doru3160 Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Ca la fotbal... Bani putini, multă pasiune, rezultate bune. Bani mulți, pasiune ioc, rezultate ioc. Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Cine e cu adevărat pasionat de mic, de mic începe cu electronica. De exemplu, fiu-meu a luat microbul de la mine fără să-i impun nimic, când eu reparam ceva aparate prin casă, era grămadă lângă mine să-i dau și lui pistolul de lipit.Am fost nevoit să-i iau unul doar ca să scap de el.Prima dată i-am luat unul ieftin, turcesc, din ălea roșii cu mandrine pentru ansă.L-a topit după câteva ore, dar eu nu credeam că-l va ține mult curiozitatea asta.Așa că i-am luat unul tip Radioprogres adevărat, că altfel ne băteam pe al meu zilnic. La doar cinci ani a făcut singur o ,,lanternă,, funcțională, din piese luate de la mine, fără să-i arăt eu ceva. A lipit un întrerupător cu o rezistență și un led alb și le-a aranjat frumos într-o cutiuță. Văzând asta, i-am dat acces total la toate piesele și sculele mele, cu condiția să întrebe când nu știe ceva, ca să nu strice aiurea piese.Îi aduceam de la serviciu plăci cu componente, să le recupereze, I-am arătat site-uri cu tutoriale pentru începători și i-am pus la dispoziție orice a vrut.A fost genul care învăța singur totul, rar a trebuit să-i explic ceva, fiindcă învăța rapid doar citind în cărți sau pe net. Repet, a luat microbul electronicii de unul singur, doar văzând că eu îmi pierdeam timpul liber doar cu electronica. Așa am luat și eu microbul de mic, văzând cum taică-meu se băga prin televizoare deși el nu era nici de meserie sau măcar pasionat, dar am văzut că mai toți bărbații din arborele nostru genealogic au avut o orientare sau pasiune nativă spre tehnică.Bunicu-meu dinspre tată tot așa era, se băga în absolut orice, deși lucrase ca și contabil la o bază de aprovizionare. Acum fiu-meu termină masterul în electronică și telecomunicații...și nu vrea să se oprească aici. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 1, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Cand a inceput sa ma pasioneze electronica nu stiu daca mai existau acele cercuri de electronica. Pe mine nu m-a dus nimeni la asa ceva. Dupa revolutie au inceput usor usor sa se destrame. Mi-as fi dorit sa particip la acele cercuri de electronica dar asta e. Pana la urma am invatat mai mult singur tot ce stiu. Link spre comentariu
PavelR Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 (editat) Eu m-am apucat de electronica la 8 ani cand un prieten mi-a propus sa merg cu el la cercul de electronica de la noi din oras , unde dupa vorbele lui "se surubaiau tot felul de aparate" . Asta se intampla in 2009 . Mi-a placut din prima domeniul asta , chiar daca primii ani nu reuseam sa inteleg multe concepte elementare. Am avut noroc sa avem un cerc de electronica bine dotat si un profesor bun , inteleg ca in alte orase situatia nu a fost asa fericita Editat Aprilie 1, 2023 de PavelR Link spre comentariu
Costa Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 2 hours ago, validae said: A fost genul care învăța singur totul, rar a trebuit să-i explic ceva Remarcabil,chestii native,baietii mei nu au avut nici o atractie catre tehnica doar pt calculatoare. Ultima sansa ar fi nepotelul cel mic insa am mai am de asteptat pt ca are doar 1an. Link spre comentariu
ionut120v Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Personal am inceput cu lampi caci semiconductoarele erau scumpe si putin performante pe vremea aia, n-am patit nimic de la tensiunile cu care lucram, am facut si convertoare de FIT cativa kv, i-mi placea descarcarea electrica in becurile arse. Singurul tranzistor de comutatie mai de Doamne ajuta pe vremea aia era 2n6653-2n6655m din pacate nu se mai gasesc sau codul nu erea acelasi cu al tranzistorului original. Pesonal am lucrat doar instrumentatie analogica si comutatie de forta, digitala doar asamblare. A fost o vreme cand am trait din reparat televizoare aduse de dincolo cu tirul. Am lucrat instrumentatie analogica si in cercetare medicala. Pe vremuri faceam cablaje, acum nu, pana si SMD-urile le pun pe cate o bucatica zgariata si fac cu fire, sau decupez bucata de cablaj cu controllerul PWM si o folosesc ca atare. Mai nou comanda o cablez cu fibra de plastic. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 1, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Acum 6 ore, validae a spus: Cine e cu adevărat pasionat de mic, de mic începe cu electronica. De exemplu, fiu-meu a luat microbul de la mine fără să-i impun nimic, când eu reparam ceva aparate prin casă, era grămadă lângă mine să-i dau și lui pistolul de lipit.Am fost nevoit să-i iau unul doar ca să scap de el.Prima dată i-am luat unul ieftin, turcesc, din ălea roșii cu mandrine pentru ansă.L-a topit după câteva ore, dar eu nu credeam că-l va ține mult curiozitatea asta.Așa că i-am luat unul tip Radioprogres adevărat, că altfel ne băteam pe al meu zilnic. La doar cinci ani a făcut singur o ,,lanternă,, funcțională, din piese luate de la mine, fără să-i arăt eu ceva. A lipit un întrerupător cu o rezistență și un led alb și le-a aranjat frumos într-o cutiuță. Văzând asta, i-am dat acces total la toate piesele și sculele mele, cu condiția să întrebe când nu știe ceva, ca să nu strice aiurea piese.Îi aduceam de la serviciu plăci cu componente, să le recupereze, I-am arătat site-uri cu tutoriale pentru începători și i-am pus la dispoziție orice a vrut.A fost genul care învăța singur totul, rar a trebuit să-i explic ceva, fiindcă învăța rapid doar citind în cărți sau pe net. Repet, a luat microbul electronicii de unul singur, doar văzând că eu îmi pierdeam timpul liber doar cu electronica. Așa am luat și eu microbul de mic, văzând cum taică-meu se băga prin televizoare deși el nu era nici de meserie sau măcar pasionat, dar am văzut că mai toți bărbații din arborele nostru genealogic au avut o orientare sau pasiune nativă spre tehnică.Bunicu-meu dinspre tată tot așa era, se băga în absolut orice, deși lucrase ca și contabil la o bază de aprovizionare. Acum fiu-meu termină masterul în electronică și telecomunicații...și nu vrea să se oprească aici. Eu nu am avut parinti asa exemplar. Taicamiu cand imi explica ceva avea un mod brutal, daca nu intelegeam ceva din prima incepea sa tipe sa faca ca toti dracii. Si dupa cateva experiente din astea am inceput sa invat singur din carti de electronica ce aveam la dispozitie. Am inceput sa fac primele montaje. De ex un radioreceptor pe tranzistori cu germaniu parca era dar bineinteles nu a functionat, dupa aia am incercat o bazaitoare care la inceput nu a mers nici aia si tot cautam sa vad ce gresisem. Pana la urma am gasit gresala si am facut-o sa functioneze. Imi pusese la dispozitie toate sculele, aparat de masura, pistol de lipit, carti reviste tehnium, piese etc. In acest timp ma rugam de maicamea cand mergeam in oras sa ne oprim la academiei sa imi cumpere kit-uri iprs. Lupte seculare pana obtineam un kit. Si tot asa faceam singur fara sa mai apelez la el sa imi explice sau sa ma ajute cu ceva. Dupa aia am intrat la liceu cu profil electronic si am mai invatat acolo la practica unde aveam un profesor bun si era calm explica pe intelesul tuturor. Iar ulterior am inceput sa repar televizoare, casetofoane ce era pe atunci. Asta pana prin 2007 cand m-am angajat si plecam foarte mult din oras. Nu mai veneam acasa cu lunile si nu am mai avut cand sa profesez. De aia am mai si uitat unele notiuni dar care mi le aduc aminte de regula cand ma lovesc de ele. Si asa am ajuns sa obtin ce imi doream ca pe diploma mea sa scrie intr-adevar: Electronist montator si depanator echipamente de automatizari. Meserie care o practic in prezent la job iar ce e pe langa tot in acest domeniu fantastic. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Acum 4 minute, ionutz2013 a spus: Taicamiu cand imi explica ceva avea un mod brutal, daca nu intelegeam ceva din prima incepea sa tipe sa faca ca toti dracii. Nu toti avem stofa de pedagogi. Sunt sigur ca nu din rautate se comporta asa. Poate si tu trebuia sa te mulezi mai mult pe stilul lui de a explica. Desi, poate acum ar trebui sa-i multumesti. Te-a facut sa parcurgi singur drumul ales, fara sa te influenteze. Acum esti sigur ca asta ai vrut, nu ai facut ce a vrut el. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 1, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2023 (editat) Acum 44 minute, doru3160 a spus: Nu toti avem stofa de pedagogi. Sunt sigur ca nu din rautate se comporta asa. Poate si tu trebuia sa te mulezi mai mult pe stilul lui de a explica. Desi, poate acum ar trebui sa-i multumesti. Te-a facut sa parcurgi singur drumul ales, fara sa te influenteze. Acum esti sigur ca asta ai vrut, nu ai facut ce a vrut el. Pai da. Nici eu nu am astfel de talente de pedagogie. Daca e sa explic ceva nu cred ca ar intelege nimeni cap coada. De fapt am incercat si aici pe forum sa explic cand lucram la acel amplificator de 5w ce faceam cum faceam. Eu am facut mereu ca mine nu ca el. Daca ar fi fost profesor la vreo scoala ar fi renuntat toti la acest domeniu. Sau in orice domeniu ar fi fost. Cred ca o luau la fuga pe unde apucau. Microbu l-am luat singur de la chestii vazute pe la unchimiu si prin casa fara sa ma influenteze nimeni cu ceva. Pur si simplu m-a fascinat acel led care se aprindea cand atingeam firele. Editat Aprilie 1, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
grosu99 Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Primul montaj mai important a fost un receptor cu TCA440 pentru 80 m .Nici acum nu stiu cum de a mers pentru ca nu aveam experienta prea mare.Asta dupa niste surse construite cu succes. Link spre comentariu
sonic11 Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Da, tata mesterea la o instalatie de pom de craciun cu ceva curcuite logice, mai departe cred ca va dati seama ca acele jocuri de lumini mi-au luat mintile Link spre comentariu
ionutz2013 Postat Aprilie 1, 2023 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Acum 55 minute, sonic11 a spus: Da, tata mesterea la o instalatie de pom de craciun cu ceva curcuite logice, mai departe cred ca va dati seama ca acele jocuri de lumini mi-au luat mintile Am mesterit si eu la o astfel de instalatie pe vremea cand eram novice si nu a mers de nicio culoare. M-am tot chinuit la schema aia si pana la urma m-am lasat pagubas si am incercat alte scheme pt instalatie cu led-uri. Facusem ceva pe tranzistori cu 4 sau 6 led-uri nu mai tin minte ce schema gasisem atunci dar a mers. Link spre comentariu
ionut120v Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Primul circuit predat era de obicei astabilul cu 2 tranzistoare, nu mi-a placut in mod deosebit, apoi am facut un amplificator audio cu lampi, apoi cu tranzistoare, dupa 20 de ani am lucrat mai mult, instrumentatie analogica medicala, comutatie de forta, electronica pentru ultrasunete, o vreme am trait din reparatii. Link spre comentariu
ionut120v Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Cred ca am mai construit doar odata unul, si nu am niciunul, pe vreme aia i-mi placeau amplificatoarele, bistabile sau tristabile nu am construit niciodata, am folosit circuite integrate care contin bistabile. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 1, 2023 Partajează Postat Aprilie 1, 2023 Acum 23 minute, ionut120v a spus: tristabile nu am construit niciodata Nu stii ce-ai pierdut... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum