Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum a inceput hobby-ul pentru electronica?

ionutz2013

Postări Recomandate

1 oră în urmă, ionut120v a spus:

Cred ca am mai construit doar odata unul, si nu am niciunul, pe vreme aia i-mi placeau amplificatoarele, bistabile sau tristabile nu am construit niciodata, am folosit circuite integrate care contin bistabile.

Atunci am inceput si eu cu amplificatoare. Aveam un jaf de walkman mono si il legasem la un difuzor si se auzea foarte incet iar atunci nu stiam ce e ala un amplificator. Imi zisese taicamiu ca trebui amplificator, si am tot incercat sa fac amplificatoare dar nu mergea niciunul. Pana mi-a adus un tba 810 cu aripioare si mi-a construit un amplificator de fapt l-am facut impreuna si la final ma fascinase rau cat de tare se auzea si bine. Am chinuit amplificatorul ala o vara intreaga cu cele 2 casete care le aveam si jaful ala de walkman care nu mai avea nici usita la caseta. Iar dupa cativa ani mi-a dat unchimiu un international cu dublu casetofon si radio stereo. Deja era super scula pe langa ce aveam. Si imi facusem 2 kit-uri de 10w cu boxele de la kashtan se auzea belea cu ala. Primu amplificator facut de mine fara ajutor care a mers.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 187
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutz2013

42

• doru3160

32

• Marele Savant

18

• BRANCA

17

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am inceput cu lampi clasa a doua etaje, a functionat, dar nu prea aveam ce semnal sa-i dau, dupa aia am populat cu piese un PCB gol de amplificator de radio Pacific, si l-am folosit cu un pickup recuperat, doar mecanismul,apoi am facut cu tranzistoare in contratimp cu transformatoare, dupa o vreme am folosit si integrate, la multi ani dupa am dezvoltat operationale de putere de mare viteza cu discrete intai THT apoi SMD care le-am folosit si ca amplificator audio, din alea mai am.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, ionut120v a spus:

Am inceput cu lampi clasa a doua etaje, a functionat, dar nu prea aveam ce semnal sa-i dau, dupa aia am populat cu piese un PCB gol de amplificator de radio Pacific, si l-am folosit cu un pickup recuperat, doar mecanismul,apoi am facut cu tranzistoare in contratimp cu transformatoare, dupa o vreme am folosit si integrate, la multi ani dupa am dezvoltat operationale de putere de mare viteza cu discrete intai THT apoi SMD care le-am folosit si ca amplificator audio, din alea mai am.

Nu am lucrat niciodata cu lampi. Doar cu tranzistori si ci-uri, imi placea sa fac montajele compacte, sa lucreze la tensiuni mici. Pt lampi trebuiesc tensiuni mari. Desi un amp pe lampi are fidelitate mult mai inalta decat unul tranzistorizat sau cu ci. Am avut un radio pe lampi cu pickup si amp stereo care l-am folosit ceva vreme doar ca amplificator, legat la un pc.

Link spre comentariu

In urma cu 40-50ani pasiunea trebuia sa fie atat de mare incat sa nici nu conteze piedici intalnite la tot pasul de la cele mai marunte de genul unui burghiu de 1mm.

Folosit pana la ultima si cea mai mica fragmentare posibila intr-o masina de gaurit de jucarie cu manivela si care se misca in toate directiile la fiecare rotire

Si asta era deja mai bine pt ca prima oara am gaurit cu un sfredel aflat in dotarea trusei de traforaj.

Ca si alte prime scule avute au fost tot de la traforaj un fel de patent si o surubelnita dreapta abia apoi luxul unei prime truse cu surubelnite mai mult de jucarie din care unele mai supravietuiesc ca amintire si acum.

Iar primele lipituri cu ciocan de lipit masiv de cupru incalzit la flacara si bucatele mici taiate dintr-o bara de cositor .

Primul ciocan electric artizanal deja era mult mai bine numai ca mereu se ardea rezistenta de nichelina si trebuia reparata.

Editat de Costa
gramatica...
Link spre comentariu
La 02.04.2023 la 13:08, ionut120v a spus:

......la multi ani dupa am dezvoltat operationale de putere de mare viteza cu discrete intai THT apoi SMD care le-am folosit si ca amplificator audio, din alea mai am.

Puteți da mai multe detalii?

Am fost și eu o perioada fascinat de reproducerea unor operaționale de putere și viteza,despre care citeam prin reviste,produse de firma Apex microtechnology. Aveau ceva hibride,in capsule mari metalice,gama PA cu mosfet sau cu bipolare....

Link spre comentariu

Primul pistol de lipit l-am facut dintr-un automat DITU de 380Vac cu miez U+I prin anii 70.

Am folosit doar o bobina insa se cam incalzea, era pentru 160Vac.

Imi pare acuma rau ca l-am dat prin anii 76-77 cind am luat primul RadioProgres.

Inceputurile mele au fost modeste, o galena prin anii 67 cu ciocan tiganesc lipita, apoi o reactie cu tub la baterie, o trioda de la o radiosonda.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
La 06.04.2023 la 21:32, Ion_Bumbu a spus:

Primul pistol de lipit l-am facut dintr-un automat DITU de 380Vac cu miez U+I prin anii 70.

Am folosit doar o bobina insa se cam incalzea, era pentru 160Vac.

Imi pare acuma rau ca l-am dat prin anii 76-77 cind am luat primul RadioProgres.

Inceputurile mele au fost modeste, o galena prin anii 67 cu ciocan tiganesc lipita, apoi o reactie cu tub la baterie, o trioda de la o radiosonda.

La mine primul pistol de lipit a fost cel de la radioprogres in carcasa de ebonita care il mai folosesc si in ziua de azi. L-am recarosat recent si isi face inca treaba si acum, desi e mai batran ca mine.

Link spre comentariu

Carcasa de bachelita, ca de ebonita n-au fost bani. Nu cred ca-s multi printre domniile voastre care sa fi pus mâna vreodata pe ebonita. Înainte de inventarea teflonului, s-a folosit pentru izolatori cu rezistenta de izolatie f. mare.

Link spre comentariu

In plus , ebonita nu e rezistenta la temperaturi inalte , asa cum e bakelita , deci ar fi fost contraindicat sa se foloseasca la un pistol de lipit

de pe pagina wikipedia a ebonitei :  Depending on the sulfur percentage hard rubber(ebonite) has a thermoplastic transition or softening temperature of 70 to 80 °C (158 to 176 °F).

Editat de PavelR
Link spre comentariu

Ebonita este un material solid electroizolant și anticoroziv, obținut prin vulcanizarea cauciucului natural cu sulf, având diferite întrebuințări în industrie.

Bachelita este o rășină sintetică, din familia fenoplastelor obținută în formă brută prin reacția de condensare dintre aldehida formică și fenoli într-un mediu alcalin.

Dupa astea ar fi logic ca ebonita sa fie mai ieftina.... 

Link spre comentariu

Posibil sa fie din bakelita. Ideea e ca de peste 50 de ani e acest pistol care il folosesc si acum cu o carcasa luata din targ. Deja e la a doua generatie acest pistol.

Link spre comentariu

Adica te duci spre textolit sau sticlotextolit, depinde ce liant folosești. Nu stiu cei care le produc acum de ce nu folosesc si alte materiale mai elastice. Acum cca 10 ani, am gasit carcase ieftine si am luat 10 seturi. Am schimbat tot ce am avut carpit, lipit cu rasina sau bandajat cu banda izolatoare si parca acum nici nu se mai sparg asa des ca atunci cand nu aveam de schimb. Avea dreptate Murphy cand spunea ca piesa care o ai de rezerva nu se strica niciodata.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări