BRANCA Postat Martie 23, 2023 Autor Partajează Postat Martie 23, 2023 icar.În mod normal îngrăşămintele s-ar aplica după analiza solului.E f bun găinaţul de pasăre fermentat. În lipsa îngrăşămintelir naturale trebuie aplicate complexe NPK.Nu e bine să dai numai azot,deoarece se crează dezechilibre.Mai apoi nu e tot azotatul consumat şi se ajunge la acumulare de azotiţi în sol. În final azotiţii sunt asimilaţi şi de plante şi infectează pânza freatică. Nu ştiu ce să zic cu mana.Poate ai dreptate,că ştiu pe cineva cu solar şi tratează roşile pt mană. Mai ştiu de la sora mea că deficitul de Calciu din sol predispune la mană. Zeama de urzici a testat-o un amic pe roşii şi nu ajută la mană. Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 23, 2023 Partajează Postat Martie 23, 2023 Găinațul era principalul îngrășământ acu mai bine de 100ani. Țările exportau asa ceva. Alta treaba cu legume fara gust e din cauza semintelor. Ok te apuci de agricultură. Dar semințe? Plus sunt seminte sterile, nu mai scoti alta generație din ele. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 23, 2023 Autor Partajează Postat Martie 23, 2023 Sharky.O să râzi,da' bunicul soţiei "recolta" seminţe de roşii de la cele mai frumoase exemplare!Erau f bune! Acum se găsesc multe soiuri în comerţ.Necazul,la roşii,este,după proful Mencinipicovski,că sunt unele noi cu conţinut f scăzut de licopen. Nu ştiu dacă situaţia de la roşii,cu scădere conţinut valoros,nu se întâlneşte şi la alte specii de legume. Multe soiuri noi nu mai au nici gustul celor vechi cu care eram obişnuiţi. Link spre comentariu
icar Postat Martie 23, 2023 Partajează Postat Martie 23, 2023 Eu recoltez semintele de la rosiile cele mai frumoase, le usuc si le folosesc anul urmator. Asta de zeci de ani. Am rosii "rosii" si rosii "roz". Scot cite 80 - 90 de sticle de 750 ml de bulion gros. Se bea ca atare sau la gatit. Asta pe linga rosiile date la prieteni sau mâcate de noi. Mai avem castraveti, telina, sfecla rosie, ardei capia si iuti. Ceapa si usturoiul nu se prea fac, ramân mici, dar le mâncam ca frunza verde. Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 23, 2023 Partajează Postat Martie 23, 2023 Acum 12 minute, icar a spus: Scot cite 80 - 90 de sticle de 750 ml de bulion gros. Se bea ca atare sau la gatit. Bulionul nu se poate bea. E pasta. Merge doar la gatit. Sucul de roșii în schimb merge pe gat, mai ales cu vodca. Link spre comentariu
eos Postat Martie 23, 2023 Partajează Postat Martie 23, 2023 Cu azot nu trebuie dat nebuneste ca e foarte solubil si se spala repede.Teoretic trebuie dat putin si des.Nu trebuie nici cantitate mare ca slabesc plantele la rezistenta bolilor.Cea mai buna metoda de fertilizare cu azot in gradini acasa e sa plantezi fasole-mazare.Pe radacina acestor plante cresc niste bacterii care fixeaza natural azotul din atmosfera in sol Link spre comentariu
Усилитель Postat Martie 23, 2023 Partajează Postat Martie 23, 2023 Mie ami place ceapa de apa..se gaseste destul de rar... Mai consum ceapa violet, si multa ceapa verde. Dar am in gradina si praz, l-am pus cand a inceput pandemia, de atunci a devenit "perpetum" pica semintele, cresc altii. Ceapa ca ceapa, da usturoiul e mult mai scump.... Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 23, 2023 Partajează Postat Martie 23, 2023 1 oră în urmă, Усилитель a spus: Ceapa ca ceapa, da usturoiul e mult mai scump.... Dar e folosit mai puțin în raport cu ceapa. Nu poți găti prea multe feluri de mâncare fără ceapă. Fără usturoi se poate. Citisem undeva ca ceapa este regina legumelor în bucătărie. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 24, 2023 Autor Partajează Postat Martie 24, 2023 (editat) doru3160.Ceapa e a doua cea mai folosită legumă după tomate! Mă uit că aproape nu e nicio mâncare fără ceapă,inclusiv în salatele "uscate" sau de legume. Iarna chiar facem salată de ceapă,goală .O zdobim cu pumnul,puţină sare,puţin ulei şi ceva lămãie...Merge bine cu mai multe mâncăruri,mai ales cu cele din fasole. Editat Martie 24, 2023 de BRANCA Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 24, 2023 Partajează Postat Martie 24, 2023 https://www.facebook.com/reel/879733406592625?s=yWDuG2&fs=e Acuma e randul cepei. Pe toate le plătim scump, prin grija statului căruia ii plătim impozite si taxe. Link spre comentariu
icar Postat Martie 24, 2023 Partajează Postat Martie 24, 2023 Acum 13 ore, doru3160 a spus: Bulionul nu se poate bea. Nu stiu cum o fi pe la voi, dar pe aici, ori bulion, ori suc de rosii, e tot aia. Pasta de rosii, e ...pasta si e folosita, luata din pravalie, de cei care nu-si fac bulion. Link spre comentariu
BRANCA Postat Martie 24, 2023 Autor Partajează Postat Martie 24, 2023 icar.Cam aşa folosim şi în MH termenul de bulion,în sensul de suc...Da' mai are şi alte înţelesuri.Fix unul din ele e cel preluat din franceză/rusă şi înseamnă zeamă de carne. https://dexonline.ro/definitie/bulion Link spre comentariu
doru3160 Postat Martie 24, 2023 Partajează Postat Martie 24, 2023 Acum 30 minute, icar a spus: Nu stiu cum o fi pe la voi, dar pe aici, ori bulion, ori suc de rosii, e tot aia. Bulionul este suc de rosii scazut la fiert. Are consistență, asa il stiu eu. Sucul de rosii este lichid, contine mai multa apa. Dar nu am pretentia sa fie varianta corecta... asa am mostenit termenii, si nu mi-am batut capul sa vad daca e corect sau nu. Link spre comentariu
ratza Postat Martie 24, 2023 Partajează Postat Martie 24, 2023 Probabil că e un termen care depinde de regiune. Link spre comentariu
ionut120v Postat Martie 24, 2023 Partajează Postat Martie 24, 2023 La cata ceapa mananc eu poate fi oricat, tocmai a pus sotia ceapa, dar multa din ea se va recicla direct in gradina, la fel si fructele, se fac, pica putrezesc si tot asa in fiecare an. Link spre comentariu
Postări Recomandate