Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Varsta de pensionare?


Postări Recomandate

In toata Europa in frunte cu Franta sunt probleme, discutia e pentru cei mai in varsta si cu probleme de sanatate comune varstei, cei tineri nu se gadesc inca sau poate au ales din start o alta varianta, e drept ca pe vremuri nu se dadeau pensii deloc, in Romania s-au dat in masa dupa ce Ceausescu a angajat o mare parte din populatie la stat.

 

Multa lume in varsta are porobleme de sanatate care o fac incapabila sa lucreze, unele meserii nu mai pot fi practicate dupa o anumita varsta, din pacate nu doar politia si armata ci si posturile de executie in lucrul cu informatia, vad in in cazul meu, daca aplic procedura ad literam nu mai pot sa-mi indeplinesc obligatiile de serviciu, treaba ramane nefacuta, sunt obligat sa fac ce face  natura cu informatia genetica, daca ingite o eroare merge cu ea mai departe.

 

In State persoanele varstnice au functii de reprezentare, e un sistem bine pus la punct care in Europa nu exista.

Peste o anumita varsta unele meserii ies din discutie,  unii din noi am putea trai de pe urma unor investii, dar in perioada asta este este nesigur, sunt sanse mari sa devii muritor de foame, banii devin hartie fara valoare, anumite instrumente de investii se prabusesc, tocmai la batrinete nu mai ai celeritatea sa duci banii acolo unde inca mai merge, risti sa-i perzi tocmai cand ai mai mare nevoie de ei.

 

Pentru protestatari, daca nu pensii, atunci  alte solutii, sa le spuna governantilor ca in baston si cu borcane la ochi nu merge, mi-tot mai limpede ca batrinetile fericite sunt doar o utopie cel mai probabil cel mai de pe urma baston va fi coada unei sape, din pacate nici asta nu e pentru toti.

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 176
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  ionut120v.Creşterea vârstei de pensionare,cel puţin înainte,avea un şpil.Peste 50 de ani patronii îţi trag,de regulă,un şut în cOr şi,până la atingerea vârstei de pensionare,îţi creşte barba.Evident că cu cât perioada fără contribuţie creşte cu creşterea vârstei de pensionare şi pensia e mai mică.

 Mai apoi şi dacă apuci pensia se va reduce perioada cât o vei lua,că nu eşti veşnic!

Link spre comentariu
Acum 5 ore, BRANCA a spus:

Evident că cu cât perioada fără contribuţie creşte cu creşterea vârstei de pensionare şi pensia e mai mică.

Nu neaparat , se verifica numai pentru salarii egale in perioada activa  . Principiul contributivitatii are in vedere contributia totala efectiva . Daca unu contribuie in 20  de  ani  cu o suma totala mai mare decat altul in 35 va avea in mod normal o pensie mai mare incepand cu varsta standard de pensionare ( un punctaj mai mare in reprezentarea actuala ). 

La noi nu se intampla asa ceva pentru ca si sistemul contributiv a fost pervertit de "patrioti" in favoarea unora . Ce sa mai vorbim de pensiile "speciale" ... Deja sistemul nu mai este sustenabil , partea necontributiva a "pensiilor" acordata din bani imprumutati cu dobanzile aferente este comparabila cu bugetul invatamantului . Si cum "patriotii" , de curand au mai realizat o performanta prin nemodificarea CPP in conformitate cu decizia CCR in materia prescriptiei speciale, au mai "renuntat" la recuperarea a  cca 4 mld euro aferente furaciunilor prescrise , deficitul a "decolat" ... 

Link spre comentariu

 Nikk.Dacă ai 50 de ani şi până la vârsta de 65-70 de ani nu mai lucrezi,primeşti pensie de stat?Aş zice că numai la împlinirea vârstei...

 Care e regimul pensilor private în cazul acesta?Vezi banii în rate sau toţi grămadă cât ai contribuit?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, BRANCA a spus:

 Nikk.Dacă ai 50 de ani şi până la vârsta de 65-70 de ani nu mai lucrezi,primeşti pensie de stat?Aş zice că numai la împlinirea vârstei...

Cam generală întrebarea. Pensie primești înainte de termen, doar dacă soliciți, cu conditia sa ai plafonul minim de contribuție. Altfel, dacă ești polițai sau judecător te poți pensiona și mai devreme fără sa te împiedice nimic. Asta înseamnă democrația, suntem egali în fata legii, dar unii sunt mai egali. Când era vorba de pensionare anticipata cu câțiva ani, nu cu 15 ca în ex tău, aveai posibilitatea sa cumperi ani de vechime, ca să poți ajunge la barem. Am înțeles ca nu o sa mai fie posibil, nu știu sigur. Deși mai am câțiva ani, chiar nu mi-am bătut capul sa aflu amănunte, pt ca cele aflate azi, nu mai sunt valabile mâine. Fac ăștia schimbări la foc automat. Tâmpenia e ca oricât ar fote legea asta a pensiilor, pana nu scapă de speciali, tot le da cu virgula, și tot nu vor avea de unde sa plătească decât din împrumuturi. Dar, ar spune unii, producem în draci, avem PIB cât casa poporului, no problem. Liber la împrumuturi cât cuprinde. Oricum la plata se vor perinda câteva generații de acum încolo, cine sa mai ceara socoteala, și mai ales cui, după zeci de ani de împrumuturi?  Va fi ca de obicei, greaua moștenire, și dacă vom fi fraieri sa ne împrumutam mai departe, de ce nu? 

Link spre comentariu

  doru3160.Aia cu unii mai "egali" decât alţii e o mizerie!Arată halul în care s-a ajuns în RO,prin crearea unei pături de privilegiaţi,plătită din banii "prostimii"...

 Spuneam de perioada în care n-ai serviciu până la pensie.De ce crezi că se adună bani în Occident pentru "zile negre"?De ce crezi că unii fac investiţii în imobiliare,terenuri,aur ş.a?

 Deocamdată lumea,la noi, n-a fost lovită de tsunamiul şomajului înainte de pensie.Exceptând bugetarii cu pensii integrale,care va fi nivelul celorlalte pensii??

 Din câte ştiu s-ar cam vrea şi desfiinţarea pensilor anticipate.Tot pe motiv de economie...

 

Link spre comentariu
Acum 19 minute, BRANCA a spus:

 

 Din câte ştiu s-ar cam vrea şi desfiinţarea pensilor anticipate.Tot pe motiv de economie...

 

La pensionarea anticipata, primești bonus și o penalizare, care te duce cu pensia la nivel de ajutor social. E o varianta doar pt cei aflați în incapacitate de munca, și nu au de ales, altfel, nu e o socoteala bună. Dar trebuie din nou menționat, asta se refera la pulime. Dacă ai doua mandate în parlament, altfel sta treaba. E ca în armata, funcția doboară gradul. Asa și la ăștia, 8 ani de dormit în parlament, sunt mai tari decât 25 ani lucrați. 

Link spre comentariu

Deoarece aveam deja adeverintele pregatite, atat pentru venituri cat si pentru grupa de munca, am depus in urma cu un an dosarul de pensionare la limita de varsta dar cu 3 ani reducere pentru grupa a II-a. Am adunat aproape 16 ani de grupa a II-a pentru care am si adeverinta si hotararea consiliului de administratie privind incadrarea locului de munca in grupa a II-a. Am avut surpriza sa primesc decizie de respingere deoarece mi-au acordat numai doi ani de reducere, eu avand nevoie de trei ani. Motivul a fost ca, desi am avut dovezi de incadrare in grupa a II-a pentru o perioada de reducere de 3 ani, am avut functii de conducere care nu se incadreaza. Un avocat m-a sfatuit sa depun contestatie in termenul legal cu sansa de reusita 100%, deoarece motivatia respingerii este pe langa prevederea legala. Nu am vrut sa ma complic, asa ca am mai asteptat un an si am revenit cu o noua cerere de pensionare cu doua saptamani inainte de a implini 63 de ani, cei doi ani de reducere fiind deja recunoscuti de casa de pensii (in respingerea anterioara) si suficienti. De data asta am primit decizia, cam dupa 50 de zile de la depunerea cererii, asa ca din ianuarie sunt tanar pensionar.

Am aflat cu surprindere ca, fiind inaintea varstei de 65 de ani, nu trebuie sa demisionez de la locul de munca si imi pot continua activitatea la serviciu inca doi ani. Oricum as fi continuat, discutasem deja aranjamentul asta, dar asa este mai simplu, fara lichidare si reangajare.

Ce mai am de rezolvat tot in instanta trebuie sa rezolv, si anume recunoasterea veniturilor suplimentare pentru o perioada de 18 ani in care am avut ore suplimentare, prime, sporuri de conducere, acordul global si garantii (cei mai in varsta stiu dsspre ce scriu), etc. Nu inteleg de ce nu se iau in calcul aceste venituri din moment ce contributia mea a fost calculata lunar la venitul cumulat, nu doar la salariul de baza. 

Link spre comentariu
Acum 15 minute, zvonacfirst a spus:

Oricum as fi continuat, discutasem deja aranjamentul asta, dar asa este mai simplu, fara lichidare si reangajare.

E mai simplu, dar nu la fel. Dacă faci lichidare și reangajare, iti merge pensia pe lângă salariu. Dacă nu vrei sa te complici cu reangajare, iti păstrezi jobul, dar pensia vine după întreruperea activității. E o mica mare diferență. Nu știu cât vor mai permite cumularea pensiei cu salariu, am înțeles ca și în sensul asta se lucrează, dar deocamdată legea permite cumulul pensiei cu salariul. Cunosc cel puțin doua cazuri, de asta sunt sigur. Am coleg cu decizie de pensie în buzunar, dar și-a făcut prelungire și a rămas pe salariu, evident fiind mai mare decât pensia, ii convine, după cum altul a întrat în pensie, după 3 concursuri organizate pt ocuparea postului, a rămas vacant, și i s-a propus reangajare. A dat concurs și a fost reangajat, dar pensia merge mai departe. La terminarea contractului, se va recalcula pensia cu perioada corespunzătoare cât a fost reangajat și a contribuit. 

Link spre comentariu
Acum 18 minute, doru3160 a spus:

Dacă faci lichidare și reangajare, iti merge pensia pe lângă salariu.

Si acum la fel. Am discutat cu cei de la resurse umane si cred ca sunt in cunostinta de cauza. Daca nu este atinsa limita de varsta de 65 de ani, nu este nevoie de lichidare si reangajare. La implinirea varstei de 65 de ani calculatorul te scoate automat. Sotia mea este in situatia asta, la implinirea varstei de 63 de ani i-a incetat automat contractul de munca si au rwangajat-o a doua zi. Cucoana de la ghiseul Casei de pensii, dupa ce am depus dosarul mi-a spus "pe la mine nu trebuie sa mai veniti". In mod normal, ar trebui sa imi vina prima pensie in aprilie, pe 12. Pe decizie scrie ca drepturile de pensie decurg din data cand am implinit 63 de ani.

Acum vin cu o intrabare: pentru a-mi fi virata pensia in contul bancar, ce trebuie sa fac?

Link spre comentariu

  doru3160.Mai sunt şi cazuri speciale.Am un amic care a ieşit la pensie din Cooperaţie şi,conform statutului lor,rămâne şi cu salariu şi cu pensia!Da' ăştia sunt "privaţi"...

 Asta cu cumulul va privi,probabil,numai bugetarii.

 zvonacfirst.In link plata in cont.

https://www.cnpp.ro/intrebari-frecvente/-/asset_publisher/content/content/plata-drepturilor-de-pensie-in-cont-bancar

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
Acum 17 minute, zvonacfirst a spus:

 Daca nu este atinsa limita de varsta de 65 de ani, nu este nevoie de lichidare si reangajare. 

Da, nu contrazic, exemplele cunoscute au vârstă legala pt pensionare de drept, nu anticipat. Deși din ce știam eu, cei pensionați anticipat nu pot cumula pensia cu salariul. Dar, pana nu ajung în situație, vorbesc doar din cele văzute împrejurul meu, nu m-am documentat. Mai am câțiva ani sa o fac, dacă am șansa să-i parcurg cu bine. 

Link spre comentariu
Acum 31 minute, zvonacfirst a spus:

Acum vin cu o intrabare: pentru a-mi fi virata pensia in contul bancar, ce trebuie sa fac?

Mergeti la casa de Pensii cu codul IBAN al contului curent. Asa mi s-a spus de la banca, nu mi-au dat nicio hartie la mana. Am un extras cont pe care o sa-l prezint ca document. Chiar ieri aveam planificata operatiunea dar cu problemele mele nu am reusit.

Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări