce am mai citit pe forum ai obiceiul sa ai mereu dreptate in ceea ce afirmi asa ca nu-mi ramane decat sa-mi caut singur raspunsul .

Am citit si ras-ras-rascitit fraza asta, dar tot nu stiu cum sa o inteleg...
Adica fie e un compliment si atunci multumesc.

Fie e o critica si atunci partial aprob, adica da, uneori ma tin de "craca" intr-o dezbatere dar nimeni nu-i perfect, si asta oricum nu-i motiv sa abandonezi o discutie.

Link spre comentariu

Rasul e sanatos asa ca te rog sa arunci un ochi si aici la replica d-lui Validae de ieri 9.13 prima parte pct 1-6...

Totul despre... TRANSFORMATOARE de retea. Intrebati aici! - Page 447 - Alimentatoare, surse - ELFORUM - Forumul electronistilor

intelesul?...compliment+resemnarea alegerii variantei mai intelepte+teorema.

E mai bine asa,nu vreau sa mai ajung in situatia avuta mai demult pe alt subiect de-al meu (la amplif audio) si sa primesc din nou acel bec rosu...nu stapanesc termenii si riscul e f mare sa spun numai tampenii...unii abia asteapta sa-si etaleze mistocareala (nu-i vorba de tine, aici e o tribuna publica).

Parerea mea e ca merita mai multa atentie acel subiect propus la nr.1 ,

Sursa pt care intrebam aici-am facut ieri cablajul mergand cam la doua capete si va ajunge intr-un amplif pt subwoofer cu un kit quad405,un f mic kit preamplif si un filtru pasiv trece jos.

Si pt ca amplif-ul cu modulele proiectate de tine are carcasa aproape gata proiectele mele se cam finalizeaza-mai caut doar sa fac un corector de ton mai bun decat kit-ul cumparat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări