Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum a inceput hobby-ul pentru electronica?

Postări Recomandate

1 oră în urmă, AlpHs00 a spus:

Acum serios, cat timp poate sa-ti ia sa faci un cablaj? Mai ales ca ai experienta si ai facut atatea in trecut. Eu cred ca in 2-3 ore il faci cap-coada.

Cam asa ceva dar tre sa astept cate o sapt pt acele 2 3 ore( weekendu) si plus ca nu am materiale tre sa caut clorura, ci-uri sau depinde de montaj. Iar cu vaporii de la clorura e cam nasol cand e nevastamea acasa...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 187
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 56 minute, ionutz2013 a spus:

Iar cu vaporii de la clorura e cam nasol

Inseamna ca nu ai corodat niciodata cu HNO3. Acolo sa vezi vapori...daca o faci intr-o camera fie si cu geamul deschis si hainele de pe tine put pana le dai jos.

Ce sa mai discutam, asa cum am spus, acum e greu. Trebuie sa te hotarasti daca te duci la magazin sau comanzi online tot ce ai nevoie, gasesti de toate, inclusiv placat simplu sau dublu la discretie, nu ca la noi, doar cand eram siguri de un montaj care era probat pe carton sau paianjen, stricam o bucatica de cablaj, si aia la marime impusa, nu dorita, ce sa mai discutam...ai dreptate, nu mai are nici un farmec, fata de atunci cand nu aveai nici surse de informare, nici magazine de unde sa cumperi la pret de pomana piese. E naspa tare. Cred ca nici eu nu m-as mai apuca de electronica in asemenea conditii.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, ionutz2013 a spus:

Cam asa ceva dar tre sa astept cate o sapt pt acele 2 3 ore( weekendu) si plus ca nu am materiale tre sa caut clorura, ci-uri sau depinde de montaj. Iar cu vaporii de la clorura e cam nasol cand e nevastamea acasa...

Cat dai pe clorura, cablaje, burghie ,etc ...timp pierdut ,ajungi la concluzia ca 2-5 usd pentru un pcb la fabrica nu e asha mult. Intradevar dureaza si mai costa si transportul dar daca faci mai multe odata se amortizeaza. E plin netul cu fisiere gerber, sunt si pe site urile producatorilor, stiu sigur ca pcbway are. Si plus de asta aspectul si tehnologia este la ani lumina fata de ce obtii acasa. Eu am mai intrebat ocazional daca vrea cineva pcb uri la comenzile mele...dar nu prea au fost doritori.

Link spre comentariu

Eeeeeeee ce vremuri, cand mi-am cumparat din alocatie un TDA7294 :)), asta era undeva prin 2001-2002.

Si la mine a inceput din copilarie, 6-7 ani aveam, cand am tras 220V in balcon.

Mamaa ce mandru eram cand apasam intrerupatorul si se facea lumina :))

Apoi pe la 13-14 ani, am invatat care e "shmekeria" cu tranzistorii, si astfel au inceput sa prinda "viata" schemele, ma uitam cum circula curentul de colo colo.

Primul ciubuc l-am facut reparand unui vecin un televizor alb negru, fara sunet. 12 Lei si astazi mai tin minte suma :))

Editat de Galagie
Link spre comentariu

Inainte faceam la greu cablaje. Le desenam pe foaie de calc, dupa aia lipeam foaia peste placa de cablaj dadeam cu punctatoru semnele de gauri etc. Desenam cu oja sau vopsea duco traseele dupa care bagam in tava cu clorura etc. Eu n-am probleme nici acum cu mirosul, aproape nici nu il simt. Dar nevastamea avand sensibilitate mare la mirosuri simte orice fel de miros si incepe sa tusasca urat... are si la plamani sensibilitate. De ex csnd imi fac flux de lipit, din colofoniu dizolvat in alcool izopropilic si incalzit pe la 170 grade nu poate sa mai respire dupa 2 3 min cand pun ala la incalzit. Iar clorura ferica stiu ca degaja un miros metalic destul de puternic (cred ca as omora-o la un cablaj) la vara o sa fac pe balcon at nu ar fi pb. Dar nu stiu unde mai gasesc clorura. De gaurit si taiat am cu ce sa fac. Am mai gasit o varianta de a coroda fara miros dar am vazut ca e cam agresiva si se mai corodeaza si din partile de sub vopsea. Si anume scufundat in apa cu sare de bucatarie, si curent continuu. Placa de corodar legata la + si o placa de tabla legata la -pusa deasupra placii de cotodat. Se corodeaza destul de rapid dar trebuie multa sare si apa.

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu
Acum 4 minute, DjLeco2021 a spus:

Gaz brun roscat, hipoazotita, monoxid de azot, NO2.

Acid azotic cred ca e. Am facut si cu ala la liceu la practica dar le faceam afara in curtea liceului in spatele atelierelor. Ala era periculos daca iti cadea pe piele. Iar circuitele se faceau mai rapid parca. Merge si varianta gasita de mine cu apa si sare si la curent. Asa fac acu cablajele, sau placi din alea gaurite si cu rotunduri de cupru in jurul gaurilor. Pun piesele pe placa fac traseele cu cositor intre ele si e gata montajul.

Link spre comentariu

Daca voiai treaba buna, lucrai cu acidul diluat, nu cum se gaseste, concentrat, reactiv pt laborator. Una, ca nici o vopsea nu rezista reactiei virulente cu cuprul, mai era si exoterma, si din cauza caldurii vopseaua nu mai era stabila, plus ca degajarea de fum maro era foarte periculoasa chiar si in aer liber. Diluat in proportie de 2:1 acid-apa, lucra mai repede decat clorura si nu afecta vopseaua, care intre noi fie vorba, trebuia sa fie de calitate, nu oja sau alte smacuri cu smoala. Pe masura ce coroda, se facea albastru din translucid, si se mai slabea in tarie. De fapt transparent era inainte de prima corodare, pe urma din ce in ce mai albastru. Nici pe mana nu lasa urme decat pana la prima spalare, care era bine sa se faca destul de repede. Am lucrat mult cu acid, dar nu am urme definitive cum zici. Cu clorura nu am prea lucrat, pt ca dupa ce m-am obisnuit cu rapiditatea procesului de corodare cu acid, clorura mi se parea anapoda de lenta, nu aveam rabdare. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, ionutz2013 a spus:

De ex csnd imi fac flux de lipit, din colofoniu dizolvat in alcool izopropilic si incalzit pe la 170 grade nu poate sa mai respire dupa 2 3 min cand pun ala la incalzit. 

Daca ai fi stiut ca alcoolul fierbe pe la 78 grade, si la 170 grade cat ii dadeai tu in goarna, se evapora la greu, era normal sa miroase de sa nu mai poata respira. 

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări