Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema control volum digital

ionutz2013

Postări Recomandate

Ideea e ca si eu fac parte din aceeas categorie cu cei care nu se pricep la scris softuri. Vreau sa fac ceva modest cu butoane si atat. Nu imi trebuie telecomanda sau alte nebunii. Un volum digital daca mai are si corector de ton cu atat mai bine. Daca le iau de pe Aliexpress in 3 sapt imi ajung nu e panica. Ma gandeam ca tot am recuperat acel ci sa il fi folosit dar e prea complicat sa pun atatea pe langa el sa mearga. As face din boxa aia care vreau sa o fac un morman de placute si module care nu si-ar avea rostul. Caut un ci simplu care sa mearga independent de alte procesoare, arduino etc. Sa fie doar ci, cu alte componente pe langa el rezistente condensatori diode etc. Si sa controlez volum stereo din butoane dar sa fie 1 buton sus 1 jos pt ambele canale. Si corectia de ton la fel. Vad mai sus o lista intreaga de ci-uri nu stiu care e mai bun din toate alea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 55
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutz2013

15

• MCDragoos

5

• modoran

5

• nel65

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

volum stereo cu 2 butoane TC9153AP , TC9253AP , LC7533 , LC7530

incearca-le pe astea pentru inceput ( adica vezi ce gasesti sa cumperi )

pentru corector cu butoane UP-DOWN ( nu cu potentiometre , asa cum sunt in pdf-urile lor ) , ar fi combinatiile ( aici se complica un pic treaba , dar merge , am facut ) :

TDA1524A ( uPC1892 , LM1036N , KIA6930P , TA7630P ) + DS1669 , DS1809 , DS1869 , X9511WP

pentru egalizator :

CXA1352AS + DS1669 , DS1809 , DS1869 , X9511WP

TC9169AP ( pe asta l-am cumparat , dar nu am mai apucat sa-l fac )

Link spre comentariu

Pentru volum stereo, control cu doua pushbutton este MAX5486 in 32 de pasi, are si control de balance, pentru control cu encoder este fratele lui, MAX5440, pe langa asta are si indicatie optica cu LED a volumului si balance. Singurul dezavantaj ar fi ca ambele sunt in capsula TSSOP.

L.E.

Daca se doreste ceva mai avansat se poate folosi TDA7313, TDA7318 si TDA7439, controlate pe I2C cu un PIC16F628A si un LCD 2x16 caractere (pe un site rusesc am gasit aceasta combinatie, inclusiv pcb, am testat-o si functioneaza, am si .hex-urile "traduse" din chirilica in engleza plus ca se poate prelua pe I2C si semnal de RTC si temperatura si afisa pe LCD. Dezavantajul ar fi ca TDA7313 are si functia de loudness pe care din firmware-ul respectiv nu se poate controla la fel si partea de fader, TDA7313 si TDA7318 avand 2x2 canale stereo, TDA7439 este stereo si are pe langa control de bass, inalte si control de medii)

Editat de MCDragoos
Link spre comentariu

Sper să-ți fie de folos .

Anumite comentarii legate de circuitul de afișaj și comenzi ( inclusiv  IR ) pot fi dezvoltate de binevoitori .

Mult succes  și audiții plăcute  !

a.png

b.png

Link spre comentariu
Acum 8 ore, MCDragoos a spus:

Pentru volum stereo, control cu doua pushbutton este MAX5486 in 32 de pasi, are si control de balance, pentru control cu encoder este fratele lui, MAX5440, pe langa asta are si indicatie optica cu LED a volumului si balance. 

Ar fi misto cu acest ci. Nu ma deranja tipul de capsula, imi iesa mai mic ca dimensiuni. Dar nu gasesc aceste ci-uri. Pe aliexpress e foarte scump vad. Probabil la noi e si mai scump decat acolo. Daca s-o gasi. Partea cu arduino era frumoasa cu display dar nu ma pricep sa scriu soft pt el. Am gasit pe net niste controlere facute din arduino cu acel lcd si in loc de push butoane avea scroll. Dar ce am incercat sa fac nu a mers. Pe display imi afisa toate nebuniile alea dar se auzea nasol si nu controla volumul. Cand dadeam de scroll se schimba doar pe display iar la audio sarea de la minim la maxim si avea ceva distorsiuni

Link spre comentariu

Max 5486 sau 5440 am eu, dar pot spune sigur numai dupa de ajung in atelier (sambata).

Dar cel mai bine ar fi un PGA3210, 3211 sau echivalentul de la CS3310.

Eu am facut Relaixeid2, are toata documentatia pe site-ul olandez.

Link spre comentariu
Acum 58 minute, hixpp02 a spus:

Max 5486 sau 5440 am eu, dar pot spune sigur numai dupa de ajung in atelier (sambata).

Dar cel mai bine ar fi un PGA3210, 3211 sau echivalentul de la CS3310.

Eu am facut Relaixeid2, are toata documentatia pe site-ul olandez.

PGA3210 are si preamp? Ala nu ma ajuta ca amplif meu ezte deja destul de sensibil iar sursa de semnal destul de puternica. Am pus limitare la amp sa mearga cu modulul pus pe volum maxim fara sa se satureze.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, ionutz2013 a spus:

PGA3210 are si preamp? Ala nu ma ajuta ca amplif meu ezte deja destul de sensibil iar sursa de semnal destul de puternica. Am pus limitare la amp sa mearga cu modulul pus pe volum maxim fara sa se satureze.

PGA3210 opereaza intre:

WideGainandAttenuationRange: +31.5dBto−95.5dBwith0.5-dBSteps

cat timp nu te duci peste 0dB nu ai "preamplificare" ci doar atenuare. Iti ajung 191 de pasi pentru atenuare. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, ionutz2013 a spus:

Ar fi misto cu acest ci. Nu ma deranja tipul de capsula, imi iesa mai mic ca dimensiuni. Dar nu gasesc aceste ci-uri. Pe aliexpress e foarte scump vad. Probabil la noi e si mai scump decat acolo. Daca s-o gasi. Partea cu arduino era frumoasa cu display dar nu ma pricep sa scriu soft pt el. Am gasit pe net niste controlere facute din arduino cu acel lcd si in loc de push butoane avea scroll. Dar ce am incercat sa fac nu a mers. Pe display imi afisa toate nebuniile alea dar se auzea nasol si nu controla volumul. Cand dadeam de scroll se schimba doar pe display iar la audio sarea de la minim la maxim si avea ceva distorsiuni

MAX5486 eu l-am luat de la tme si MAX5440 de la digikey. La cele doua mentionate de mine nu este scump, undeva la 30 lei pe bucata, la chinezi pe aliexpress nu am cautat. Celelate cu TDA7313, TDA7318 si TDA7439 sunt comandate cu PIC16F628A nu cu Arduino, din pacate datorita prostiei liderului rus site-urile rusesti unde se gasea proiectul sunt blocate, te pot ajuta eu cu documentatia respectiva pentru ca o am salvata. Uite aici cum functioneaza

Link spre comentariu

@MCDragoos nu știu daca la aceste site-uri faci referire dar poți posta link-urile chiar daca aparent par blocate, la mine astea functioneaza:

http://www.labkit.ru/html/tembrobloki?id=39

https://disk.yandex.ru/d/oG6RtaxH3JcRAD

Nu strica ca anumite proiecte sa fie descărcate si cunoscute de către cât mai mulți utilizatori, am pățit de nenumărate ori ca link-urile/site-urile din bookmark să devină offline. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, MCDragoos a spus:

MAX5486 eu l-am luat de la tme si MAX5440 de la digikey. La cele doua mentionate de mine nu este scump, undeva la 30 lei pe bucata, la chinezi pe aliexpress nu am cautat. Celelate cu TDA7313, TDA7318 si TDA7439 sunt comandate cu PIC16F628A nu cu Arduino, din pacate datorita prostiei liderului rus site-urile rusesti unde se gasea proiectul sunt blocate, te pot ajuta eu cu documentatia respectiva pentru ca o am salvata. Uite aici cum functioneaza

Asta e tare rau dar sa vad unde gasesc ci-urile. Pe aliexpres acel ci era 130 lei 2 buc. Mi s-a parut scump. Dar asta din video cu scroll e belea. Singurul inconvenient ar fi ca mai am doar un display cu 4x16 si ar afisa doar primele 2 randuri. Dar peste o sapt 2 mai fac rost de display-uri cu 2. 

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu

@Stefan da despre primul site era vorba si mai este radiokot.ru, sincer le-am incercat de pe netul de la munca si aici imi spune "this site can't be reached", posibil sa fie blocate de provider sau de cei de la IT, o sa incerc si acasa sa vad daca merge, in link-ul de pe youtube la descriere este postat si site-ul unde este tot proiectul inclusiv cele 3 tipuri de fisiere .hex (simplu, cu ceas, cu ceas si termometru) care trebuiesc "traduse" pentru ca evident sunt in chirilica.

@ionutz2013 TDA-urile respective se mai gasesc si acum, evident chinezesti dar sunt cat de cat ok (SC7313), se mai gasesc si in radio cass/cd auto model mai vechi. Displayul este unul LCD alfanumeric 2x16 caractere compatibil HD44780, se gaseste foarte usor la fel si PIC16F628A

Link spre comentariu

Tot am studiat proiectul ala dar nu arata unde leg intrarile si iesirile pt audio. Schemele sunt date in rusa si nu vad pe nicaieri unde ar fi intrari iesiri pt audio. Si nici cum se programeaza acel soft. Daca are usb sau trebuie vreo interfata. La mine functioneaza link-urile alea, am pus aici un fisier tip arhiva cu documentatia luata de pe acel site. Momentan nu sunt acasa iar de pe telefon nu pot sa il deschid.

цифровой темброблок.rar

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu
Acum 32 minute, ionutz2013 a spus:

Tot am studiat proiectul ala dar nu arata unde leg intrarile si iesirile pt audio. Schemele sunt date in rusa si nu vad pe nicaieri unde ar fi intrari iesiri pt audio. Si nici cum se programeaza acel soft. Daca are usb sau trebuie vreo interfata. La mine functioneaza link-urile alea, am pus aici un fisier tip arhiva cu documentatia luata de pe acel site. Momentan nu sunt acasa iar de pe telefon nu pot sa il deschid.

цифровой темброблок.rar 278 kB · 1 descărcare

Descarca datasheet-urile integratelor si acolo o sa gasesti care sunt intrarile si iesirile. Redenumeste fisierele sprint layout ca nu ti le va deschide cu caracetere chirilice si o sa ai acolo si pcb-urile necesare. O sa fac si eu o arhiva cu proiectul asta inclusiv .hex tradus si o sa il atasez aici dar mai dureaza putin pentru ca nu am timp si trebuie sa caut proiectul pe vechiul laptop. Ce ai descarcat din link-ul de pe youtube este proiectul complet realizat de rus, daca nu ma insel este inclusiv amplificatorul realizat de el acolo.

L.E. @Stefan ai avut dreptate merg site-urile rusesti, acum am incercat de acasa si merg.

Editat de MCDragoos
Link spre comentariu
Acum 6 minute, MCDragoos a spus:

Descarca datasheet-urile integratelor si acolo o sa gasesti care sunt intrarile si iesirile. Redenumeste fisierele sprint layout ca nu ti le va deschide cu caracetere chirilice si o sa ai acolo si pcb-urile necesare. O sa fac si eu o arhiva cu proiectul asta inclusiv .hex tradus si o sa il atasez aici dar mai dureaza putin pentru ca nu am timp si trebuie sa caut proiectul pe vechiul laptop. Ce ai descarcat din link-ul de pe youtube este proiectul complet realizat de rus, daca nu ma insel este inclusiv amplificatorul realizat de el acolo.

L.E. @Stefan ai avut dreptate merg site-urile rusesti, acum am incercat de acasa si merg.

Mai dureaza si la mine pana ma apuc de el. Momentan nu am niciunu din integratele alea. Dar tot nu gasesc cum se programeaza. Prin ce metoda( serial, interfata, usb etc) si din ce am vaz in video de pe youtube cel postat aici pe forum intrarea din amplificator parea direct din laptop sau pc fara sa treaca prin acel circuit. Poate ma insel dar asa parea in video.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări