Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare bec LED 12V 5W, lumina calda

Postări Recomandate

AI-ul se inseala amarnic si @sesebe in mod clar are dreptate, defapt uite ce a spus in mod decent a aratat ca cifrele nu sunt fixe, dar ala este pocentajul asteptat;.

Nu ai vazut tu radiatoarele ca nu le-ai cautat... dar ce exista in becoleduri sunt stupid subdimensionate in marea masura. Uita-te la ce am recomandat eu si vei vedea radiatoare.

https://www.led-concept.ro/lampa-led-iluminat-industrial-30w-e27

Poza pusa de tine, cu "filamente" led se refera doar la niste becoleduri de putere foarte mica / si viata scurta... sunt pentru decor, nu pentru iluminat propriu-zis.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 14 minute, Dxxx a spus:

AI-ul se inseala amarnic si @sesebe in mod clar are dreptate

Poza pusa de tine, cu "filamente" led se refera doar la niste becoleduri de putere foarte mica / si viata scurta... sunt pentru decor, nu pentru iluminat propriu-zis.

Da, dar idioții în comerț nu le zic decorative, le vând ca fiind pt iluminat. Nu tot omul face diferența, sau are cunoștințe în domeniu. Îl vede, ii place, îl cumpăra și îl arunca după câteva luni de folosire intensiva. După aia vine și spune ca becurile cu led sunt o prostie.

Eu nu am pierdut multă vreme să-mi ciocnesc singur becurile. Am luat unele cu 5 ani garanție. După 4 ani, au picat 3 din 12, care mi-au fost schimbate. Restul merg fără probleme. Unele sunt și dimabile, pt ca am vrut sa păstrez variatoarele.

Am mai luat de pe forum acum câțiva ani niște baghete cu tot cu sursele de curent. Merg și alea într-o veselie. Cred ca au mai mult de 5 ani. 

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Blacksmith a spus:

Unde este radiatorul la asta ? Ca ledurile sint alea galbene, puse pe sarma...

screenshot.1.thumb.png.6d6d532408b3c6e80dd77774684f78be.png

Dacă vrei să folosești așa ceva, doar ca ,,lumină de veghe,, sunt utile....îți dai seama la ce temperatură pot ajunge filamentele cu leduri în globul ăla etanș ? Și cât pot rezista astfel ? Alea sunt cele mai slabe ,,becoleduri,, ca și randament.

Vrei ceva să luminaze dar să și țină....ia leduri serioase și pune-le pe radiatoare serioase.Am surse de iluminat (nu pot să le spun ,,becuri,, din motive evidente) făcute din plăcuțe recuperate de la ,,becoleduri,, comerciale și montate pe radiatoare masive de aluminiu, care luminează toată noaptea de ani de zile fără probleme.

Link spre comentariu

Eu am becuri din alea de decor luate din august anul trecut. In salon am montate Philips iar in bucatarie unul cu un nume mai ciudat.  Becurile sunt folosite zilnic si vad ca nu a crapat nici unul pana acum.Lumina data de e ele este mai mult decat suficienta si nici nu se incalzesc in draci.

Am si becuri la 12-24 v cu soclu E14 cu radiator, mcpcb, driver+ balon demontabil din plastic difuz dar din pacate ledurile sun modele mai vechi cu randament scazut si nu prea le folosesc.

Link spre comentariu

Pentru cine TREBUIE NEAPARAT sa foloseasca formatul bec+E27/14 exista cateva solutii:

- vederti topicul lui @sesebe care a gasit niste "sasiuri" de bec cu radiator decent pe care a construit singur becoleduri, care au sansa ca sa fie OK si ca racire si ca alimentare

- un bec existent / cumparat poate fi modat

Modari rezonabile:

- scaderea puterii prin reducerea curentului din driver la sub 50%

- inlocuirea tuturor ledurilor cu altele cu randament si CRI bun, pe PCBul existent daca merita (*** @AlpHs00 )

- suplimentare radiator

- revizie temeinica a circuitului termic (inlocuire TIM, montare corecta ca de multe ori industria face repede si prost)

- imbunatatire ventilatie (gauri date in becoledurile care de obicei sunt etanse)

Daca dublezi randamentul ledurilor si scazi curentul la un sfert, probabil ca obtii lumina pe jumatate, dar disipatia se reduce la sub 25% (ledurile cu randament mai bun emit proportional mai putina caldura pentru ca mai mult iese ca lumina) si posibil ca la un sfert de putere radiatorul sa devina suficient.

Link spre comentariu

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări