Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator 500w

cipa_maria

Postări Recomandate

• Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cipa_maria

32

• zal

30

• ionut_sasa

9

• Dr.L

4

Top autori în acest subiect

ionut_sasa, nu stiu daca imi apartine ideea de ''putometru'', dar eu le zic de mai multi ani asa, de cind imi faceau zile negre la unele amplifuri pe care le reparam si trebuia sa le fac disectie si resuscitare. E o gluma, deci ramine doar intre electronisti, cum ti s-a dat sfat mai sus, nu e bine sa spui asa la magazin, mai ales daca ai in fata o vinzatoare. :smt003

Inca citeva exemple:

vidanja - placa video

latrau - difuzor, boxa

etc

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

am modificat amplificatorul cvasicomplementar si l-am transformat in unul complementar :smt016 am cateva intrebari:pot sa scot si c9?in locul rezistentelor r20 si r22 pot sa pun una intre emitoarele prefinalilor (20-56ohmi)?rezistentele din emitoarele finalilor sunt cate doua de 1ohm/2w, pe cablaj am loc sa mai pun cate una in paralel, motivul e ca va functiona in sarcini mici.finali cred vor fi mj15023/4 si vreau sa trag de ei in 2 ohmi cu alimentare la +-60V adica undeva pe la 600w.alte idei??? :smt039

Link spre comentariu

Nu scoate C9, iar rez din emitoarele trz prefinali sint cam mici si trz vor merge fierbinti cu semnal, pune-le de 100 Ohmi. Daca vrei sa fie cu autoechilibrare polarizarea trz finali poti sa pui o singura rez in locul celor 2 dar de valoare dubla.

Link spre comentariu

eu am facut schema de mai jos (modificand in functie de ce aveam pe acasa) si am pus 20ohmi/5w intre bazele finalilor si am format un darglinton la prefinali; am intervenit la protectia la scurt redimensionand cam tot ce se putea, cred ca merge bine!

intrebarea e cam ce ar trebui modificat sa functioneze la +-75v si credeti ca ar tine cu racire fortata cu 2 boxe (e15-350n+driver) puse in paralel si amplificatorul in bridge? :smt003

poza cu o jumatate:

Posted Image

LE: referitor la ce a zis zal... deci sa pun in fiecare emitor rezistente de 100ohmi?

Link spre comentariu

intrebarea e cam ce ar trebui modificat sa functioneze la +-75v si credeti ca ar tine cu racire fortata cu 2 boxe (e15-350n+driver) puse in paralel si amplificatorul in bridge? :smt003 LE: referitor la ce a zis zal... deci sa pun in fiecare emitor rezistente de 100ohmi?

Rez aia ai pus-o de parca ai avea triplet pe iesire si prefinalul mare ar fi tot un MJ15003/15004. Fara semnal merge dar cu semnal se vor incinge ca dracu prefinalii. Pina si in schema originala e de valoare mai mare.Vrei sa pui ampliful la +/-75Vcc, in punte si cu 2 boxe in paralel? Sperind ca difurile sint de 8 Ohmi si puse in paralel rezulta 4, ar trebui sa modifici pe triplet si sa pui cel putin un numar dublu de trz finali, asta daca ar fi originali, asa din ochi si vazindu-i cum arata in poza, as zice sa pui cite 10 pe ramura. Ar trebui sa te astepti la vreo 1500W si sa ai un traf de cel putin 2kW sau 2 care sa totalizeze puterea asta.P.S. Protectia e slabuta. Practic nu poti folosi de acolo decit partea cu detectarea tensiunii continue la iesire. Mai bine faci o schema cu TA7317P sau uPC1237HA la care poti pune si detectarea suprasarcinii.
Link spre comentariu

difuzoarele sunt pe 8ohm!deci sa inteleg ca ar fi mai bine sa pun 4 montaje legate cate doua in bridge la +-60v?eu vroiam sa ajung la 500w/boxa fara prea multe complicatii :smt003 dar nu cred ca se cam poate!micile modificari: prefinali bd243/4 formand un darlington dupa care vin cei 3 finali (adica am adaugat 1).rezistentele de putere si zobelu` sunt pe spatele placii, sa nu credeti ca lipsesc!am alimentat cu +-70v si nu sunt probleme, merge la fel de bine, nu are brum,fas si fara pic de distorsiuni; operationalul de pe intrare e tl071... ar fi mai bun un ne5532?o sa fac si modificarile pe care le-a mentionat zal sa vedem cum se comporta; mentionez ca acum la +-60v la putere maxima in 8 ohmi nu face figuri si nu se incalzeste excesiv!!!LE: opa627 e chiar asa miraculos la pretul care il are?????

Link spre comentariu

Ai grija ca BD243/244 chiar cu ''C'' in coada sint depasiti la tensiunea de alimentare de +/-75V, chiar si la +/-60V (au doar 100Vce), schimba-i cu MJE15030/15031 cit mai repede. :smt006

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări