Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare bec LED 12V 5W, lumina calda


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Se găsesc și în România destule becoleduri no name la 12V pentru fasung E27.. Producătorii mari încă nu se încurcă cu asa ceva deoarece cerere nu e atât de mare astfel încât să renteze producția în serie

@Blacksmith ai făcut ditamai UPS-ul și nu îți faci tu niste lămpi LED la 12V? Eventual iei unele la 230V cu cât mai mult aluminiu, chiar daca e un format cam impropriu pentru răcirea LEDurilor, și le convertești in 12V (SCC + alt.COB).

Link spre comentariu

Nu am timp, am multe de facut... Eu sint DIY pe viata ! dar chiar si asa, nu stau sa construiesc chiar fiecare lucru care imi trebuie...

Mi se pare aiurea sa nu existe becuri de 12V... Banuiesc ca acele leduri din becurile de 230V nu merg la 230V in curent alternativ, ci este adusa tensiunea tot undeva pe la 12Vdc. Si atunci, ce e asa de complicat sa faci un bec de 12V DC ? E chiar mai simplu, ca nu mai exista partea aia de transformator....

 

Ti se pare putin 10 lei un bec led ?

Unul de 230V e in jur de 10 lei, de asta am zis ca si cel de 12V poate sa coste tot atat. Mai ales ca are si piese mai putine (fara traf).

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

aproape toate,sau chiar toate becurile led,au o sursa interna,cu ceva indemanare,desfaceti un bec led,normal la 220v 5w si vedeti cum sant legate ledurile,si ceva indemånare,poate reusiti sa le legati la 12v

sa faca producatorii becuri de 12v pe e14 sau e27 nu cred,

deoarece sant anumite standarde ce trebuiesc respectate,e27 e14 sant socluri dedicate 220-240v,cu mici exceptii am intalnit si 24v

cum ar fi sa bage toti necunoscatori becuri de 12v la 220v,ar fi un pericol de ,fel si fel de ,incendii,chiar si pericol sa te curentezi sau sa-ti ditrugi måna ,daca intrerupatorul e pornit si te apuci de infiletat un bec

zic eu

Editat de iuliantv
Link spre comentariu

Ideea de a lua impachetarea cu fasung E27 sau E14 si a face o sursa de lumina cu led este din start gresita... incapsularea aia a mers de pe timpul lui Edison, dar nu ar fi trebuit deloc sa fie mostenita si la leduri.

 

O sursa de lumina led inteleg de ce sa fie alimentata la retea... dar daca este bine facuta atunci este total inutil filetul pentru ca nu este necesar sa o desurubezi vreodata. Nu are rost sa elaborez...

 

INSA sa pui ceva la 12V-CC in aceeasi capsula este aberatia aberatiei - incapsularea este inutila / nici macar nu poate fi vorba de compatibilitate retro-fitting / in astfel de capsula racirea si alimentarea nu pot fi decat proaste pentru puteri peste 2-3W.

DECI 100% pentru cineva care se pricepe la electronica solutia este sa-ti construiesti singur sursa respectiva de lumina.

 

PS (ca s-a scris in contratimp):

- 99% ca nu se alimenteaza nimic la 12V acolo, uzual tensiunile sunt mult mai mari dintr-o suma de motive

- 10 lei este pretul? Pai singurele "becoleduri" pe care le pot recomanda sunt becurile industriale, care au alimentare si racire corecta, dar pretul lor uzual in RON se scrie cu 3 (TREI) cifre si uzual prima este peste 3 sau 4. Unele merg si la 4 cifre.

 

Link spre comentariu

Cauta pe topicul meu cu divagatii despre LED-uri și ai sa găsești idei. Apoi dacă vrei variante / modificări putem sa discutam în privat sau public. 

Ca ideie acum nu mai folosesc în casa nici o sursa de lumina "ca de la mama ei". Toate sînt "custom made" sau macar modificate de mine dacă am găsit ceva industrial care să-mi placa. 

Legat de alimentarea din 12V, cred că-i greșită ideea mai ales dacă vrei sa te bazezi pe UPS - ul făcut de tine cu acumulator mic. Măcar pe 24V dar o soluție corecta și eficienta energetic cel mai bine și ușor se face pe 48V.

Alt aspect, nu te lasa păcălit sa utilizezi lumina calda din LED-uri. Vrei sa fie mai plăcută și mai odihnitoare atunci folosește LED - uri sau mai bine COB - uri cu un CRI cit mai mare, peste 95 si R9 peste 70 (eu folosesc de CRI 98 și R9 >80) și ca temperatura de culoare alege alb neutru adică 4000-4500K.

Link spre comentariu

Care este topicul tau cu divagatii despre LED-uri ?

Becurile astea pe care le vreau acum nu sint pentru in casa, vreau sa le pun prin curte. Deci vor fi folosite doar noaptea, si atunci trebuie lumina calda.

Nu are treaba cu UPS-ul pe care tocmai l-am terminat. Asta e un proiect separat. Nici tensiunea de 12V nu e batuta in cuie, cred ca as putea folosi si 24V daca bateria de 24V functioneaza la fel ca cea de 12V pe care o cunosc deja. 

Hai ca o sa deschid un topic la sectiunea potrivita in care sa va spun despre proiectul meu, ca asta nu e discutie de Bodega.

Ceea ce as vrea sa va mai intreb aici ar fi urmatorul lucru: Am tot auzit vorbindu-se despre "RACIREA la LED-uri" ! Eu nu inteleg despre ce racire e vorba. Eu nu am vazut niciodata un radiator pus pe led-urile de la becurile astea economice care imita becul clasic. Nu se spune ca led-ul are eficienta mare si toata energia o transforma in lumina ? Atunci de unde se incalzeste ? Si de ce becurile de 230V nu au radiator ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Blacksmith a spus:

Am tot auzit vorbindu-se despre "RACIREA la LED-uri" ! Eu nu inteleg despre ce racire e vorba. Eu nu am vazut niciodata un radiator pus pe led-urile de la becurile astea economice care imita becul clasic. Nu se spune ca led-ul are eficienta mare si toata energia o transforma in lumina ? Atunci de unde se incalzeste ? Si de ce becurile de 230V nu au radiator ?

 

Din cite știu eu nu ești chiar profan în electronica deci nu va trebui sa explic ca unui om neinițiat. 

Cred ca știi ca nu exista conductori ideali fără pierderi. Aproape toate aceste pierderi (~99,99 %) se transforma în căldură. La fel este și cu LED-urile. Nu exista sa se transforme toata energia în lumina. LED-urile au o eficienta cam de 10 ori mai buna decit becurile cu incandescenta. Bine, vor fi unii care ma vor contrazice dar diferențele practice sînt mici. Dacă un bec cu incandescenta are o eficienta de 2-3% atunci LED-urile vor avea o eficienta de 20-30 și ceva %, deci nu 100%.

Nu ai văzut becuri cu radiator pt ca radiatoarele sint scumpe și nici producătorii nu au interesul ca becoled-urile sa reziste zeci de ani. Dacă la tranzistori/integrate temperatura maxima de lucru a joncțiuni este de 150-175°C la LED-uri este ceva mai mica DAR dacă funcționează mult la temperaturi peste 70-80°C se uzează foarte repede. 

Daca vrei sa vezi bec LED cu radiator uită-te pe topicul meu. Și chiar și asa majoritatea becurilor LED de 230V au radiator dar este minimal și camuflat sub plasticul ce tine fasungul (din motive de electrosecuritate). 

Link spre comentariu

 Blacksmith.Mie nu mi-a trecut niciun bec prin mână de 230V fără radiator!Mă refer la becoledurile globulare.Toate ledurile erau lipite pe un disc de aluminiu...

 Situaţia e mai critică la ledurile de putere,dacă nu sunt răcite eficient îşi scurtează mult durata de viaţă.

Link spre comentariu

Unde este radiatorul la asta ? Ca ledurile sint alea galbene, puse pe sarma...

 

screenshot.1.thumb.png.6d6d532408b3c6e80dd77774684f78be.png

 

 

20-30 % mi se pare putin !

Am intrebat AI-ul si uite ce zice:

 

"Eficiența becurilor cu LED poate varia în funcție de producător și de modelul becului, dar de obicei se situează între 70% și 90%.

Acest lucru înseamnă că, în medie, aproximativ 70-90% din puterea electrică consumată de un bec cu LED este transformată în lumină, iar restul este pierdut prin căldură sau alte procese. De exemplu, un bec cu LED de 10W ar putea produce între 7 și 9W de lumină utilă.

Comparativ, becurile cu filament clasic au o eficiență mult mai mică, de aproximativ 5-10%, ceea ce înseamnă că doar 5-10% din puterea electrică consumată este transformată în lumină, iar restul este pierdut prin căldură sau alte procese.

Este important să rețineți că eficiența becurilor cu LED poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi calitatea materialelor utilizate, designul și procesul de producție. De asemenea, eficiența becului poate scădea în timp, pe măsură ce componentele interne se degradează sau se deteriorează."

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări