Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie de lipit gordak 868D

Postări Recomandate

Sal! Are cinrva dintre voi aceasta statie de lipit? Eu o am de vreun an si vad ca face niste probleme. 1 letconul la 350 grade daca folosesc un varf subtire nu pot lipi aproape nimic, nu are putere sa topeasca fludoru nici la pinii unui smd decat daca dau temperaturi de peste 380 uneori 400.

Pb 2 la suflanta merge ok dar din cand in cand pe display incepe sa joace temperatura si scoate aer rece. Daca pun suflanta in soclu si o scot isi revine. Nu am desfacut-o niciodata. Mai are cineva astfel de probleme? Sunt cam la a 4a statie de lipit care face probleme. Iar cu un pistol de lipit comunist facut de radio progres lipesc fara probleme orice.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Eu cu letconul ala de gordak cand il foloseam inainte foloseam doar varful ala tip cutit si ala rotund taiat oblic, alea mici nu sunt bune de nimic. Acum folosesc doar letcon si varfuri originale JBC, scumpe, dar poti sa lipesti orice cu ele.

Cel mai ieftin letcon ce merge bine e cel clona de hakko t12.

Link spre comentariu
Acum 3 minute, modoran a spus:

Eu cu letconul ala de gordak cand il foloseam inainte foloseam doar varful ala tip cutit si ala rotund taiat oblic, alea mici nu sunt bune de nimic. Acum folosesc doar letcon si varfuri originale JBC, scumpe, dar poti sa lipesti orice cu ele.

Cel mai ieftin letcon ce merge bine e cel clona de hakko t12.

Si eu tot varful ala taiat oblic il folosesc ala merge cel mai bine atat pe statia asta cat si pe cele care le-am avut inainte. Cred ca are vreo 3 ani varfu asta si inca lipesc cu el.  Dar suflanta nu ii dau de cap de ce da rateurile alea.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Cu vârfurile de letcon este un chin, la fiecare lipitura trebuie curățat vârful, apoi se atinge ușor de sârma de cositor să aibă un strat subțire pe vârf. Pe locul de lipit ( pad-urile sau pastilele de pcb care înconjoară găurile pentru componentele sau se așează terminalele componentelor SMD) se adaugă flux ( sau soluție de sacaz dizolvat în alcool izopropilic). 

Pentru o lipitura de calitate, vârful se atinge jumătate de pcb și jumătate de terminalul componentei iar sârma de fludor se aplică tot acolo, să atingă marginea vârfului. 

Pe Youtube există tutoriale, o imagine este mai utilă decât 1000 de cuvinte. 

De asemenea, modelul vârfului trebuie ales în funcție de lipitura necesară. 

Cât despre suflanta, ce model este? 

Cu pompa de aer în stație sau cu ventilator în mâner? 

Poate să aibă contacte proaste la mufe, condensatori electrolitici care sunt la limita valorii sau dacă este cu microprocesor, să fie ceva legat de soft (sau ceva intern). 

Este bine să desfaci stația, o inspecție vizuală să verifici dacă nu sunt lipituri reci, mufele au contact ferm, dacă sunt socluri scoți componentele și le montezi la loc ( poate din cauza ciclurilor de cald /rece să aibă tendința de a ieși din soclu) și verifică condensatori electrolitici (eventual schimba-i preventiv). 

Mai poate să fie o problemă la releul "reed" ( trestie) care se află în mâner și închide circuitul când mânerul se așează în suport care are un magnet pentru asta. 

Deși este mai mult de muncă, construiește un adaptor între mufa din stație și cea din letcon la care să conectezi aparate de măsură care să monitorizeze în direct Semnalele de la mâner. 

Așa poți identifica dacă este de la un senzor /comandă sau pe partea de acționare. 

Link spre comentariu
La 20.03.2023 la 21:29, ionutz2013 a spus:

Sal! Are cinrva dintre voi aceasta statie de lipit? Eu o am de vreun an si vad ca face niste probleme. 1 letconul la 350 grade daca folosesc un varf subtire nu pot lipi aproape nimic, nu are putere sa topeasca fludoru nici la pinii unui smd decat daca dau temperaturi de peste 380 uneori 400.

Pentru ca temperatura in varf nu este nici pe departe cea indicata de statie. Cred ca s-a mai discutat asta de mai multe ori.

Recomand folosirea unui termometru copie hakko...

https://www.aliexpress.com/item/1005005317360304.html?src=google&src=google&albch=shopping&acnt=298-731-3000&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&albcp=20857249169&albag=&trgt=&crea=en1005005317360304&netw=x&device=c&albpg=&albpd=en1005005317360304&aff_fcid=238f714019eb4cbb9cea36ea22b8f105-1705080295484-02142-UneMJZVf&aff_fsk=UneMJZVf&aff_platform=aaf&sk=UneMJZVf&aff_trace_key=238f714019eb4cbb9cea36ea22b8f105-1705080295484-02142-UneMJZVf&terminal_id=4db00a9a8ef44711a17d49d8a5d5e2f5&afSmartRedirect=y

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări