doru3160 Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Acum 3 minute, antemir a spus: Iar acum au descoperit că au muncit o viata intreagă că să-i plătească pensia lui Tudorel ... Tu in perioada asta, ai fost sau esti pe ajutor social? Daca nu, cred ca si tu esti subiect de ras, asa ca nu mai vorbi ca si cum ai fi in tribună. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Acum 4 minute, antemir a spus: Că te schilodeau jandarmii dacă protestai. Unii aveti fantezii ciudate la care râdeți. Vorbeam de cotizatia pt speciali. Vorbesti de parca tu nu contribui cu nimic la asta. Link spre comentariu
BRANCA Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 antemir.Să-l facă scăpat pe Dragnea??Şi acu de ce n-au lămurit problema? Uiţi că formularea "fără prag" le dă ălora de la DNA posibilitatea să ridice aproape pe cine vor,dacă e "ordin"?? Cine i-a scos în stradă pe protestatari la OUG ?"Spiritul civic"?Papa Pius de la Roma?PNL + Secu? Link spre comentariu
dumitrumy Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Acum 1 oră, merck a spus: Tu te-ai duce sa te angajezi la o firma unde din start ti se spune: stii, noi avem o datorie de platit, din salarul tau trebuie sa iti taiem un procent pentru a acoperi aceasta datorie. Este Saptamana Mare si ar trebui sa fim mai retinuti. Plus ca pot scrie sub influenta starii de sanatate care pare ca zilnic imi ofera cate o surpriza. Si cand am plecat acum vreo 2 ani de pe forum a fost si din cauza unei postari despre pensie. In mod normal se spune ca la batranete devii mai intelept, deci mai ponderat si in dialoguri. Dar sa auzi asemenea ineptie din partea unuia cu mii de postari si care mai si da impresia ca face mereu corectii postarilor interlocutorilor, e greu sa te stapanesti. Parca te-am mai intrebat odata, contributia la pensie este impozit sau taxa? Firma hotaraste ca trebuie sa o platesti si iti fixeaza si cuantumul? Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Acum 34 minute, dumitrumy a spus: Parca te-am mai intrebat odata, contributia la pensie este impozit sau taxa? Firma hotaraste ca trebuie sa o platesti si iti fixeaza si cuantumul? Orice raspuns as da, pot fi combatut pentru ca: Citat Impozitul este o obligație financiară care trebuie plătită în mod obligatoriu guvernului. Taxa este o taxă plătibilă guvernului pentru fabricarea și importul/exportul de mărfuri. Taxa în sine este un tip de impozit. Taxa se percepe pe persoane fizice, avere, servicii și vânzări, în timp ce taxa se percepe pe bunuri. si in plus Citat CAS reprezintă contribuția la sistemul de pensii care, în situația standard este egală cu 25% din salariul brut. CASS este o contribuție la sistemul medical care în situația standard înseamnă 10%, tot din salariul brut. si avem: Citat O contribuție este o sumă de bani plătită de o persoană sau o companie într-un fond pentru a sprijini o cauză sau un scop specific, cum ar fi asigurarea pensiilor sau finanțarea unui proiect. În general, contribuțiile sunt voluntare, dar există și cazuri în care acestea sunt obligatorii sau impuse de guvern. Ceva mai aproape de adevar: Citat Taxa și impozitul sunt două concepte diferite, dar ambele se referă la sume de bani percepute de către autoritățile publice. Taxele sunt percepute pentru servicii publice specifice, precum emiterea de acte sau autorizații, taxe pentru întreținerea spațiilor publice sau pentru servicii de salubritate, etc. Taxele sunt de obicei determinate pe baza unei calcule specifice și sunt obligatorii pentru cetățeni. Impozitele sunt percepute pe veniturile, activele sau proprietățile posedate de persoane fizice sau juridice. Acestea sunt bani percepuți de către autorități pe baza veniturilor sau posesiunilor, precum venituri din salarii sau din investiții, proprietăți imobiliare sau teren, etc. În general, taxele sunt percepute pentru servicii și beneficii, în timp ce impozitele sunt percepute pe baza veniturilor sau proprietăților. Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 1 oră în urmă, doru3160 a spus: Bravezi, si nu, nu cere nimeni sacrificiul tinerilor. Ce ma surprinde, este ca accepti ca tudorel sa ia speciala, parintii care te-au sters la cur sa crape, numai sa demonstrezi ce caracter ai. Mie imi e suficient. Asa de tare o accept ca am facut tot ce mi-a stat in putinta sa o reduc la maxim! Daca ar fi facut toti ca mine ... tudorel si alti speciali ... o sugea la greu . Pariez la orice ora ca tu contribui mai mult decat mine la pensia lui tudorel! Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Acum 6 minute, merck a spus: Pariez la orice ora ca tu contribui mai mult decat mine la pensia lui tudorel! De parca ar fi concurs, cate o are mai mare... Fii tu ala grozav, si da la cos generatia parintilor tai. Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Era vorba de tudorel si pensia lui nesimtita/speciala si de acceptarea ei. Eu nu dau la cos pe nimeni, dar nu am sa ma apuc sa imi donez venitul ca toti sa apuce o pensie. Link spre comentariu
doru3160 Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Acum 18 minute, merck a spus: nu am sa ma apuc sa imi donez venitul ca toti sa apuce o pensie. De parca ti-ar fi cerut cineva asta... Link spre comentariu
ratza Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Tocmai aici e problema, că nu-ţi cere nimeni. Ţi-e luată o parte din venit, pur şi simplu. Link spre comentariu
merck Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 De aceea: Citat am facut tot ce mi-a stat in putinta sa o reduc la maxim! Link spre comentariu
Nikk Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 A mai fos o tentativa de a pune ordine in domeniul pensiilor , impusa de FMI , in 2000. Pensii publice, private pilonul I , pilonul II, limitarea bazei de calcul pentru max 5 puncte/lunar, etc. Limitarea a fost eliminata in 2007, daca nu gresesc. Ce vremuri, huzurea armata functionarilor sa fie credincioasa cui trebuie . Lunar primeau "stimulente" in cuantum de cel putin un salariu . Nu profesorii, nu medicii, nu armata tarii . Tot atunci au dat un tun interesant, inovativ , made in Romanika . Au permis asigurarea suplimentare neplafonata si in concediile prenatale si postnatale ( 2 - 3 ani) primeau o indemnizatie , cred, de 85% . Toate initiatele de prin ministere, case de pensii si finante judetene etc., doritoare sa faca un ban si , in subsidiar, un copil au platit 9-10 luni contributii suplimentare pentru cel putin zece salarii medii lunare . Au fost sigure ca se da legea . A fost o fereastra de cateva luni si cele cateva mii care au nascut atunci si se asigurasera suplimentar au primit , de regula 3 ani , in fiecare luna o indemnizatie cel putin cat salariul lor pe un an intreg . Misto, nu ? Link spre comentariu
dumitrumy Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Acum 2 ore, merck a spus: CAS reprezintă contribuția la sistemul de pensii Exact, nu este impozit pe care il platesti pt asigurarea functionalitatii statului. Nu este nici o donatie pt batranii de acum cum inteleg multi. CONTRIBUI la un fond ca sa ai SIGURANTA ca poti sa-ti duci viata decent cand ajungi la varsta diminuarii puterii de munca in SOCIETATEA cu care ai convietuit si ai stabilit si acceptat reguli. Sunt banii tai privati dar introdusi intrun tip de sistem ce parea functional (ca altfel nu era acceptat si in state dezvoltate si nici nu ar fi fost viabil atatia ani). Sunt banii tai privati, platiti in rate, gestionati de stat care prin lege este obligat sa ti-i returneze. Si se vede clar ca vei primi proportional cu cat ai contribuit si nu cu cat doreste Adrian cel milostiv sa ajute pe cei batrani. Ca face parte dintrun sistem arata si faptul ca familiile celor ce au decedat inainte de 65 ani nu mai primesc nimic. Desi nu ii cunosti, sa-ti spun colegi care nu au avut sansa sa primeasca pensie si anii aprox la care ne-au parasit: Marian V./ 58, Dorel D./ 55, Mihai P./ 56, Stavarache/ 38, Victor P/ 54, Mircea C./62, Cristi (cunoscut sah)/ 53, vecin et 8/ 61, vecina et 4/ 58, vecin et 1/ 54, vecin et 8/ 59, ing. FELIX/ 42, 2 colegi plecati dupa 90 in Canada. Coleg de varsta cu mine, in toamna de covid. Si asta ce mi-am amintit rapid. Banii datorati lor au ramas in sistem. ###################### LEGE Nr. 263 din 16 decembrie 2010 privind sistemul unitar de pensii publice Cap. I Dispoziţii generale Art. 1 - Dreptul la asigurări sociale este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii. Art. 2 - Sistemul public de pensii se organizează şi funcţionează având ca principii de bază: a) principiul unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul public de pensii bazat pe aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii la sistem; b) principiul obligativităţii, potrivit căruia persoanele fizice şi juridice au, conform legii, obligaţia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale exercitându-se corelativ cu îndeplinirea obligaţiilor; c) principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurări sociale cuveninduse în temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite; d) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul public de pensii, contribuabili şi beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege; e) principiul repartiţiei, pe baza căruia fondurile de asigurări sociale se redistribuie pentru plata obligaţiilor ce revin sistemului public de pensii, conform legii; f) principiul solidarităţii sociale, conform căruia participanţii la sistemul public de pensii îşi asumă reciproc obligaţii şi beneficiază de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea riscurilor asigurate prevăzute de lege; g) principiul autonomiei, bazat pe administrarea de sine stătătoare a sistemului public de pensii, conform legii; h) principiul imprescriptibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie; i) principiul incesibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parţial. ************************************ Nu mi-a spus nimeni cand m-am angajat, vezi ca trebuie sa platesti pensia bunicului lui Adrian. Daca nepotul lui va fi baiat de treaba, o sa primesti pensie, daca nu, ai incurcat-o! Link spre comentariu
nelutu Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 La 25.03.2023 la 8:56, zvonacfirst a spus: Deoarece aveam deja adeverintele pregatite, atat pentru venituri cat si pentru grupa de munca, am depus in urma cu un an dosarul de pensionare la limita de varsta dar cu 3 ani reducere pentru grupa a II-a. Am adunat aproape 16 ani de grupa a II-a pentru care am si adeverinta si hotararea consiliului de administratie privind incadrarea locului de munca in grupa a II-a. Am avut surpriza sa primesc decizie de respingere deoarece mi-au acordat numai doi ani de reducere, eu avand nevoie de trei ani. Motivul a fost ca, desi am avut dovezi de incadrare in grupa a II-a pentru o perioada de reducere de 3 ani, am avut functii de conducere care nu se incadreaza. Un avocat m-a sfatuit sa depun contestatie in termenul legal cu sansa de reusita 100%, deoarece motivatia respingerii este pe langa prevederea legala. Nu am vrut sa ma complic, asa ca am mai asteptat un an si am revenit cu o noua cerere de pensionare cu doua saptamani inainte de a implini 63 de ani, cei doi ani de reducere fiind deja recunoscuti de casa de pensii (in respingerea anterioara) si suficienti. De data asta am primit decizia, cam dupa 50 de zile de la depunerea cererii, asa ca din ianuarie sunt tanar pensionar. Am aflat cu surprindere ca, fiind inaintea varstei de 65 de ani, nu trebuie sa demisionez de la locul de munca si imi pot continua activitatea la serviciu inca doi ani. Oricum as fi continuat, discutasem deja aranjamentul asta, dar asa este mai simplu, fara lichidare si reangajare. Ce mai am de rezolvat tot in instanta trebuie sa rezolv, si anume recunoasterea veniturilor suplimentare pentru o perioada de 18 ani in care am avut ore suplimentare, prime, sporuri de conducere, acordul global si garantii (cei mai in varsta stiu dsspre ce scriu), etc. Nu inteleg de ce nu se iau in calcul aceste venituri din moment ce contributia mea a fost calculata lunar la venitul cumulat, nu doar la salariul de baza. Situații pentru care legislația NU permite cumulul pensiei cu alte venituri http://www.cjpbn.ro/pensii/reguli-cumul-pensie-cu-alte-venituri/ si eu am mai lucrat inca un an si 9 luni,si mi-au marit pensia cu 23lei dupa primul an plus 13lei dupa celelalte 9 luni. ce e ciudat ca stagiul de grupa II,se aduna anii intregi ,mai ales daca ati lucrat in mai multe locuri Link spre comentariu
BRANCA Postat Aprilie 10, 2023 Partajează Postat Aprilie 10, 2023 Mama lui de sistem de pensii jumulit!Parcă la bărbaţi e calculată în RO o speranţă de viaţă de cca 73 de ani,nu-i aşa? Dacă calculezi CAS-ul 25% din brut mai că-ţi ies 14-15 ani de pensie la nivelul salariului net,asta pentru peste 33 ani contribuţie.Deci după speranţa de viaţă ar mai rămâne destul la puşculiţă... Cunosc şi eu destule cazuri cu decedaţi fie înainte de ieşire la pensie,fie la un an,doi ani... Problema e că au băgat mâna în fondul de pensii,cu ani în urmă,n-au completat şi de atunci e gaură în sistem.Se împrumută bani,mai e şi dobânda mare şi uite aşa nu se mai rezolvă niciodată! Mai bine se stabileşte un nivel mai mic al pensiilor de stat,mai mare la fondurile private,ca să se poată asigura.Cel puţin pentru viitor...ca să nu ajungă "decreţeii" lefteri! Link spre comentariu
Postări Recomandate