Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor realizare aplicatie pentru sampling analize cu brat robotic

Postări Recomandate

Exista in continuare probleme la efectuarea analizelor cu echipament automat, nu e simplu cum cred unii bagi si iese, daca faci asta cu ochii inchisi ori te injura lumea ori nu mai faci, deorece controlul de calitate de obicei nu iese.

Am documentat problema cresterii bacteriilor pe circuitele hidraulice ale automatelor de analize, in mai multe feluri: prin cultivare directa, cu ajutoru dozarii lipazei care este comuna la bacterii cu si fara dezinfectare cu clor.

Problema este ca dezinfectanii cu clor contamineaza plasticele si nu mai ies unele analize, apa oxigenata este o problema pentru unele aparate made in china deorece dizolva anumiti adezivi si anumite componente.

Varianta spalarii cu solutii bazice si acide e o rezolvare aproximativa, unele bacterii rezista, aduce si asta multe dureri de cap.

Versiunea cea mai simpla este efectuarea samplingului cu ajutorul unui brat robotic universal, iar echipamentul care intra in contact cu lichidele sa fie detasabil pentru a putea fi spalat separat.

La bratul robotic trebuie atasata o seringa cu ac actionata de un stepper sau un actouator piezo si un sistem de senzori de pozitie, este necesara pozitionarea bratului in punctele de lucru si pozitionarea acului la nivelul lichidului din recipientele in care se aspira lichid, percum si un algoritm care sa realizeze aspirarea volumelor necesare.

Unele aspecte trebuie putin rafinate, de exemplu in cazul aspirarii unor volume mici de opdinul microlitrilor din probele de analizat, este necesara aspirarea de 2ori pentru a indeparta apa de spalare care dilueaza proba, aspectul l-am documentat la metoda manuala, prin aspirare dubla precizia se imbunatateste de 5 ori pentru cantitatea aspirata de 5 microlitri, din pacate multe automate nu fac sau nu permit programarea unei aspirari duble pentru volumele mici.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

ionut120v. Ce vrei e un braţ robotic,să-i zic industrial, extrem de scump.Are şi senzori consacraţi şi softul aferent.

Nu cred că cineva de pe forum a lucrat la aşa ceva.

Mai degrabă aş sugera utilizarea unui CNC cu cap schimbat.Da' şi acolo e de muncă...

Poate ar merge şi o variantă mai simplă cu capul "robotic" mişcând pe orizontală,pe cale rulare în linie,dar să poată face şi mişcare pe verticală.

Link spre comentariu

Am un automat cu ploter x-y cu un ac, 2 buc identice, designul original e cu 2 ace pe brat rotativ, am si unul din acela konelab 20 xt personal, dar nu il pot folosi deoarece are o placa de control de pe vremea bunicii pe ISA, toate celelalte mai de Doamne ajuta au acelasi design cu 2 brate rotative si 3 carusele rotative unul cu reactivi altul cu probe si altul cu cuve fotometrice, cele de chimie uscata sunt fie cu ploter fie cu rola de stripuri.

Cele cu un ac contamineaza reactivii, de obicei cresc bacterii in fluidul de spalare pe furtune, mai nou bag bidonul cu lichid de spalare in baia de ultrasunete la cavitatie distrug microbii si folosesc enzimele eliberate din microbi pentru spalare, apoi spal cu apa distilata, e mai bine acum.

La volumul de lucru altul nou nu merita, poate unul folosit, chiar defect, dar nu daramat cu o interfata din zilele noastre.

Pentru interesati Konelab xt 20 e de dat la un pret modic impreuna cu placa lui de control si aplicatia dar nu am consumabile gen bidoane pentru reactivi si cuve fotometrice, e american made nu china.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări